Veszélyben az internet szabadsága

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EP hétfőn fogadta el az szerzői jogi irányelv, amely a GPDR hatálybalépése óta a legnagyobb változást hozza majd az internet világában.

Vajon hogyan változik az internet az új szabályozás hatására?

Az irányelv továbbra is lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy tartalmakat töltsenek fel, de egyben a szolgáltatók kötelezettségévé teszi, hogy sokkal hatékonyabban, automatikusan távolítsák el a jogsértő tartalmakat.

A Facebook és a YouTube már most is törli az oldalaikra feltöltött olyan videókat és zenéket, amelyek szerzői jogvédelem alatt állnak. Ezenkívül a YouTube automatikusan elemzi is a felöltött tartalmakat és összehasonlítja a tartalomtulajdonosok által szerkesztett adatbázissal, amellyel a YouTube lehetőséget biztosít az eredeti szerző számára, hogy letiltsa a tartalmat, pénzt kérjen a felhasználásért, vagy egyszerűen csak kövesse azt. Az új szabályozás szerint a szolgáltatók sokkal komolyabb felelősséggel tartoznak majd az oldalaikra felöltött tartalmakért, akkor is, ha azokat a nyilvános elérhetővé tétel előtt automatikusan megvizsgálták.

A nagy techcégek szerint az elfogadott szabályozás szinte végrehajthatatlan és a szerzők már most is megfelelő kompenzációt kapnak műveik felhasználásáért. A YouTube pedig azzal fenyegetett, hogy az európai felhasználók részére nem teszi elérhetővé a videókat.

Sokan ellenérzésüket fejezték ki az új irányelvvel kapcsolatban, mert álláspontjuk szerint az új irányelv korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát az interneten, mivel csak úgy lehet megfelelni a jogi szabályozásnak, ha minden olyan felhasználók által létrehozott tartalmat letiltanak, amely egy szerzői jogilag védett műre hivatkozik, ezzel pedig lehetetlenné válik a kritikák, remixek, vagy az idézetek közzététele.

Mások szerint az új szabályozás csak megerősíti a nagy techcégeket, mivel csak nekik lesz megfelelő erőforrásuk az irányelvnek való megfeleléshez.

A Mozilla böngészőt fejlesztő cég szerint az EU egy tollvonással megszüntette a fejlesztők által lehetővé tett online tartalomszerkesztést és megosztást és visszaadta az internet feletti hatalmat a nagy amerikai techcégeknek, filmstúdióknak és lemezkiadóknak.

Az irányelv 11. és 13. cikke sokak szerint ellentmond egymásnak, mivel a 11. cikk ugyan támogatja az online újságírást, ugyanakkor a 13. cikk sokkal szigorúbb szabályokat állít fel az oldalak üzemeltetői számára a hírek közzétételével és megosztásával kapcsolatban.

A kiadók szerint sokkal bonyolultabbá vált a minőségi újságírás finanszírozása, ezért a techcégeknek, akik hasznot húznak a hírek megosztásából részt kellene vállalniuk a finanszírozásból is.

Az irányelv új kötelezettségként vezeti be az információszolgáltatók részére, hogy biztosítsák a hírek megosztásához való jogot. A cikkekben továbbra is lehetőség lesz a Google News és Facebook like pluginok alkalmazására, illetve a Wikipédia és az ahhoz hasonló  nem kereskedelmi enciklopédiák is kivételt képeznek az irányelv alól.

Az Európai Hírügynökségek Szövetségének elnöke szerint: „Az, hogy a hírügynökségek bekerültek az irányelv szövegébe egyfajta elismerése az általunk végezett minőségi munkának és a hírügynökségek által végzett újságírás fontosságának, illetve az irányelv biztosítja az európai média egészének megvédését és elismeri, hogy a hírügynökségek a minőségi tartalmak fő előállítói Európában.”

Az irányelvet sokan úgy értelmezték, hogy a meme-ket is be fogják tiltani, mivel minden szerzői jogilag védett tartalom feltöltéséhez a szerző engedélye kell, illetve, hogy a meme-k leginkább TV és mozifilm jeleneteken alapulnak.

Az irányelv tervezetét idén év elején úgy módosították, hogy az ilyen tartalmak idézési, kritikai, recenziós, karikatúra, paródia és utánzási célú felhasználását lehetővé tették. A nagy techcégek szerint viszont a módosítás nem jelent megoldást, mert nincs olyan szoftver, amely emberi beavatkozás nélkül meg tudná állapítani, hogy egy feltöltött tartalom paródia-e vagy jogsértő.

Az Európai Tanács várhatóan májusban vagy júniusban fogja elfogadni a végleges tervezetet, innentől kezdve a tagállamoknak két évük lesz az eu-s szabályozás átültetésére.

(theguardian.com)

Kapcsolódó cikkek:


Dolgozói után kémkedett a francia IKEA
2021. június 18.

Dolgozói után kémkedett a francia IKEA

A francia bíróság egymillió euró bírság megfizetésére kötelezte az IKEA-t a cég francia alkalmazottai utáni kémkedése miatt, mert a világ legnagyobb bútorkereskedőjét elmarasztalták az alkalmazottak személyes adatainak nem megfelelő kezelése és tárolása miatt.

Hogyan tarthatja meg a kontrollt a tulajdonos a menedzsment felett?
2021. június 18.

Egy cég életében sokszor előfordul, hogy annak korábbi egyszemélyi tulajdonosa és menedzsmentje szétválik. Ilyen felállásban a tulajdonos elemi érdeke, hogy magánál tartsa a végső ellenőrzést. Ez viszont sokszor csak speciális jogi eszközökkel biztosítható.

Börtönbüntetést kértek Sarkozyre
2021. június 18.

Hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kért csütörtökön az ügyészség Nicolas Sarkozy volt francia államfőre a 2012-es elnökválasztási kampánya törvénytelen finanszírozása miatt.