Visszatérhet Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságának köszönhetően


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szeptemberben esedékes választásokkal Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke visszatérhet a római parlamentbe, ahonnan 2013-ban zárták ki egy később érvénytelenített bírósági ítélet miatt – írta a Corriere della Sera napilap csütörtökön.

Az újság Silvio Berlusconi kijelentését idézte, miszerint pártja színeiben jelöltetni akarja magát a szenátusba. „Sokan biztatnak a visszatérésre, nemcsak a Hajrá, Olaszország! soraiból” – nyilatkozta Berlusconi. A FI vezető politikusa, Licia Ronzulli hozzátette, Silvio Berlusconi számára és a pártnak is „erkölcsi elégtétel” lenne, ha ismét a római felsőházban foglalhatna helyet.

A vállalkozói pályafutását 1994-ben politikai karrierre váltó Silvio Berlusconi, aki ugyanabban az évben a Hajrá, Olaszország! nevű párttal megnyerte a választásokat, négyszer volt miniszterelnök. Utoljára 2008 és 2011 között vezette a kormányt a jobbközép koalíció élén. Azt követően a FI szenátora volt.

2013. november 27-én a felsőház visszavonta mandátumát, miután az általa birtokolt Mediaset médiacsoport adócsalása miatt jogerősen kevesebb mint egy évre ítélték, valamint öt évre eltiltották a közügyektől. Aznap Silvio Berlusconi a római palotája előtti utcai megmozduláson búcsúzott el választóitól. 2014-ben a politikus egy Milánó közeli idősotthonban végzett munkával töltötte le büntetését.

Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mely 2021-ben semmisnek nyilvánította a FI elnökének parlamenti kizárását. Így a következő választásokon ismét indulhat parlamenti mandátumért.

Silvio Berlusconi a szeptember 25-i választások napjaiban tölti be 85. életévét. Az utóbbi mintegy harminc évben mindig Silvio Berlusconi vezette a jobbközép koalíciót, melynek örökös miniszterelnök-jelöltjének számított. A Hajrá, Olaszország! a mostani választási fordulón a Matteo Salvini vezette Ligával, a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérekkel, valamint a Kereszténydemokrata Unióval és más kisebb jobbközép pártokkal kötött szövetséget. A paktum szerint a miniszterelnököt a legtöbb szavazatot szerző párt adja, amely a mostani felmérések szerint az Olasz Testvérek lehet. A Hajrá, Olaszország! támogatottsága jelenleg kilenc százalék körüli.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2017. május 3.

A Nagykamara elé kerülhet Berlusconi ügye

Az EJEB Kamarája jelezte, hogy a Berlusconi v. Olaszország ügyben lemond a hatásköréről, annak érdekében, hogy az ügyben a Nagykamara járhasson el.

2013. május 23.

Titokbiznisz és szexcsapda

Soha semmi nem karikírozta ki eddig az államhatalom mindenható információszerzési és titkosítási hajlamát úgy, mint a Wikileaks portál merészsége nyomán napvilágra került dokumentumtömeg. A sztorit akár egy kémfilmparódia forgatókönyvének is gondolhatnánk – ehhez képest sehol sincs a „havannai emberünk”, Graham Greene, egyszeri porszívóügynöke, aki kapcsolási rajzokkal etette megbízóit –, ha közben nem indult volna összehangolt, és nem is igazán titkoltan titkosszolgálati hátterű támadás Julian Assange, a híres-hírhedt portál alapítója ellen. (Egyes hírek szerint az állítólagos nemi erőszak, ami miatt őrizetbe vették a CIA által felállított szexcsapda volt, de ha nem is így történt, ezt a gyanút már soha nem mossák le magukról, de ki tudja, lehet, hogy néhány év múlva az erről az akcióról szóló dokumentumok is napvilágra kerülnek.)

2021. szeptember 14.

Állam az államban

Napjainkban kevés szó esik az olasz maffiáról. Pedig január óta folyó mamut eljárás arról tanúskodik, hogy az olasz szervezett bűnözés virul és világszerte aktív.