Vizsgálja az UEFA a magyar meccseken történt incidenseket Koronavírus


Az UEFA “lehetséges diszkriminatív eseményeket” vizsgál a Magyarország-Portugália és Magyarország-Franciaország elleni Európa-bajnoki mérkőzésein a Puskás Arénában – közölte az európai futball irányító testülete.


Magyarország Portugália elleni budapesti nyitómeccsén a közösségi média képein “Anti-LMBTQ” feliratú transzparensek jelentek meg.

A magyar parlament az emberi jogi szervezetek és az ellenzéki pártok komoly kritikája ellenére a múlt héten fogadta el azt a jogszabályt, amely tiltja a homoszexualitás és a nemváltoztatást bemutató tartalmak terjesztését az iskolákban.

A rasszizmust és más diszkriminációt figyelemmel kísérő FARE diszkriminációellenes csoport jelentést küldött az UEFA-nak, és megvitatta az ügyet a tisztviselőkkel.

A Magyarország-Franciaország mérkőzés előtt a magyar szurkolók a Puskás Arénához vonultak, és egy transzparensen követelték a válogatott tagjaitól, hogy ne ereszkedjenek térdre a rasszizmus elleni tiltakozás érdekében. Az UEFA etikai és fegyelmi felügyelőt nevezett ki az események kivizsgálására.

A 2019-ben átadott Puskás Aréna az egyetlen európai stadion, amelyben teltházzal játsszák az Európa bajnoki mérkőzéseket. A stadion miatt gyakran kritizálják Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, főleg azt állítva, hogy a kedvenc sportjára költötte a közpénzt. Magyarország átvészelte a koronavírus második hullámát, átlagosan heti 100-200 új esetet jelentettek a közelmúltban. De a Johns Hopkins Egyetem adatai alapján a világon Magyarországon volt a második legtöbb halálozás áldozata a járványnak százezer emberre vetítve.

Eközben az UEFA leállította a szivárványos kapitányi karszalaggal kapcsolatos vizsgálatot, amelyet a német Manuel Neuer miatt indítottak. A németek kapusa szivárványos karszalagot viselt, amellyel szolidaritását fejezte ki az LMBTQ közösséggel a büszkeség hónapja alkalmából. Az UEFA azt vizsgálta, hogy a karszalag megsértette-e a helyszíni politikai nyilatkozatokra vonatkozó szabályait, de most a sokszínűség támogatásának jeleként értékelte, és ezzel előmozdította a “jó ügyet”.

(reuters.com)

[Közben az UEFA politikai állásfoglalásnak értékelte, ezért megtiltotta, hogy a mai Németország-Magyarország mérkőzésen szivárványszínűre legyen kivilágítva a müncheni stadion a szerk.]
Kapcsolódó cikkek

2021. július 30.

Megbírságolta a TikTokot a holland adatvédelmi hatóság

A holland adatvédelmi hatóság (DPA) 750.000 euró bírságot szabott ki a TikTokra gyermekek személyiségi jogainak megsértése miatt. A TikTok által az alkalmazás telepítésekor és használatakor a holland felhasználóknak – akik közül sokan kisgyermekek – szolgáltatott információk angolul voltak csak elérhetők, így nem voltak számunkra könnyen érthetők.

2021. július 29.

Elítéltek egy román-moldovai embercsempészt

Három év börtönbüntetésre ítélt és hat évre kiutasított Magyarország területéről egy román-moldovai kettős állampolgárságú embercsempészt a bíróság – közölte a Veszprém Megyei Főügyészség.

2021. július 28.

Egy év tíz hónap fogház netes csalásért

A Tatabányai Járásbíróság jogerős büntetővégzésben 1 év 10 hónap, végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta azt a miskolci nőt, aki huszonkilenc ember pénzét csalta ki internetes vásárlás ígéretével.