Vörösiszap ügy: változó tényállás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Veszprémi Törvényszéken 12.B.39/2012. számon folyó ún. „vörösiszap” büntetőügy az ügyészi végindítvány ismertetésével folytatódott augusztusban.


 Az ügyész a tényállást a vádlottak többségénél lényeges pontokon megváltoztatta, így pl. a büntetőjogi felelősség alapjául szolgáló szabályszegések egy részét már nem rótta fel, ugyanakkor olyan kötelezettségek megszegését írta a vádlottak többségének terhére, amelyek az eredeti vádban nem szerepeltek, így értelemszerűen (mivel a bírósági eljárás kereteit az ügyészi vád szabja meg) ezekre nézve eleddig bizonyítás sem folyt.

Új értesítő szolgáltatás az Ügyvédvilág portálon

Díjmentes értesítő rendszerünk
segítségével gyorsan és egyszerűen tájékozódhat
az Önt érdeklő friss cikkekről

A törvényszék az eredeti vád megítéléséhez szükséges bizonyítást maradéktalanul teljesítette, azonban az immár 3 éve folyó bírói szak végén módosított, illetve kiterjesztett vádra figyelemmel szükségessé vált a vádlottak újbóli kihallgatása, esetlegesen további bizonyítás lefolytatása, amit az eredeti vád keretei korábban nem tettek lehetővé. Alapvetően változott a vád a gátszakadás fő okát illetően is.

A büntetőeljárás rendjét szabályozó törvény kötelező rendelkezése, hogy a tárgyalást kérelemre legalább 8 napra el kell napolni, ha az ügyész kiterjeszti a vádat. Mivel a módosult vádra történő felkészülési időre a vádlottak és védőik is igényt tartottak, a bíróság a tárgyalást elnapolta, az 2015. szeptember 8-án a vádlottak kihallgatásával folytatódik, majd dönt a bíróság a kiterjesztett váddal kapcsolatos bizonyítási indítványok sorsáról; ezt követően a törvényszék október 30-ig minden héten 3, illetve 4 napot tárgyal.

(Forrás: OBH hírlevél)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

A Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital bejelentése után a Nemzeti Választási Iroda megkezdte a választópolgárok számára vonatkozó adatszolgáltatást

Az önkormányzati választás során szó szerint egy-két szavazaton is múlhat egy polgármesteri szék sorsa, ezért, ha lehet, még az országgyűlési választásnál is fontosabb, hogy a választásig hátralévő időszakban időről időre lássuk, hányan jelentik át magukat egyik településről a másikra. Az esetleges voksturizmus így lehet leleplezhető. 

2023. december 6.

A digitális állampolgárság külföldi mintái és alkotmányos pillérei

Az új digitális személyazonosítást szolgáló alkalmazás az Európai Parlament és a Tanács 910/2014/EU rendeletének (eIDAS rendelet) megfelelően kerül kialakításra. A norma azt szabályozza, hogy a bizalmi szolgáltatók hogyan nyújthatnak ügyfélazonosítási és az aláírás vitathatatlanságát biztosító szolgáltatásokat, valamint hogyan kell a működésüket szabályozni, illetve elismerni az EU összes tagállamában.