Rács mögé kerül a Dózsa György úti gázoló

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. november 23.
Címkék: ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az M. R. ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság a bizonyítás meghiúsításának és a bűnismétlésnek a veszélye miatt elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

Az ügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozta, míg a védő elsődlegesen rendbírság kiszabását, másodlagosan pedig 1 millió forint óvadék megállapítását kérte a bűnügyi felügyelet magatartási szabályainak betartása érdekében. Továbbá a védő azt is indítványozta, hogy ha a jövőben a bűnügyi felügyelet feloldására sor kerül, akkor védencét mindenhová rendőr kísérje.

A Budai Központi Kerületi Bíróság végzése szerint a terhelt továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpáros sérelmére, akit ezt követően még bántalmazott is. 2017. május 15-én szintén Budapesten, a Dózsa György úton a megengedett sebességet jelentősen meghaladva összeütközött a szabálytalanul elé beforduló másik gépjárművel. A baleset következtében két ember vesztette életét, többen pedig súlyosan megsérültek. A gyanú szerint az is megállapítható, hogy 2017. május 15-ét megelőzően M. R. kábítószert fogyasztott, bár ez a vezetési képességére nem volt kihatással.

A végzés szerint M. R. vezetői engedélyét Budapest Főváros Kormányhivatala ideiglenesen visszavonta, mivel a gyanúsított nyilvántartott pontjai elérték a vonatkozó törvényben szabott értékhatárt. M. R. vissza akarta szerezni a jogosítványát, amelynek során kapcsolatba került egy személlyel, aki vállalta, hogy elintézi neki, hogy anélkül kapja vissza a vezetői engedélyét, hogy az ehhez szükséges feltételeket személyesen teljesítenie kellene.

Továbbá M. R. – anyagi ellentételezés fejében – mentesülni kívánt a Dózsa György úti baleset kivizsgálására indult büntetőügy hátrányos jogkövetkezményei alól is. A gyanúsított jogosítványa visszaszerzése ügyében segítséget felajánló személy kapcsolatba került egy másik személlyel, aki valótlanul azt a látszatot keltette, hogy egy, a büntetőeljárásra rálátással és ráhatással bíró rendőrt jogtalan előnnyel befolyásolni képes. A két személy megállapodott abban, hogy 1,2 millió forint ellenében a Dózsa György úti közúti baleset miatt indult nyomozás végkimenetelét, valamint a visszavont vezetői engedély visszaadását ezen rendőr, hivatali helyzetével visszaélve, anyagi ellenszolgáltatásért cserébe hajlandó M. R. számára kedvezően befolyásolni. A megbeszélésük alapján a rendőrnek 800.000 forintot kívántak továbbítani, a maradékot pedig egymás közt szétosztották volna. M. R. végül – hivatalos személy jogtalan befolyásolása céljából – 300.000 forintot átadott az egyik személynek, aki ebből juttatott a megállapodásban résztvevő másik személynek, abban a hiszemben, hogy az a pénzt a rendőrnek fogja továbbítani. Azonban az illető valójában nem állt kapcsolatban hivatalos személlyel, a kapott összeget saját céljaira fordította.

A fentiek alapján a gyanúsítottal szemben megállapítható, hogy a bizonyítás meghiúsításának érdekében más személyt jogellenesen befolyásolt.

A végzés továbbá rögzíti azt is, hogy a gyanúsított 2018 novemberében, több alkalommal, az orvosi kezelésére történő oda- és vissza utazása során nem engedélyezetten megjelent egy budapesti étteremben és ott tartózkodott.

A bíróság megállapította, hogy a gyanúsított ismételten, súlyosan megszegte a bűnügyi felügyelet magatartási szabályait és a szükségesség, arányosság, valamint a fokozatosság elvét vizsgálva úgy ítélte meg, hogy a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a gyanúsított esetében kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával biztosíthatóak.

A 2018. november 22-én meghozott végzés szerint M. R. letartóztatása 2018. december 22-ig tart.
(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Újra megnyithatnak a bíróságok június elsejétől
2020. május 28.

Speciális átmeneti szabályok vonatkoznak a folyamatban lévő ügyekre, amelyekben a 2020. március 31. napja és 2020. június 1. napja közötti időszakban hatályos járványhelyzeti szabályok alapján folyt az eljárás.

Több millió megtévesztő reklám tűnt el az online térből
2020. május 28.

Több millió megtévesztő reklám tűnt el az online térből

Európai Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok koordináltan fésültek át weboldalakat azzal a céllal, hogy feltárják, az Európai Unió fogyasztóit hol célozzák hamis állítások vagy átverések a koronavírussal kapcsolatba hozható termékeket érintő hirdetésekben.

A GVH 2019-es tevékenysége dióhéjban
2020. május 28.

A GVH 2019-es tevékenysége dióhéjban

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága 2020. május 27-én elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2019. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazásával összefüggő tapasztalatairól szóló beszámolót.

Változik a bíróságok előtti eljárás rendje
2020. május 28.

Változik a bíróságok előtti eljárás rendje

A hatálybalépő módosítás átmeneti időszakra szabályozza a bíróságok eljárását, mivel tegnap benyújtásra került az Országgyűlés elé két, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő törvényjavaslat.