• Túlépítés esetén a szomszédot nem illeti meg választási jog abban, hogy túlépítésre vagy birtokvédelemre alapított igényt kíván érvényesíteni. Túlépítés esetén csak annak a törvényben írt jogkövetkezményei alkalmazására van lehetőség.

  föld

  Túlépítés esetén a szomszédot nem illeti meg választási jog abban, hogy túlépítésre vagy birtokvédelemre alapított igényt kíván érvényesíteni. Túlépítés esetén csak annak a törvényben írt jogkövetkezményei alkalmazására van lehetőség.

 • Az Országgyűlés által tavaly elfogadott új büntetőeljárási kódex idén július 1-jén lép hatályba. A jogrendszer koherenciájának megteremtése érdekében, illetve a büntetőeljárások hatékony működéséhez, működtetéséhez szükséges a kapcsolódó jogszabályok, így a terhelt, a meghatalmazott védő, a kirendelt védő és az ügygondnok valamint a pártfogó jog...
  ügyvéd, jogász

  Az Országgyűlés által tavaly elfogadott új büntetőeljárási kódex idén július 1-jén lép hatályba. A jogrendszer koherenciájának megteremtése érdekében, illetve a büntetőeljárások hatékony működéséhez, működtetéséhez szükséges a kapcsolódó jogszabályok, így a terhelt, a meghatalmazott védő, a kirendelt védő és az ügygondnok valamint a pártfogó jogi képviselő munkadíját szabályozó rendelkezések módosítása is.

 • Az elektronikai cikkek, úgymint mobiltelefon, számítógép és az internethozzáférés biztosítása a kialakult gyakorlat szerint az alapszükségletek közé tartozik. Szintén alapszükséglet az iskolán kívüli oktatási, tudományos, művészeti vagy sporttevékenység és a gyermek egészségügyi kiadásai.

  család

  Az elektronikai cikkek, úgymint mobiltelefon, számítógép és az internethozzáférés biztosítása a kialakult gyakorlat szerint az alapszükségletek közé tartozik. Szintén alapszükséglet az iskolán kívüli oktatási, tudományos, művészeti vagy sporttevékenység és a gyermek egészségügyi kiadásai.

 • A civil szervezet saját alapszabályának lényegi rendelkezése megsértésével hozott határozatát meg kell semmisíteni, és ez nem jelent indokolatlan és aránytalan beavatkozást a civil szervezet belső autonómiájába.

  akta, iratok, mappák

  A civil szervezet saját alapszabályának lényegi rendelkezése megsértésével hozott határozatát meg kell semmisíteni, és ez nem jelent indokolatlan és aránytalan beavatkozást a civil szervezet belső autonómiájába.

 • A leendő Közigazgatási Felsőbíróság miatt bizonytalan a kúriai kollégium közigazgatási szakágának és bíráinak jövője. Egyelőre annyi biztos, a szervezési, igazgatási és egyéb feladatok áttekintésére hamarosan megalakulhat egy, az igazságügyi miniszter által életre hívott szakmai bizottság, amelyben kúriai bírók is rész vesznek.

  Kúria_bíróság2

  A leendő Közigazgatási Felsőbíróság miatt bizonytalan a kúriai kollégium közigazgatási szakágának és bíráinak jövője. Egyelőre annyi biztos, a szervezési, igazgatási és egyéb feladatok áttekintésére hamarosan megalakulhat egy, az igazságügyi miniszter által életre hívott szakmai bizottság, amelyben kúriai bírók is rész vesznek.

 • Az új Ptk. a Fővárosi Ítélőtábla gyakorlatában címmel tartott előadást Dr. Szabó Klára címzetes kúriai bíró, a Fővárosi Ítélőtábla kollégiumvezetője, a IV. Wolters Kluwer Polgári Jogi és Eljárásjogi Konferencián. Éveket kellett várni, hogy egy ilyen témájú előadást hallhassunk, mivel az új Ptk.-t először az elsőfokú bíróságokon indult perekben a...
  IV. WKJK Jogi konferencia 02

  Az új Ptk. a Fővárosi Ítélőtábla gyakorlatában címmel tartott előadást Dr. Szabó Klára címzetes kúriai bíró, a Fővárosi Ítélőtábla kollégiumvezetője, a IV. Wolters Kluwer Polgári Jogi és Eljárásjogi Konferencián. Éveket kellett várni, hogy egy ilyen témájú előadást hallhassunk, mivel az új Ptk.-t először az elsőfokú bíróságokon indult perekben alkalmazták.

 • A Kúria joggyakorlat elemző csoportot állított fel, mert az elmúlt években a felülvizsgálati kérelmeknek egyre növekvő számát tették ki a rokontartási, elsősorban gyermektartási, ügyek. Manapság pedig már a felülvizsgálati kérelmek mintegy 1/3-a a rokontartással kapcsolatos.

  család

  A Kúria joggyakorlat elemző csoportot állított fel, mert az elmúlt években a felülvizsgálati kérelmeknek egyre növekvő számát tették ki a rokontartási, elsősorban gyermektartási, ügyek. Manapság pedig már a felülvizsgálati kérelmek mintegy 1/3-a a rokontartással kapcsolatos.

 • Fotó: shutterstock

  2018. június 18. 9:00

  Alábbi cikkünkben a 2018/82–87. számú Magyar Közlönyök legfrissebb újdonságai közül válogattunk.   

  bookmark
 • bíró

  2018. június 13. 9:00

  A határozatok jogerejéről, véglegességéről és ennek tanúsításáról az új büntetőeljárási törvény 456-462. paragrafusai rendelkeznek. Ám a jogerő egységes, törvényi fogalma csak az anyagi jogerőre vonatkozik, melyről a bíróság ügydöntő határozatai esetében beszélhetünk; nem ügydöntő határozatai kizárólag alaki jogerővel bírnak.

  bookmark
 • Fotó: shutterstock

  2018. június 11. 9:00

  A 2018/78–81. számú Magyar Közlönyök legfrissebb újdonságai, valamint a Kúria sajtóközleményei közül válogattunk.   

  bookmark
 • bíró

  2018. június 8. 7:44

  Ha a fél a bizonyítási indítványát a jóhiszemű pervitellel össze nem egyeztethető módon terjesztette elő, a bíróság a bizonyítás elrendelését mellőzni köteles - a Kúria eseti döntése.

  bookmark
 • Magyar Telekom

  2018. június 6. 9:00

  A NAIH 2.000.000 forint adatvédelmi bírságot szabott ki a Magyar Telekomra, mert a direkt marketing célú megkereséseiről a panaszost előzetesen nem tájékoztatta megfelelően, és a panaszos adatkezeléshez való hozzájárulása nem volt önkéntes, így a NAIH szerint jogalap nélkül kezelte az adatait.

  bookmark
 • bilincs

  2018. június 6. 7:30

  A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az új Be. legfontosabb jogalkalmazói kérdéseiről tartott konferencia záró részében Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a védői jogok új kihívásairól, míg Székely Ákos, a Kúria Büntető Kollégiumának vezetője a hatályon kívül helyezésről beszélt.

  bookmark
 • EJEB

  2018. június 5. 7:30

  A EJEB álláspontja szerint a magyar hatóságoknak megegyezésre kellett volna törekedniük a szervezőkkel és egy megfelelő alternatív helyszínt kellett volna felajánlaniuk, a Repülőtér közelében, ahol a demonstráció ugyanolyan jelentőséggel tartható meg.

  bookmark
 • GDPR

  2018. június 4. 9:00

  Alábbi cikkünkben a 2018/74–77. számú Magyar Közlönyök legfrissebb újdonságai, valamint a Parlament előtt lévő, elfogadásra váró törvényjavaslatok közül válogattunk.   

  bookmark
 • autó

  2018. június 1. 7:30

  Nem tartozik büntetőjogi felelősséggel a bekövetkezett balesetért a védett úton sebességtúllépéssel közlekedő, elsőbbséggel rendelkező jármű vezetője, ha a baleset az elsőbbségi joga megsértése miatt következett be, és a balesetet csupán a megengedett sebességet el nem érő sebességgel közlekedve háríthatta volna el – a Kúria eseti döntése.

  bookmark
 • bilincs

  2018. május 31. 7:30

  A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az új Be. legfontosabb jogalkalmazói kérdéseiről tartott konferencia második felében Békés Ádám, a PPKE egyetemi docense az egyezségről, Tóth Mihály, a PPKE egyetemi tanára pedig az új kódex kapcsán a szerkezeti és szemléleti kérdésekről beszélt.

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!