• Akár napi több mint 30 jogorvoslati kérelmet bírál el a Nemzeti Választási Bizottság. Rengeteg ügy és rendkívül szoros határidők jellemzik a választási eljárás jogorvoslati rendszerét.

  választás

  Akár napi több mint 30 jogorvoslati kérelmet bírál el a Nemzeti Választási Bizottság. Rengeteg ügy és rendkívül szoros határidők jellemzik a választási eljárás jogorvoslati rendszerét.

 • A bizonyítási eszközök tekintetében az új Pp. jelentősen átalakítja a szakértőkkel kapcsolatos szabályozást. Ám a magánszakvélemény előtérbe helyezése nem korlátlan; ha a bíróság valamennyit aggályosnak tartja, mégiscsak kirendelt szakértőt kell alkalmaznia. De ennek gyakoriságát nehéz megjósolni.

  Fotó: shutterstock

  A bizonyítási eszközök tekintetében az új Pp. jelentősen átalakítja a szakértőkkel kapcsolatos szabályozást. Ám a magánszakvélemény előtérbe helyezése nem korlátlan; ha a bíróság valamennyit aggályosnak tartja, mégiscsak kirendelt szakértőt kell alkalmaznia. De ennek gyakoriságát nehéz megjósolni.

 • Amennyiben a hatósági bizonyítványt kiállító hatóság megállapítja, hogy a hatósági bizonyítvány tartalma valótlan, a visszavonása iránt kell intézkedni, jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogokat a hatósági bizonyítvány visszavonása nem érintheti.

  Kúria_bíróság

  Amennyiben a hatósági bizonyítványt kiállító hatóság megállapítja, hogy a hatósági bizonyítvány tartalma valótlan, a visszavonása iránt kell intézkedni, jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogokat a hatósági bizonyítvány visszavonása nem érintheti.

 • Jelen írásban bemutatjuk, hogy miért is születtek meg, és mit is jelentenek az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény ("Üttv.") 53. § szerinti követelmények.

  laptop

  Jelen írásban bemutatjuk, hogy miért is születtek meg, és mit is jelentenek az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény ("Üttv.") 53. § szerinti követelmények.

 • Cikksorozatunk előző részében az ügyész elsőfokú bírósági eljárásban betöltött szerepéről és a vádbeszédről esett szó. A mostani írás a védőbeszédre vonatkozó szabályozást ismerteti, de nem tér ki a védőnek a büntetőeljárásban betöltött teljes körű szerepére, hiszen erről korábban már szó volt.

  büntető jog, bilincs, bírói kalapács

  Cikksorozatunk előző részében az ügyész elsőfokú bírósági eljárásban betöltött szerepéről és a vádbeszédről esett szó. A mostani írás a védőbeszédre vonatkozó szabályozást ismerteti, de nem tér ki a védőnek a büntetőeljárásban betöltött teljes körű szerepére, hiszen erről korábban már szó volt.

 • Gyülekezés-e egy sajtótájékoztató, egy állami ünnepség, egy futóverseny, egy koncert, vagy éppen egy számháború? Ezekre a kérdésekre csak a gyülekezésfogalom meghatározása után adható válasz.

  tömeg, gyülekezés

  Gyülekezés-e egy sajtótájékoztató, egy állami ünnepség, egy futóverseny, egy koncert, vagy éppen egy számháború? Ezekre a kérdésekre csak a gyülekezésfogalom meghatározása után adható válasz.

 • Az új Nemzetközi Magánjogi Kódex jellemzője, hogy a korábbinál jóval szélesebb körben biztosítja a felek akarati autonómiáját, mint elődje, és részletesebb szabályozást ad. A jogválasztás lehetősége számos különös részi normában megjelenik, és nemcsak a szerződési joghoz kapcsolódva. A legfontosabb közös rendelkezéseket az általános rész foglalj...
  folyamat

  Az új Nemzetközi Magánjogi Kódex jellemzője, hogy a korábbinál jóval szélesebb körben biztosítja a felek akarati autonómiáját, mint elődje, és részletesebb szabályozást ad. A jogválasztás lehetősége számos különös részi normában megjelenik, és nemcsak a szerződési joghoz kapcsolódva. A legfontosabb közös rendelkezéseket az általános rész foglalja össze.

 • Az ajánlásgyűjtési hajrá végeztével már körvonalazódik, hogy melyik párt mekkora mértékű kampányfinanszírozásra válik jogosulttá. Hatalmas összegekről van szó, de a felelősségi szabályok miatt érdemes óvatosan megfontoltan bánni velük.

  pénz, laptop

  Az ajánlásgyűjtési hajrá végeztével már körvonalazódik, hogy melyik párt mekkora mértékű kampányfinanszírozásra válik jogosulttá. Hatalmas összegekről van szó, de a felelősségi szabályok miatt érdemes óvatosan megfontoltan bánni velük.

 • Élettársi kapcsolat a Ptk. szerint meghatározott életközösség létesítésével jön létre, és megszűnik, ha az élettársak egymással házasságot kötnek, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítenek vagy az életközösségük véget ér. Az élettársi kapcsolat családjogi hatásai közül ezúttal az élettársi tartást vesszük górcső alá.

  élettárs

  Élettársi kapcsolat a Ptk. szerint meghatározott életközösség létesítésével jön létre, és megszűnik, ha az élettársak egymással házasságot kötnek, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítenek vagy az életközösségük véget ér. Az élettársi kapcsolat családjogi hatásai közül ezúttal az élettársi tartást vesszük górcső alá.

 • Forrás: shutterstock

  2018. március 12. 9:00

  Alábbi cikkünkben, mivel a 2018/31–34. számú Magyar Közlönyök újdonságai között szakmai közérdeklődésre számot tartó jogszabály nem jelent meg, az aktuális, adózást érintő tájékoztatók, közlemények közül válogattunk.  

  bookmark
 • bíróság, per, ügyvéd

  2018. március 8. 10:25

  A 2018. január 1-jén életbe lépett új polgári perrendtartás egyben a korábbi, több mint 60 éves múltra visszatekintő törvény végét is jelenti. Az új jogszabály gyorsít a peres eljárásokon, emellett igyekszik lekövetni néhány, a nyugati országokból már jól működő mechanizmust. Ezek közé tartozik a csoportos igényérvényesítés lehetősége.

  bookmark
 • Horváth Attila

  2018. március 7. 16:50

  Amikor megszületett az Alaptörvény, akkor nagyon sokan kritikával éltek. Azóta eltelt pár év, és működik az ország, olyasfajta konfliktus nem nagyon volt, ami azért következett be, ami az Alaptörvény működésképtelenségéből fakadt volna.

  bookmark
 • Fotó: shutterstock

  2018. március 5. 9:00

  Alábbi cikkünkben, mivel a 2018/26–30. számú Magyar Közlönyök újdonságai között szakmai közérdeklődésre számot tartó jogszabály nem jelent meg, a legfrissebb kúriai határozatok, döntések közül válogattunk.  

  bookmark
 • cégbíróság

  2018. március 5. 7:30

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

  bookmark
 • panellakás

  2018. március 2. 8:18

  Nincs helye ajándék visszakövetelésének, ha az ajándékozó létfenntartása azért nem biztosított, mert a hátrányos élethelyzetét önhibájából maga idézte elő – a Kúria eseti döntése.

  bookmark
 • bíró

  2018. február 28. 16:19

  A bíróság megállapította, hogy az alperes a „Nemzeti Konzultáció a Soros-tervről“ című kérdőív 5. pontjában foglaltakkal megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát. Az ítélet nem jogerős. A Fővárosi Törvényszék közleménye.

  bookmark
 • Választás

  2018. február 27. 9:16

  Az idei választásokon március 24-ig jelentkezhetnek a magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok a határon túliak névjegyzékébe, míg a választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok március 31-ig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. Átjelentkezésre pedig április 6-ig van lehetőség.

  bookmark
 • társasház

  2018. február 27. 9:00

  2013. április 24-ével alapvetően megváltoztak az egyéb önálló ingatlanokhoz (társasház, szövetkezeti ház) tartozó alaprajzok készítésének az előírásai, az akkor hatályba lépett, az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló 25/2013. (IV.16.) VM. rendeletben (25/2013.R.)  foglaltak szerint. Bár – természetesen – a változás már sokkal korábbról eredeztethető.

  bookmark
 • forint_pénz

  2018. február 26. 9:00

  Alábbi cikkünkben, mivel a 2018/22–25. számú Magyar Közlönyök újdonságai között szakmai közérdeklődésre számot tartó jogszabály nem jelent meg, a jogszabálytervezetek és a hatósági tájékoztatók közül válogattunk.  

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!