• A bizonyítási eszközök tekintetében az új Pp. jelentősen átalakítja a szakértőkkel kapcsolatos szabályozást. Ám a magánszakvélemény előtérbe helyezése nem korlátlan; ha a bíróság valamennyit aggályosnak tartja, mégiscsak kirendelt szakértőt kell alkalmaznia. De ennek gyakoriságát nehéz megjósolni.

  Fotó: shutterstock

  A bizonyítási eszközök tekintetében az új Pp. jelentősen átalakítja a szakértőkkel kapcsolatos szabályozást. Ám a magánszakvélemény előtérbe helyezése nem korlátlan; ha a bíróság valamennyit aggályosnak tartja, mégiscsak kirendelt szakértőt kell alkalmaznia. De ennek gyakoriságát nehéz megjósolni.

 • bíróság, per, ügyvéd

  2018. március 6. 12:49

  Az OBH közzétette az új Pp. alapján megfogalmazott keresetlevek januári statisztikáit. A friss adatokból az látszik, hogy az új Pp. hatálybalépése miatt nem ugrott meg jelentősen a visszautasítások száma.

  bookmark
 • bíróság, per, ügyvéd

  2018. január 18. 7:30

  A tényállás megállapítása az új Pp.-ben – a kétosztatú perszerkezetnek megfelelően – két lépésben történik. Ha a felek között ténybeli vita nincs, a bíróság a tényállást már a perfelvételi nyilatkozatokból megállapíthatja, és az érdemi tárgyalási szakra csak a vitatott jogkérdés elbírálása marad. Ha vannak a felek között vitatott tények, a bíróság a perfelvétel lezárását követően bizonyítási eljárás keretében állapítja meg a tényállást, és az alapján dönti el a pert.

  bookmark
 • tél, kristály, hópihe

  2017. december 19. 7:30

  A szokásosnál is nehezebb feladat elé állítja a jogászokat január első napja az elkövetkezendő évben, különösen az eljárásjogok területén. Több mint fél évszázad után új polgári perrendtartási kódex lép hatályba, de 2018. január 1-jétől alkalmazandó a közigazgatási perrendtartás és az általános közigazgatási rendtartás is. Változik továbbá az adóeljárás és a nemzetközi magánjog szabályozása, illetve az ügyvédi tevékenységre vonatkozó előírások is új törvényben kaptak helyet. A kódexek számos végrehajtási törvényt, rendeletet is magukkal hoznak. Jogszabályfigyelő rovatunk év végi különszámában a legfontosabb újdonságokat gyűjtöttük csokorba – a teljesség igénye nélkül –, ezzel is segítve az eligazodást.

  bookmark
 • bíróság_ tárgyaló_ per

  2017. december 18. 11:01

  Az új Pp. legjelentősebb és legtöbbet emlegetett újítása a kétosztatú perszerkezet bevezetése. A kétosztatúság azt jelenti, hogy az elsőfokú eljárás két részből: egy perfelvételi és egy érdemi tárgyalási szakból fog állni. A perfelvételi szakban kell előadni a jogi álláspontot, megtenni a releváns tényállításokat és megjelölni a tényelőadást alátámasztó bizonyítékokat. Az érdemi tárgyalási szakban történik a bizonyítás felvétele és a jogvita eldöntése.

  bookmark
 • Fotó: shutterstock

  2017. november 22. 7:30

  Az új polgári perrendtartás (Pp.) alapelvei a folyamatosság és a változás sajátos szintézisét valósítják meg. A változás a korábbi kódex alapelveinek hangsúlyeltolódásában és két új elem, a perkoncentráció és a bíróság közrehatási tevékenységének bevezetésében jelentkezik.

  bookmark
 • polgári perrendtartás

  2018. március 6. 12:46

  2018. január 1-jén hatályba lép az új polgári perrendtartás, mely alapjaiban reformálja meg a polgári perek szabályait Magyarországon. Cikksorozatunk első részében azt vizsgáljuk, milyen előzmények vezettek az új kódex elfogadásához.

  bookmark
 • Kúria_bíróság2

  2017. október 18. 9:22

  A Kúria október 16-án tartott teljes ülést, amelyen több előadást tartottak az új Polgári Perrendtartás és az új Közigazgatási Perrendtartás hatálybalépésével kapcsolatos változásokról.

  bookmark
 • ügyvéd

  2017. október 17. 13:04

  Hetvenhárom törvény változik a jövő januárban életbe lépő új polgári perrendtartási törvény nyomán, a módosításokat 112 igen, 28 nem szavazattal, 27 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. 

  bookmark
 • Wopera

  2017. június 2. 10:11

  Az osztott szerkezetű elsőfokú eljárás folyamata a perindítástól az érdemi tárgyalási szak befejezéséig, ismertetve az előkészítés körében a törvény által biztosított eljárási útvonalakat, valamint az egyes jogintézmények megváltozott szabályait, valamint a másodfokú eljárást.

  bookmark
 • Darák Péter

  2017. május 12. 15:14

  Az új polgári perrendtartás szétválasztja egymástól a per felvételét és a bizonyítási szakaszt, ezzel világos rendet alkot és rövidíti a polgári peres eljárások idejét - mondta a Kúria elnöke pénteken Tatán, a Magyar Jogászegylet Komárom-Esztergom megyei szervezetének konferenciáján.

  bookmark
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!