Az év csapata társasági jog és vállalatfelvásárlás kategóriában – Jogászdíj 2020-2021 Jogászdíj


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az V. Wolters Kluwer Jogászdíjon idén 12 kategóriában osztottak ki díjakat, elismerve a szakemberek innovatív, ügyfélközpontú, példaértékű munkáját. A cikkben a kategóriagyőztes pályázatának rövid kivonata olvasható a bírálóbizottság értékelésével, és a díjazottakkal készített interjú részletével együtt.

Magyarország első és egyetlen lakástakarék-pénztári tranzakciója

A csapat: Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda – dr. Szalóki Gergely, dr. Gera Dániel, dr. Bognár Alexandra, dr. Gindl Dorottya, dr. Palguta Virág, dr. Menczelesz Adrián

A díjazottak a pályázatukról:

Mivel csak négy szereplő volt a magasan szabályozott lakástakarékpénztári piacon, és mivel ez a piac meglehetősen stabil volt eddig, a pályázatban bemutatott tranzakció az első, és eddig az egyetlen ilyen Magyarországon. Így precedens, valamint piaci és joggyakorlat hiányában különösen komplex kérdésekkel kellett szembenézni nem csak nekünk, de a hatósági-szabályozói oldalnak is. A tender különlegessége volt, hogy a tranzakciós struktúra még a sarokpontok szintjén sem volt kidolgozva; teljes mértékben az ajánlattevőre volt bízva annak kidolgozása. Ennek megfelelően ügyfelünknek már a különböző tranzakciós struktúrák kidolgozásában és értékelésében is részletes segítséget nyújtottunk, szorosan együttműködve a pénzügyi és az adótanácsadó cégekkel.

Schönherr csapat 3

dr. Gera Dániel, dr. Hetényi Kinga, dr. Bognár Alexandra, dr. Palguta Virág és dr. Kovács Ákos

További kihívást jelentett az időfaktor: az eladói igény szerint a tranzakció zárására még az adott tárgyévben sor kellett, hogy kerüljön. Ez különösen szűk határidőket vont maga után, hiszen csupán alig több, mint hat hónap állt rendelkezésre a jegybanki és versenyhivatali engedélyek beszerzésére. Ez a részünkről rendkívüli alapossággal megtervezett és előkészített beadványokat igényelt, hiszen egy hiánypótlási felhívás már boríthatta volna a törékeny menetrendet. A tranzakció során különös figyelemmel kellett lenni az adatvédelmi és fogyasztóvédelmi szabályok betartására is, tekintettel arra, hogy a mintegy 50 000 ügyfél (mely nagyjából 64 000 szerződést jelentett) magánszemélynek és fogyasztónak minősült, így a hatalmas elektronikus adatállomány átadását kidolgozni különösen nagy kihívást jelentett. Csapatunk napi szinten az ügyféllel együtt dolgozva alakította ki azt az átadás-átvételi struktúrát, amely nemcsak a tranzakció szükségszerűségeinek és a felek kívánságainak, de az adatvédelmi és fogyasztóvédelmi szabályoknak is megfelel. Ez a tranzakció előremutató, nem csak a kollégák, de a piac számára is a fent bemutatott részletek miatt. A közös munka a pénzügyi szektorral és a szabályozói oldallal olyan megoldásokat és megállapításokkal gazdagította a tudásunkat, melyet a következő, hasonló ügyletekben is fel tudunk használni.

A bírálóbizottság a pályázatról:

A pályázati ügy jellegéből fakadóan már önmagában nóvum Magyarországon. A pályázónak olyan újszerű, az alapoktól építkező stratégiát és jogi megoldást kellett kialakítania, mely egyszerre felelt meg ügyfelének, a (leendő) eladónak, és emellett figyelemmel kellett lennie még több tízezer magánszemély adatvédelmére is. Az ügy lebonyolítása előremutató példája a változó ügyféli elvárások és a hatékonyság növelése érdekében tett ügyvédi megoldásoknak.

A díjat átadta: Dr. Liber Ádám (a Magyar Versenyjogi Egyesület főtitkára)


A NYERTEST KÉRDEZTÜK


Miért volt speciális ez a lakástakarék tranzakció?

Azért volt speciális ez a lakástakarék tranzakció, mert Magyarországon első, egyedülálló és egyetlen tranzakció volt és nem csupán a vállalat felvásárlási részével kellett foglalkoznunk, hanem mint lakástakarékpénztár különböző regulatory szabályozási kérdésekkel kellett megküzdenünk, illetve engedélyezési eljárásokat kellett lefolytatni az ügyfelünknek, amiben a hagyományos vállalat felvásárlási tranzakciókhoz képest speciális jogi tanácsadást kellett nyújtanunk.

Az ügy kapcsán milyen speciális kihívások merül­tek fel?

Mivel ez nem csupán egy hagyományos vállalatfelvásárlási tranzakció volt, egy ilyen üzletágnak az átadása mindig egy kicsit komolyabb és komplexebb, mert egészen széles körű jogi tanácsadást kell nyújtanunk. Nem elég megvizsgálni a bankjogi területet, a szerződéseket, hanem utána kell néznünk munkajogi, adatvédelmi, versenyjogi kérdéseknek. Gyakorlatilag ilyenkor egy nemzetközi iroda teljes erőforrás-kapacitása igénybevételre kerül ahhoz, hogy a megfelelő minőségben és színvonalon tudjuk ellátni a feladatunkat.

Az ügyfelek megéreztek-e bármit ebből, vagy sikerült annyira gördülékenyen lebonyolítani, hogy teljesen sima volt az átállás?

Azzal kapcsolatban, hogy az ügyfelek megéreztek-e bármit a tranzakcióból, a terület specialitása ad választ. Jogszabály szerint értesítenie kell ilyenkor őket a lakástakarékpénztárnak arról, hogy a tranzakció megtörténik. Viszont a mi feladatunk az, hogy a számukra a lehető legkellemesebben és legsimulékonyabban menjen végbe a folyamat, tehát ők azon felül, hogy történik egy tulajdonosváltás, és történik egy változás a szerződésükben a szolgáltató nevét illetően, nem kellene, hogy más bonyodalommal vagy problémával szembesüljenek.
Azt gondolom, hogy nagyon sokat foglalkoztunk ezzel a kérdéssel és az elégedett ügyfél az elmondhatója annak, hogy sikerült ezt megvalósítani.

(Az interjút dr. Balogh Sándor és dr. Mátyás Ferenc készítette.)

A Wolters Kluwer Jogászdíj kiadvány teljes egészében ingyenesen letölthető innen.



Kapcsolódó cikkek

2024. március 26.

Versengő zálogjogok: kié az elsőbbség?

Az üzleti életben gyakori, hogy szerződő felek az egymással szembeni kötelezettségeik biztosítására biztosítékokat alapítanak. Előfordulhat, hogy egy ilyen jellegű biztosíték szerződéssel, a felek megállapodása alapján jön létre, azonban léteznek olyan esetek is, amikor törvény alapít valamilyen biztosítékot.