A CSOK miatt változik az Itv. és az Áfa törvény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Változik a CSOK miatt az illetékmentesség és az áfakulcs.

Pénteken jelent meg a Közlönyben a 2020. évi CXXXIII. törvény, ami módosít egyes törvényeket az otthonteremtési akcióterv bevezetése érdekében, ideértve a CSOK-ot is.

A törvény módosítja az Itv.-t, azaz néhány illetékszabályt, így:

  • mentes az illetékfizetési kötelezettség alól a CSOK1 vagy CSOK2 rendelet alapján vásárolt ingatlan 2020. október 1-től
  • ellenben az ily módon szerzett illetékmentesség nem végleges: ha a gyermekvállalás nem teljesül, vagy később valamilyen okból visszafizette a támogatást a kedvezményezett, ki fogják szabni a lakás illetékkötelezettség keletkezésekor fennálló forgalmi értéke és az ekkor hatályos illetékmérték alapulvételével a visszterhes vagyonátruházási illetéket (kivéve, ha egészségi állapot miatt nem sikerült a gyermekvállalás)

Jövő január 1-től megszűnik továbbá az a szabály, hogy ha a lakástulajdon szerzője a vásárláshoz vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatásban részesül, annak összegét a lakástulajdon forgalmi értékből le kell vonni.

Változik az Áfa tv. is:

Továbbra is maradni fog az 5 %-os áfakulcs bizonyos esetekben, így az olyan új építésű (vagy annak minősülő) társasházban található lakás esetén, ahol a lakás a 150 négyzetméter hasznos alapterületet, ház esetében a 300 négyzetmétert nem haladja meg, és a teljesítés vagy az adómegállapítás 2023. január 1. és 2026. december 31. közé esik, a 2022. december 31-én hatályos áfamértéket kell alkalmazni.

(Feltéve, ha az építési engedély 2022. december 31. napjáig véglegessé vált, vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2022. december 31. napján bejelentették.)

Az otthonteremtéssel kapcsolatos újabb (otthonfelújítási) támogatási lehetőségről  már korábban rendelkezett a Kormány az 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendeletben, mellyel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.


Kapcsolódó cikkek

2020. november 25.

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása

A legalább egy gyermeket váró vagy nevelők otthonfelújítási támogatást vehetnek igénybe a felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint mértékben. A támogatás a 2021. január 1-jét követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető, legkésőbb 2022. december 31-ig.