A Tokaji Borvidéken telepíthető szőlőfajtákról döntött a Kúria


A Kúria a 2021. október 12-én kihirdetett döntésében azt a kérdést vizsgálta, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa Rendtartása a borvidéki termelőkre kötelező jelleggel előírhatja-e, hogy a borvidéken csak meghatározott szőlőfajták telepíthetők területi korlátozás nélkül.


A megállapított tényállás szerint a Tokaji Borvidéken szőlészeti, borászati tevékenységet folytató személy részére kiadott, konkrét telepíthető szőlőfajta meghatározását nem tartalmazó újratelepítési engedélyt a hegybíró – tudomást szerezve arról, hogy a jogosult a telepítést Chardonnay és Pinot noir szőlőfajtákkal kívánta elvégezni – kiegészítette azzal, hogy a Tokaji borvidék területén a Borvidéki Rendtartás szerint területi korlátozás nélkül csak Furmint, Hárslevelű, Kabar, Sárga muskotály, Zéta és Kövérszőlő szőlőfajták telepíthetők. A felperes ezen korlátozást tartalmazó határozat-kiegészítés elleni keresetét a Fővárosi Törvényszék elutasította.

A Kúria a Fővárosi Törvényszék ítéletét hatályában fenntartotta. A Kúria megállapította, hogy a határozatok az ügyféllel való együttműködés körében a fél által betartani vállalt rendtartás előírásainak kiemelésével kiegészíthetők. A hegyközségi rendtartás a hegyközség tagjára, a borvidéki rendtartás, a borvidék területén működő üzemekre kiterjedő kötelező erejű rendelkezéseket állapíthat meg.

A Kúria az ügyben megállapította továbbá, hogy a hegyközségek és a hegyközségi tanácsok, mint a szőlő- és borgazdálkodás terén évszádos hagyománnyal rendelkező szakmai szervezetek az általuk ellátandó közfeladat teljesítése körében hatáskörrel rendelkeznek a célszerű telepítés és művelés meghatározására. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő a világon egyedülálló, több mint ezeréves, változatlan formában maradt szőlészeti-és borászati hagyományt megtestesítő Tokaji Borvidéken telepíthető szőlőfajták meghatározása és védelme nemzeti érdek.

(kuria-birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek

2021. október 15.

Koronavírussal kapcsolatos ügyek az AB előtt

Az elmúlt időszakban nagy számban fordultak az indítványozók az Alkotmánybírósághoz a védettségi igazolványhoz fűződő jogosultságokkal, a természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány kiállításának feltételeivel, valamint az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásával kapcsolatban, jellemzően indítványminta alapján, azonos szöveggel benyújtott alkotmányjogi panasz indítványokkal.

2021. október 15.

Az ügyvédi irodák munkáját segíti a Wolters Kluwer

A Wolters Kluwer Hungary Kft. Magyarország vezető legaltech vállalata. A Jogtár® szolgáltatásukat több ezer jogász használja nap mint nap. A globális vállalat most új szoftvert tett elérhetővé a hazai ügyvédek számára, ezzel segítve munkájukat.