A vakcinaigazolvány adatvédelmi aggályai Koronavírus

Az olasz adatvédelmi hatóság több súlyos problémát is feltárt a vakcinaútlevél olasz szabályozásában.


Az olasz kormány által a közelmúltban jóváhagyott, úgynevezett „zöld igazolványt” vagy „vakcinaútlevelet” számos kritika érte azért, mert- a szükséges módosítások hiányában – aláássa a koronavírus járványra tekintettel bevezetett utazási korlátozásokkal kapcsolatos megállapodások működését.

Ennek megfelelően sürgős intézkedésekre van szükség a természetes személyek jogainak és szabadságainak védelme érdekében. Ezt az álláspontot képviseli az olasz adatvédelmi hatóság (Garante per la protezione dei dati personali) egy figyelmeztetésben, amelyet az EU-rendelet alapján fogadtak el, és amelyet hivatalosan megküldtek az összes érintett minisztériumnak, illetve az egyéb érdekelt feleknek. A figyelmeztetést a megfelelő nyomon követés céljából a miniszterelnöki hivatalhoz is elküldték.

A Garante először is kiemeli, hogy az úgynevezett „Olaszország újranyitása” rendelet nem nyújt megfelelő jogalapot egy országos zöld igazolvány bevezetésére és szabályozására, és ezt több adatvédelmi hiányossághoz vezet, amely esetlegesen jelentős kockázatot eredményezhet az egyének jogai és szabadságai szempontjából. A GDPR-ban foglalt követelményekkel ellentétben a rendelet nem határozza meg az egészségügyi adatkezelés céljait, és így utat nyit a sokféle, előre nem látható jövőbeli jogalkalmazásnak, amelyek potenciálisan ütközhetnek a hasonló tárgyú EU-s adatkezeléssel.ű

Az „Olaszország újranyitása” rendelet nem tér ki arra, hogy ki minősül adatkezelőnek, amely sérti az átláthatóság elvét, és amely korlátozza vagy egyenesen megakadályozza az érintettek jogainak gyakorlását – például abban az esetben, ha pontatlan információkat tartalmaz egy zöld igazolvány. Túl sok adat szerepel továbbá az igazolványban, amelyhez az igazolvány ellenőrzése során hozzá lehet férni – megsértve ezzel az adattakarékosság elvét.

Az vakcinaútlevél érvényességének biztosítása érdekében elegendő lett volna, ha az csak a lejárati dátumot tartalmazza, anélkül, hogy különböző igazolványtípusokat használnak, attól függően, hogy valaki betegség útján szerzett védettséget, vagy beoltották.

Sőt, a jelenleg javasolt rendszer – különösen a kezdeti, átmeneti időszakban – pontatlan vagy elavult adatokon alapul, amelyek viszont súlyosan érinthetik az egyének mozgásszabadságát.

Végül, nincs megemlítve az adattárolás időtartama sem, és nincsenek előírva a megfelelő adatbiztonsági és titoktartási intézkedések.

A Garante rámutatott, hogy az fent említett főbb kritikákra előzetesen, gyorsan lehetett volna válaszolni, ha a rendeletet megalkotása előtt az EU-s jog és az olasz törvények alapján konzultációt folytattak volna a Garantéval, és sürgős véleményt kértek volna. ű

A Garante felajánlotta együttműködését az olasz kormánynak a kérdéses kritikák kezelése és leküzdése érdekében.

(edpb.europa.eu)Kapcsolódó cikkek:


Digitális bűncselekmének 2. rész – Upskirting
2021. június 16.

Digitális bűncselekmének 2. rész – Upskirting

Mai cikkünkben a Wolters Kluwer gondozásában megjelenő, Ambrus István által írt Digitalizáció és Büntetőjog című kiadvány upskirtingel foglalkozó részéből olvashatnak egy részletet.

AB: indokolni szükséges a közérdekű adatok lassúbb kiadását
2021. június 14.

AB: indokolni szükséges a közérdekű adatok lassúbb kiadását

Egy országgyűlési képviselő azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert alaptörvény-ellenesnek ítélte, hogy a közérdekű adatokat kezelő szervek a koronavírus járványra való általános hivatkozással relativizálhatják az adatigénylés rendjével kapcsolatos garanciális szabályokat.

Digitális bűncselekmények 1. rész
2021. június 10.

Digitális bűncselekmények 1. rész

Etikus hacking, önvezető járművek, drónok, kriptovaluták, mesterséges intelligencia, online zaklatás, upskirting, cyberflashing, deepfake – csak néhány olyan fogalom, amely a büntetőjog-tudománytól új válaszokat vár. Az alábbiakban a műnek a deepfake és a revenge porn témakörével foglalkozó részéből olvashatnak egy részletet.