Az emberkereskedelem értelmezésével kapcsolatos bírói gyakorlat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kúria joggyakorlat-elemző csoportot állított fel az emberkereskedelemmel összefüggő joggyakorlat vizsgálatára, amelynek során Btk. módosítást tartott indokoltnak.

A Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának vizsgálata szerint a mintegy 20 éves időtartamot átfogó vizsgálatból azt tűnt ki, hogy a vizsgált emberkereskedelem bűncselekmény minősítés megállapítása és minősítése az éppen hatályos jogszabályi környezetnek számos esetben nem felelt meg.

A törvényi szabályozásnak és követendő bírói gyakorlatnak megfelelően korábban a vizsgált bűncselekmény rendbeliségét a sértettek száma határozta meg. Vagyis amennyiben egy terhelt több sértett sérelmére követi el az emberkereskedelem bűncselekményét, a sértettek számához igazodva kellett a rendbeliséget megállapítani. Ehhez képest új helyzetet teremt a hatályos Btk. 192. § (5) bekezdés d) pontjában foglalt szabályozás.

E szabályozáshoz képest több sértett esetén mindig gondosan kell vizsgálni, hogy az egyes sértettek tekintetében milyen minősítő körülmények valósultak meg, és csak azok a cselekmények foglalhatók a törvényi egységbe, amelyeknek büntetési tétele külön-külön nem haladja meg a törvényi egység büntetési tételét. A súlyosabb alakzatok, illetve az előkészületi cselekmények tekintetében a rendbeliség továbbra is a sértettek számához igazodik.

A Kúria által vizsgált több kerítés, kitartottság, kényszermunka, személyi szabadság megsértése bűntette,
gyermekprostitúció kihasználásának bűntette miatt indult ügyben is nyilvánvaló volt a kiszolgáltatott helyzet.

emberkereskedelem

Ilyenkor már az elkövetéskori büntető törvénykönyv alapján is vizsgálandó lett volna az emberkereskedelem bűntetteként történő minősítés. Erre a határozatok jogi indokolása azonban
nem tért ki.

A jogalkotó felé megfontolásra ajánlotta a joggyakorlat-elemző csoport, hogy a több emberen elkövetés minősítő körülményként való szabályozása megszüntetésének megfontolását. Az összefoglalt bűncselekmény – ahogy arra a korábbiakban rámutattunk – a jelenlegi büntetési tételek mellett nem vagy nem feltétlenül biztosít súlyosabb büntethetőségi kereteket. Ugyanakkor az emberkereskedelem egy-egy elkövetőhöz köthető sértettjeinek száma nem olyan nagy, ami bizonyítási nehézségeket vetne fel (mint például a gyermekpornográfia esetében), ezért fenntartását nem látjuk nem indokolt.

A joggyakorlat-elemző csoport úgy foglalt állást, hogy amennyiben az emberkereskedelem elkövetési magatartását jelentő rábírás bűncselekmény elkövetésére vonatkozik, indokolt lenne annak jogalkotói megfontolása, hogy a sértett cselekménye miatti büntetése korlátlanul enyhíthető legyen. Ez lehetőséget biztosítana arra, hogy a bíróság minden ügyben egyedileg mérlegelje a rábírás hatását az emberkereskedelem sértettjének egyéni bűnfelelősségére; szükség esetén annak ne tulajdonítson büntetéscsökkentő hatást, ellenben – ha az indokolt – akár bármely büntetési nem generális minimumáig le tudjon szállni.

(kuria-birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

„A Praetor jóval több, mint egy ügyvédi ügykezelő rendszer”

Biztos voltam abban, hogy meg lehet könnyíteni az ügyvédek mindennapi adminisztrációját és az ügyek egy programban történő kezelését – mondja Martin Kašpar a Praetor Systems társalapítója, aki dolgozott ügyvédként, jelenleg pedig a Wolters Kluwer ČR, a.s. üzletfejlesztési vezetője.