Az ország első törvénykezési helyét nyitották meg Balatonfüreden


2022. január 1. napjával megkezdte működését a Balatonfüredi Törvénykezési Hely. Az új intézmény létesítésének célja az ügyfelek bírósági ügyintézésének megkönnyítése.


Az új bírósági szervezeti forma bevezetéséről az Országgyűlés 2019-ben döntött a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény módosításával. A törvénykezési hely nem önálló bíróságként működik, hanem a Veszprémi Járásbíróság szervezeti egységeként, ahol az ügyfelek mindazokhoz a szolgáltatásokhoz hozzájuthatnak, amelyekhez a járásbíróság székhelyén is. Így lehetőség nyílik többek között a papír alapú beadványok személyes benyújtására, az iratbetekintésre, valamint az ügyfélsegítő szolgáltatás igénybevételére. A törvénykezési helyen polgári ügyekben, szabálysértési ügyekben, magánvádas büntető ügyekben tárgyalást is tartanak, valamint nemperes eljárásokban személyes meghallgatásokra kerül sor. A törvénykezési helyen intézendő ügyeket a Veszprémi Járásbíróság ügyelosztási rendje tartalmazza.

A törvénykezési hely ideiglenesen a Balatonfüred, Arácsi út 2. szám alatti épületben kapott helyet. Az ideiglenes épület tárgyi feltételeinek kialakítását (biztonságtechnikai- és informatikai eszközök, bútorozás, eszközbeszerzés) az Országos Bírósági Hivatal által biztosított forrásból a Veszprémi Törvényszék bonyolította le.

A törvénykezési hely végleges, Kossuth Lajos utcai épületének kivitelezési munkálatai már megkezdődtek, azok befejezésére várhatóan 2022 szeptember hónapban kerül sor. A Balatonfüredi Törvénykezési Hely elhelyezését célzó beruházást a Kormány 2021 decemberében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette.

A Balatonfüredi Törvénykezési Hely elérhetőségei ide kattintva tekinthetők meg.

(birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Nem teljesítette az oltásokkal kapcsolatos adatigénylést az EMMI

A NAIH többek között azt állapította meg, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma törvényes működésének veszélyeztetésére, illetve üzleti titokra hivatkozva nem tagadhatja meg a koronavírus védőoltásokkal kapcsolatos közérdekű adatok kiadását.

2022. január 21.

Választási szakértőkkel folytatott megbeszélést az ÁSZ

2022. január 19-én az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának szakértői delegációja tett látogatást az Állami Számvevőszék székházában. A szakmai találkozón az ÁSZ az EBESZ szakértői delegációját a teljes körűen tájékoztatta arról, hogy a törvények által előírt kereteken belül a kampányidőszakot megelőzően, arra felkészülve, proaktívan mind ellenőrzési, mind tanácsadó szerepével hogyan mozdította elő a szabályos, átlátható közpénzfelhasználást.