Az ügyvédi irodák munkáját segíti a Wolters Kluwer


A Wolters Kluwer Hungary Kft. Magyarország vezető legaltech vállalata. A Jogtár® szolgáltatásukat több ezer jogász használja nap mint nap. A globális vállalat most új szoftvert tett elérhetővé a hazai ügyvédek számára, ezzel segítve munkájukat.

Semmi sem állandó, csak a változás maga

Közhely, de igaz. Nemzetközi kutatások is igazolják, hogy a digitalizáció a jogi szektort sem kerüli el. Sőt, a technológiai beruházások egyenes arányban állnak az ügyvédi irodák versenyképességével.

Úgy látjuk, hogy az ügyvédi praxisokra két jelentős tényező hatott az elmúlt másfél évben. Egyrészt a pandémia által berobbantott digitális transzformáció, aminek következtében az egész világ digitális munkatérbe kényszerült. Ehhez alkalmazkodott a jogi szektor minden szereplője, a vállalati jogi osztályoktól az ügyvédi irodákon át a bírósági és más hatósági osztályokig bezárólag tényleg mindenki. Másrészt a tulajdonosi szemléletnek az erősödése azzal a céllal, hogy a jog-gazdasági környezetnek való kitettség ellenére az iroda hatékony működése fenntartható maradjon kiszámítható bevételek, alacsonyan tartott költségek és az ügyfél elégedettség megőrzése/javítása mellett.

Az adminisztrációs terhek sok esetben elveszik az ügyvédek idejét az érdemi ügyvédi munka folytatása elől, ami nem egy esetben az ügyfélkiszolgálás minőségének rovására megy, de fontos megemlíteni azt is, hogy komoly jogi, anyagi és operatív kockázatokat tudunk kiküszöbölni a megfelelő megoldás által biztosított transzparens működéssel.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha digitalizációról és legaltechről beszélünk, akkor mesterséges intelligencián és machine learningen alapuló megoldásokról van szó, de valójában ez koránt sincs így. Másik sztereotípia, amit érdemes levetkőzni, hogy a modern szoftverek túl drágák, és többnyire csak a tengeren túli kollégák számára elérhetőek. Az európai piacon, és azon belül Magyarországon is léteznek olyan helyi szabályoknak megfelelő és megfizethető alkalmazások, amik egészen más alapokra képesek helyezni egy-egy ügyvédi iroda dokumentációját. Sőt, ezek bevezetéséhez még csak túl sok időre, vagy hosszas tanulási folyamatra sincs szükség.

Segítjük a jövő és a jelen kihívásaihoz való alkalmazkodást

A Wolters Kluwer Praetor szoftvere például egy felületbe integrálva nyújtja azokat az elementáris irodai funkciókat, amik a szigorú ügyvédi ügyvitelben az átláthatóság és nyomon követhetőség alapjait jelentik. A teljesség igénye nélkül a Praetor szoftverben elő lehet állítani jogi dokumentumokat, majd azok minden időállapota elérhető és szerkeszthető. Rendelkezik Cégkapu integrációval és a NAV online számlaküldés szabályainak megfelelő számlázószoftver integrációval is. Képes kezelni a bejövő elektronikus és postai levelezést. Határidőket, feladatokat lehet kiszignálni és azok státuszát monitorozni.

A Praetor nevű szoftver egy olyan szakértői megoldás, ami leginkább a nagyvállalatok ERP rendszereihez hasonlítható, csak épp ügyvédi irodákra szabva. Maga a szoftver évek óta közkedvelt a cseh és szlovák piacon, 2021 őszétől pedig a magyar ügyvédi praxisok számára is elérhetővé vált. Nem új fejlesztésről van tehát szó, hanem egy sok éves tapasztalattal rendelkező szoftver magyarországi bevezetéséről.

„Az életben annak van előnye, aki már akkor hozzákezd a problémák megoldásához, amikor mások még csak beszélnek róla.”

A Praetor szoftverről bővebb információt talál itt, ide kattintva pedig személyre szabott szoftverbemutatót kérhet a Wolters Kluwertől.

Kapcsolódó cikkek

2021. november 30.

A kizáró okok szabályozása a közbeszerzési eljárásban – 11. rész

A Wolters Kluwer Hungary gondozásában, dr. Dezső Attila szerkesztésében megjelenő, Nagykommentár a közbeszerzési törvényhez című könyv a korábbi kommentár jelentősen átdolgozott és kibővített változata. A könyv célja, hogy részletesen és teljeskörűen feldolgozza a közbeszerzési törvény szabályozását és fogalomrendszerét a Kbt. és a kapcsolódó jogszabályok közötti összefüggésekre is kitérve, valamint kimerítő jelleggel bemutassa az elmúlt időszak joggyakorlatát, nagy hangsúlyt fektetve nemcsak a hazai döntőbizottsági és bírósági, hanem az uniós jogalkalmazói gyakorlatra is. Ezúttal a kizáró okok szabályozásáról olvashatnak egy részletet.

2021. november 30.

Évi 52 költözés? Gondolatok a váltott gondoskodásról

Minden európai uniós tagállamban – így Magyarországon is – óriási vitákat keltett a váltott gondoskodást elrendelő bírósági döntés lehetőségének bevezetése. De vajon helye van ezekben a témákban az ideológiai vitáknak, vagy az empirikus kutatások adnak iránymutatást?