Egészségkárosodást okozhat a szélturbina?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy francia bíróság szerint egészségkárosodást okoz az ún.  „szélturbina-szindróma”, miután egy házaspár azt állította, hogy egészségkárosodást szenvedtek, mert szélerőművet építettek a lakóhelyük közelében.

Valószínűleg ez az első ilyen ítélet Franciaországban, amelyben egy belga párnak Christel és Luc Fockaert-nek több mint 100 000 euró kártérítést ítélt meg a toulouse-i bíróság.

A pár azt állította, hogy több mint két éve számos egészségügyi problémát tapasztaltak, köztük fejfájást, álmatlanságot, szívritmuszavarokat, depressziót, szédülést, fülzúgást és hányingert, és azt állítják, hogy ezeket hat szélturbina okozta, amelyeket a Fontrieu-i otthonuktól 700 méterre helyeztek el francia területen. A turbinákat 2008-ban telepítették.

A hírek szerint azonban a pár egészségügyi problémái öt évvel később kezdődtek. Fockaerték úgy vélték, hogy ennek az az oka, hogy az ingatlanuk és a legközelebbi turbina közötti erdőt kivágták. Külön kiemelték a zajt, amely szerintük „a mosógép folyamatosan zúgásához hasonlítható”, valamint a turbinákon lévő „fehér villogó fényeket”, amelyek különösen károsak az egészségükre. „Nem jöttünk rá azonnal, de fokozatosan rájöttünk, hogy a problémáinkat a turbinák okozzák” – mondta Christel Fockaert.

egészséghez való jog

„A turbinák fényei két másodpercenként villannak, ezért külső lámpákra volt szükségünk, hogy ellensúlyozzuk a villanások hatását.”

A pár 2015-ben költözött el a környékről, és azt mondták, hogy egészségügyi problémáik nem sokkal ezután megszűntek. Az orvosoknak nem találtak egészségügyi problémát, de egy bírósági szakértő szerint a turbina-szindrómát korábban tudományos kutatások már bizonyították. Egy ausztrál tanulmány azonban megállapította, hogy a szélturbináknak tulajdonított betegségeket nagyobb valószínűséggel az okozta, hogy az emberek megriadtak az aktivisták által terjesztett egészségügyi információktól.

A kutatók szerint ez „alapvetően szociológiai jelenség”, és hogy a „szélturbina-szindróma” és a „vibroakusztikus betegség” elnevezések kulcsfontosságú tényezők voltak a tévhitek elterjedésében. Más, lektorált tanulmányok Európában, Kanadában és az Egyesült Államokban szintén leleplezték az állítólagos „szindrómát” – amelyet orvosilag nem azonosítanak –, ami arra utal, hogy ez a negatív reklám, a turbinákkal szembeni ellenállás vagy a negatív elvárások és javaslatok része.

Fockaerték ügyét tavaly januárban eredetileg elutasította a bíróság, de fellebbeztek, amelyben arra hivatkoztak, hogy a bíróság figyelmen kívül hagyta az általuk megbízott szakértők véleményét, ehelyett helyszíni szemlét tarott, de csak egy órát töltött a helyszínen.

A parkot üzemeltető Sasu, Margnes Energie és Sasu Singladou Energie energiavállalatokat 110 000 euró kártérítés megfizetésére kötelezték, amelyek a hírek szerint azóta megváltoztatták a hat turbina világítását és sebességét.

Alice Terrasse, a házaspár ügyvédje a francia televíziónak adott nyilatkozatában elmondta: „Szokatlan esetről van szó, és tudomásom szerint nem volt még rá precedens.”

Az ítélet várhatóan keresetek tömegéhez vezet majd, de Terrasse óva intett másokat, akik profitálni akarnak Fockaerték győzelméből. „Ez az eset nem reprodukálható. Ez a (szél)park szokatlan kellemetlenséget okozott a konfigurációja miatt, de minden esetet másként kell megítélni.” Hozzátette, hogy az ítéletnek figyelmeztetésül kell szolgálnia a szélerőműveket létesítő cégek számára, hogy alaposan mérlegeljék azok helyi lakosságra gyakorolt ​​hatását.

Emmanuel Forichon, a Toutes Nos Énergies – Occitanie környezetvédelmi szervezetek képviselője szerint az ítélet „fontos és bátor lépés”. „A környezeti kérdéseket és a biodiverzitást, esetenként a tájra gyakorolt ​​hatást már figyelembe vesszük, de az emberi egészség kérdését nem eléggé. Ez joggyakorlatot teremthet, és mindenekelőtt a szabályozást is továbbfejlesztheti” – tette hozzá.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

A digitális állampolgárság külföldi mintái és alkotmányos pillérei

Az új digitális személyazonosítást szolgáló alkalmazás az Európai Parlament és a Tanács 910/2014/EU rendeletének (eIDAS rendelet) megfelelően kerül kialakításra. A norma azt szabályozza, hogy a bizalmi szolgáltatók hogyan nyújthatnak ügyfélazonosítási és az aláírás vitathatatlanságát biztosító szolgáltatásokat, valamint hogyan kell a működésüket szabályozni, illetve elismerni az EU összes tagállamában.

2023. december 5.

Komoly kötelezettségekkel járnak a cégek számára, de egyben lehetőségeket is rejtenek az új kiberbiztonsági szabályok

A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500-3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – emelte ki dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.