Etikai tanács alakult az állatkísérletek felügyeletére


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kormány a tudományos célból felhasznált állatok védelmét és jólétét érintő kérdések megtárgyalása, valamint a terület széles körű társadalmi, tudományos és szakmai megalapozása érdekében Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanácsot hoz létre.


A Tanács feladata az állatkísérleti engedélyek kérelmezésekor benyújtott projektek értékelése, tanácsot adása az állatvédelemért és állatjólétért felelős miniszternek az állatkísérletekre vonatkozó jogi szabályozás tekintetében, tanács adása  a felelős hatóságoknak és a munkahelyi állatjóléti bizottságoknak a kísérleti állatok beszerzésével, tenyésztésével, elhelyezésével, gondozásával és felhasználásával kapcsolatos kérdésekben. A tanács a fenti feladatokon kívül ajánlásokat, irányelveket dolgoz ki, elősegíti a legjobb gyakorlatok megosztását, nemzetközi kapcsolatokat épít, tapasztalatot cserél az Európai Unió országainak hasonló testületeivel.

A Tanács tizenhárom tagból áll, tagjait a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke kéri fel. A Tanács tagjainak megbízatása 5 évre szól.  A Tanács tagjának tagsága megszűnik, amennyiben lemond, a Tanács minősített többségének javaslatára a NÉBIH elnöke felmenti, vagy elhalálozik.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 1.

Öt éves lett az általános adatvédelmi rendelet (GDPR)

Kiemelkedő szakértők részvételével, a festői Stefánia Palotában került megrendezésre 2023. május 24-én a 3. ARB Adatvédelmi Konferencia. Az esemény a hazai adatvédelmi és adatbiztonsági szakemberek, szakértők és érdeklődők tudományos-szakmai fóruma, amelynek apropóját ezúttal egy jeles évforduló adta. 2023. május 25-én volt ugyanis 5 éve, hogy az Európai Unió tagállamaiban kötelezően alkalmazandóvá vált az általános adatvédelmi rendelet (GDPR). Az adatvédelmi szabályozás európai rezsimjének alapját képező rendelet kerek évszáma kiváló lehetőséget kínált a konferencia előadói számára a visszatekintésre, illetve a jelen és a jövő jelentette kihívások áttekintésére is.

2023. május 31.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 2. rész

2018-ban az Európai Bizottság európai kezdeményezést indított, amelynek célja, hogy felkészüljön a mesterséges intelligencia által előidézett társadalmi-gazdasági változásokra, többek között az oktatás korszerűsítésének ösztönzése és a munkaerő-piaci átmenet támogatása. Cikkünk második részében az ügyvédi kamarák lehetőségeit és az MI eszközök csoportjait ismertetjük.