Ismerje meg a Jogászdíj 2017-es nyerteseit


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén második alkalommal került megrendezésre a Jogászdíj pályázat, mellyel a Wolters Kluwer Kft. évről évre a jogásztársadalom kiemelkedő képviselőit szeretné elismerésben részesíteni.


2017-ben összesen kilenc kategóriában hirdettek győztest a Jogászdíj pályázaton. Az előző évhez képest új kategóriák is meghirdetésre kerültek. „A jogi munka nagyon sokrétű, sok területen végeznek kiemelkedő munkát a jogászok és egyszerűen lehetetlen minden évben minden területen díjat osztani. Továbbá szeretnénk, ha újabb és újabb szakterületek mutathatnák meg magukat.” – nyilatkozta Tóth Gábor, a Wolters Kluwer Kft. ügyvezető igazgatója. 

A 2017-es Jogászdíjon külön díjazták az év fiatal tehetségét. A kategória elindításával a Wolters Kluwer célja, hogy a jelöléssel figyelmet kapó valamennyi fiatal tehetsége további kimagasló teljesítményben nyilvánuljon majd meg, és adottságaik, átlagon felüli szorgalmuk révén a jogászi szakma meghatározó szereplőivé váljanak. Az év fiatal tehetsége kategóriában kizárólag mentor szakmai jelölése alapján lehetett pályázni.

 

 

A pályázatok elbírálása három értékelési szempont figyelembevételével történt: innováció, ügyfélközpontúság és példaértékűség. „A tavalyi nevezéseknél az innováció okozta a legnagyobb fejtörést, éppen ezért a 2017-es szabályzatban igyekeztünk támpontokat adni ehhez. Legjobban azonban a nyertes pályázatok demonstrálják, hogy mit is jelent a jogi innováció. Ez az a bizonyos többlet, mely megmutatja, hogy igenis van lehetőség új gondolatokra, egyedi megközelítésekre egy-egy eset kapcsán, mellyel megváltoztatható egy kialakult jogalkalmazási mód és ezáltal sikerre lehet vinni az ügyfelek érdekeit.” – fejtette ki Tóth Gábor

A bírálóbizottságnak idén sem volt könnyű dolga. Közel 70 pályázati anyag érkezett, és a legtöbb kategóriában nagyon színes volt a pályázók köre. (A jelölti listára került pályázatokat itt tekintheti meg.)

A díjátadóra egy különleges helyszínen, a Bálna Budapestben került sor. A modern, kissé futurisztikus tér jól illett a díj szellemiségéhez, fő üzenetéhez, az innovációhoz.

Az est háziasszonya Krizsó Szilvia műsorvezető volt, a vendégeket Tóth Gábor köszöntötte. A díjátadók minden kategória esetében az adott terület kiemelkedő képviselői, szakemberei voltak.

A díjak átadását és a vacsorát követően a PartYssimo gondoskodott a könnyed hangulatról.

 

 

A 2017. évi Jogászdíj pályázat győztesei:

 

Az év jogásza vitarendezés kategóriában

 

Dr. Király Edina (Király Edina Ügyvédi Iroda)

Pályázat címe: Hol húzódik a hatóságok jogértelmezési szabadságának és mérlegelési jogának határa?

A Fővárosi Ítélőtábla a hazai ítélkezési gyakorlatban kiemelkedő összegű vagyoni és nem vagyoni kártérítés, valamint jövedelempótló járadék megfizetésére kötelezte a Legfőbb Ügyészséget. A pályázó ügyfele javára megítélt kártérítés jogalapja az ügyészség kirívóan súlyos jogalkalmazási tévedésén alapuló vádemelés volt.

 

Az év csapata pénzügyek és biztosítások kategóriába

 

Lengyel Allen & Overy Ügyvédi Iroda

Pályázat címe: Hitelrészesedés átruházása többlépcsős transzfer-struktúra útján

Az Allen & Overy budapesti irodája egy külföldi székhelyű, multinacionális hitelintézet magyar leányvállalatát képviselte a banknak az egyik legnagyobb magyar bevásárlóközpont finanszírozását biztosító szindikált hitelben fennálló hitelezői részesedése értékesítésével kapcsolatban. A hitelrészesedés átruházása innovatív, többlépcsős transzfer-struktúra útján valósult meg.

 

Az év csapata szellemi alkotások joga kategóriában

 

S. Horváth Ügyvédi és Mediációs Iroda

Pályázat címe: Robotok a gyártásban

Az iroda pályázatában komplex és innovatív jogi megoldásait mutatta be. Ügyfele piacvezetővé vált másfél év alatt. Jogi megoldása révén a 80%-ban robotizált vállalkozás a legnagyobb prémium autógyártó cégek kizárólagos beszállítói lehettek. Megoldásuk ötvözi a gépek adta előrehaladás és az emberi erő hatékonyabb felhasználásának biztosítását, a kreatív szellemi tőke közös iparági hasznosítása mellett.

 

Az év jogásza energiajog kategóriában

 

Dr. Lénárdt Attila (LT Legal Ügyvédi Társulás)

Pályázat címe: Komplex jogi szolgáltatás a jogalkotástól a jogalkalmazásig

A villamos energiáról szóló törvény rendelkezéseinek az egyes cégjogi események során, az engedélyek jogutódlása vonatkozásában, a szabályozó hatóság által alkalmazott értelmezési gyakorlattal szemben jogerősen pert nyert, valamint a jogvita tárgyát képező, önellentmondó és korlátozó rendelkezések miatt jogszabály módosítást kezdeményezett a jogalkotás előkészítéséért felelős szervezeteknél.

 

Az év csapata versenyjog kategóriában 2017

 

CHSH Dezső És Társai Ügyvédi Iroda

Pályázat címe: Hajnali rajtaütések – Egy speciális versenyjogi intézmény

A CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportja idén egy teljes kampányt szánt a hajnali rajtaütések jogintézményének bemutatására: megalkottak egy (online ingyen elérhető) kézikönyvet, elemzéseket írtak a témáról és üzleti reggeli keretében segítettek a GVH-val közösen felkészülni a gazdasági szereplőknek a versenyhivatali vizsgálatokra.

 

Az év csapata ingatlanjog kategóriában

 

CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda

Pályázat címe: Millennium Towers – Az innováció diadala

 

Az év jogásza az elvi jelentőségű ügyek kategóriában

 

Dr. Dezső Róbert (Szecskay Ügyvédi Iroda)

Pályázat címe: Megnyerni a megnyerhetetlent

A Szecskay Ügyvédi Iroda adójogi szakértője, Dr. Dezső Róbert sikeresen képviselte ügyfelét dömpingellenes vámokkal kapcsolatban. Az innovatív érvelésnek köszönhetően két Kúriai döntés is született ügyfelünk pedig az OLAF jelentés ellenére elkerülte az utólagos fizetési kötelezettségeket, amelyek a teljes áruérték akár 120%-a is lehetett volna.

 

Az év csapata adójog kategóriában

 

Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi Iroda

Pályázat címe: A próbaper

A Deloitte Legal adóperekre specializálódott csapata különleges megoldást alkalmazott az adóhatósággal szembeni perben: próbabíróságot hozott létre, és 5 jogász és 3 adószakértő részvételével hónapokon keresztül a különböző pernyerési stratégiák hatékonyságát és a potenciális bírói reakciókat tesztelte. Ez a forradalmian új megoldás teljes pernyeréshez vezetett, és a csapat ezzel 10 milliárd forint jogosulatlan adótehertől óvta meg ügyfelét.

 

Az év fiatal tehetsége

 

Dr. Barta Péter

Mentor: Dr. Fehér Tamás LL.M., Jalsovszky Ügyvédi Iroda; ügyvéd, vezető adójogász

Pályázat címe: Adójogász, adóperek szerelmese

Dr. Barta Péter jogász, közgazdász, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő, kétgyermekes családapa és barát. Péter 2013-ban robbant be az adószakmába mint az Ernst & Young elismert adóversenyének győztese, és azóta is példamutató módon fejleszti képességeit. Péter a napról napra kiemelkedőt alkot az adóperek és az adótanácsadás nehéz terepén, mindeközben pedig példamutató emberi kvalitásaival mutat utat kollégáinak.

 

Gratulálunk a díjazottaknak!


Kapcsolódó cikkek