Jogászdíj 2019 Red Carpet – Reflektorfényben a díj átadói III.

Szerző: dr. Balogh Sándor
Dátum: 2019. november 26.
Címkék: , , , , ,
Rovat: ,
A közelgő 2019-es Wolters Kluwer Jogászdíj Díjátadó felvezetéseként rövid interjúkat olvashatnak az elismeréseket átadó szakemberekkel. Sorozatunk harmadik részében a Vitarendezés kategória díjátadója, Dr. Burai-Kovács János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett működő Választottbíróság elnöke válaszolt kérdéseinkre.

Miben látja a Jogászdíj mint „intézmény” valódi jelentőségét?

A Jogászdíj valódi jelentősége, hogy a fiatal felnövekvő jogászgeneráció tagjai számára fórumot teremt arra, hogy kiválóságukat, egyedi, innovatív gondolkodásukat bizonyíthassák. A díj egy kiválasztás, verseny végeredménye. A verseny a gyakorló jogászok napi feladatainak kiemelt része, tanít és állandó, folyamatos fejlődést ígér az ügyfelek érdekében.

Mit képvisel az Ön számára, hogy átadhatja az egyik kategória díját?

A vitarendezés kategóriájában a XXI. századi gazdasági és életviszonyok között egyre nagyobb jelentősége van az alternatív vitarendezésnek, azaz az állami bíróság eljárása mellett a békéltetésnek és a választottbírósági eljárásoknak. A Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara mellett működő Választottbíróság elnökeként ezt a gyakorlatban egyre növekvő mértékben tapasztalom, és így örömmel tettem eleget a felkérésnek.

Miként vélekedik az Ön által képviselt díjkategória napjainkban betöltött szerepéről, illetve milyen fontos jövőbeli tendenciákra számít ezen a színtéren?

A vitarendezés a gazdasági-és életviszonyok elkerülhetetlen velejárója. Az igazságszolgáltatáshoz való jog megköveteli, hogy a jogkeresők számára minél gyorsabb és hatékonyabb vitarendezési eljárások működjenek, ami azt igényli, hogy az állami bírósági eljárások még gyorsabban, hatékonyabban és ügyfélközpontúbb módon működjenek. Természetesen a hatékony és koncentrált állami bírósági eljárások mellett szükséges, hogy a magánjogi vitákban mindinkább megjelenjenek a polgári per alternatívái is. Ilyet biztosít a választottbírósági eljárás, amely alapvetően a diszpozitivitásra épül és a lényege abban áll, hogy a speciális tudást igénylő jogvita kereteit a felek és a speciális felkészültségű és tudású választottbírók megbeszélik. Ezen belül a jogvita kereteit, a bizonyítás, az iratváltás rendjét maguk határozzák meg, időrendet állítanak fel. Mindezek az eljárások gyors és hatékony lezárását biztosítják.

A polgári per szigorú szabályainak törvénymódosítás útján történő enyhítésére számítok, illetve arra, hogy a választottbírósági eljárások a most már törvényi úton biztosított XXI. századi feltételeket kihasználva reális és ténylegesen versenyképes alternatívát biztosítanak majd. A növekvő ügyszám és a gyakorlat egyelőre ezt igazolja.

A Jogászdíj kiemelt célkitűzése, hogy elismerje a joghallgatók, illetve a fiatal pályakezdők eredményeit. Hogyan látja a felnövekvő jogászgeneráció helyzetét? Mennyivel lesz könnyebb/nehezebb dolguk érvényesülniük, mint a mostani rangidősöknek?

A természet-és társadalomtudományok fejlődése, az azon alapuló életviszonyok és gazdasági relációk rendkívül gyorsan változnak és ennek leképeződéseként azt tapasztaljuk, hogy a politikai és gazdasági élet vezető szereplői – és ezzel párhuzamosan a jogásztársadalom képviselői – mindinkább a fiatalabb generációkból kerülnek ki, legyen szó nőkről és férfiakról egyaránt. Amellett, hogy a joghallgatók és fiatal pályakezdők ebben a világban és környezetben széleskörű lehetőségeket kapnak a belföldi és külföldi szakmai, nyelvi fejlődésükhöz, az állandó változás egyúttal komoly kihívásokat is teremt számukra. A gondolkodás és a tudatosság szabályait kell egy sokszor nehezen áttekinthető rendszerben alkalmazniuk. Így, bár úgy látom, hogy a lehetőségük már korábban megnyílik az érvényesülésre, az eligazodás és az értelmes, gondolkodó válaszok megtalálása részükre bonyolultabbá válik. Az ilyen díjak és megmérettetések viszont éppen az innovatív és tudatos jogászgenerációkat segítik.

Kíváncsi, hogy kik lesznek idén az Év Jogászai? Vegyen részt a Wolters Kluwer Jogászdíj 2019 Díjátadón a Hilton Budapest City-ben! Tájékozódjon a jelöltekről, és foglaljon asztalt ide kattintva!

Kapcsolódó cikkek:


2020-ban is meg kell nyerni a THEMIS-t
2019. december 6.

2020-ban is meg kell nyerni a THEMIS-t

A versenyt jövőre immár 15. alkalommal rendezik meg, a másfél évtized alatt eddig összesen 13 bírósági csapat indult. 2016 óta két csapat különdíjat, egy publikációs lehetőséget nyert, három pedig a döntőig is eljutott.

Karrierutazás jogász diplomával X. – Középpontban a közjegyzők
2019. december 3.

Karrierutazás jogász diplomával X. – Középpontban a közjegyzők

A közjegyzők a kapu őrei: olyan közhiteles személyek, akiknek az a feladatuk, hogy pártatlan jogi szolgáltatást nyújtsanak, és ezzel lehetőség szerint megelőzzék a jogvitákat. Nem mindenki válhat közjegyzővé, cikksorozatunk ezen részében ezért azt vesszük végig, milyen lépcsők, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valakit közjegyzővé nevezzenek ki, és milyen nehézségekkel kell szembesülniük azoknak, akik ezt az utat választják.

Ülj be a legizgalmasabb perekre!
2019. december 2.

Ülj be a legizgalmasabb perekre!

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.