Jogászdíj 2019 Red Carpet – Reflektorfényben a díj átadói IV.

Szerző: dr. Balogh Sándor
Dátum: 2019. november 27.
Címkék: , , , ,
Rovat: ,
A közelgő 2019-es Wolters Kluwer Jogászdíj Díjátadó felvezetéseként rövid interjúkat olvashatnak az elismeréseket átadó szakemberekkel. Ebben a részben a Versenyjog és vállalatfelvásárlás kategória díjátadója, Dr. Liber Ádám, a Magyar Versenyjogi Egyesület főtitkára válaszolt kérdéseinkre.

Miben látja a Jogászdíj mint „intézmény” valódi jelentőségét?

A Jogászdíjat kiváló lehetőségnek tartom, hogy szakmailag elismerésre kerüljön azon jogász csapatok és egyének teljesítménye, akik a háttérben dolgoznak, ám kivételes eredményeket tudnak felmutatni a saját területükön. Örülök neki, hogy nagy presztízsű szakmai kiadóként a Wolters Kluwer menedzseli ezt a küldetést.

Mit képvisel az Ön számára, hogy átadhatja az egyik kategória díját?

Az év jogásza/csapata versenyjog és vállalatfelvásárlás kategóriában díj átadásával kapcsolatos felkérésüket köszönöm szépen, és megtisztelő, hogy az egyesületünket képviselhetem a rendezvényen. A felkérésüket a Magyar Versenyjogi Egyesület és tagjaink színvonalas szakmai munkájával kapcsolatos elismerésnek tartom, amelyet a versenyjogi ismeretek feldolgozásában, terjesztésében, illetve rendszeres versenyjogi szakmai konzultációkkal kapcsolatosan végzünk.

Miként vélekedik az Ön által képviselt díjkategória napjainkban betöltött szerepéről, illetve milyen fontos jövőbeli tendenciákra számít ezen a színtéren?

A versenyjog szerepe annak biztosítása, hogy a piaci verseny tisztességesen és hatékonyan működjön, és ezáltal hosszútávon védje a fogyasztói, végfelhasználói érdekeket. Ennek keretében a versenyjog átfogó piacszabályozási jog, melynek homlokterében a közjogi, illetve mind gyakrabban a magánjogi jogérvényesítés áll. A jövőbeli tendenciákat a digitális piacok súlyának növekedése és a versenyhatóságok ezen piacok szabályozásában játszott kiemelkedő jogérvényesítő szerepe fémjelzi. Idetartoznak a mesterséges intelligencia, az algoritmikus összejátszás és a big data antitröszt vonatkozásai, az innovációs és platform-hozzáférési versenykorlátozások letörése, a személyes adatok védelmének fogyasztói jólétben játszott központi jelentősége, illetve a versenyjog mellett az adatvédelmi és fogyasztóvédelmi jogszabályoknak való megfelelés biztosítása, melyet a magyar versenyhatóság is prioritásként kezel.

A Jogászdíj kiemelt célkitűzése, hogy elismerje a joghallgatók, illetve a fiatal pályakezdők eredményeit. Hogyan látja a felnövekvő jogászgeneráció helyzetét? Mennyivel lesz könnyebb/nehezebb dolguk érvényesülniük, mint a mostani rangidősöknek?

A fiatal kollégákkal, pályakezdőkkel szembeni elvárások növekedését tapasztalom. A középszer, az egyetemen megszerzett elméleti tudás és a kiváló diploma sem elengedők a munkáltatók által támasztott magas követelmények teljesítéséhez. Ezért az egyetemen kívül is a célirányosan kell készülni erre a hivatásra, mert a legjobbakat már hallgatóként kiválasztják. Több olyan prosperáló jogterületet látok, melyet a Jogászdíj kategóriái is lefednek, ám nincsen külön egyetemi katedrájuk, és alapképzés során sem oktatják azokat. Önképzés útján, az alapok elsajátításával akár pályakezdőként is meg lehet velük találni a „piaci rést”. A Jogászdíj és a hasonló versenyek, pályázatok különösen alkalmasak a pályakezdők és jövőbeli munkáltatók közötti „információs aszimmetria” csökkentésére, ezért minden arra érdemes fiatal kollégát csak bátorítani tudok a jövőbeni részvételre.

Kíváncsi, hogy kik lesznek idén az Év Jogászai? Vegyen részt a Wolters Kluwer Jogászdíj 2019 Díjátadón a Hilton Budapest City-ben! Tájékozódjon a jelöltekről, és foglaljon asztalt ide kattintva!

Kapcsolódó cikkek:


2020-ban is meg kell nyerni a THEMIS-t
2019. december 6.

2020-ban is meg kell nyerni a THEMIS-t

A versenyt jövőre immár 15. alkalommal rendezik meg, a másfél évtized alatt eddig összesen 13 bírósági csapat indult. 2016 óta két csapat különdíjat, egy publikációs lehetőséget nyert, három pedig a döntőig is eljutott.

Karrierutazás jogász diplomával X. – Középpontban a közjegyzők
2019. december 3.

Karrierutazás jogász diplomával X. – Középpontban a közjegyzők

A közjegyzők a kapu őrei: olyan közhiteles személyek, akiknek az a feladatuk, hogy pártatlan jogi szolgáltatást nyújtsanak, és ezzel lehetőség szerint megelőzzék a jogvitákat. Nem mindenki válhat közjegyzővé, cikksorozatunk ezen részében ezért azt vesszük végig, milyen lépcsők, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valakit közjegyzővé nevezzenek ki, és milyen nehézségekkel kell szembesülniük azoknak, akik ezt az utat választják.

Ülj be a legizgalmasabb perekre!
2019. december 2.

Ülj be a legizgalmasabb perekre!

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.