Jogászdíj 2019 Red Carpet – Reflektorfényben a díj átadói IV.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közelgő 2019-es Wolters Kluwer Jogászdíj Díjátadó felvezetéseként rövid interjúkat olvashatnak az elismeréseket átadó szakemberekkel. Ebben a részben a Versenyjog és vállalatfelvásárlás kategória díjátadója, Dr. Liber Ádám, a Magyar Versenyjogi Egyesület főtitkára válaszolt kérdéseinkre.

Miben látja a Jogászdíj mint „intézmény” valódi jelentőségét?

A Jogászdíjat kiváló lehetőségnek tartom, hogy szakmailag elismerésre kerüljön azon jogász csapatok és egyének teljesítménye, akik a háttérben dolgoznak, ám kivételes eredményeket tudnak felmutatni a saját területükön. Örülök neki, hogy nagy presztízsű szakmai kiadóként a Wolters Kluwer menedzseli ezt a küldetést.

Mit képvisel az Ön számára, hogy átadhatja az egyik kategória díját?

Az év jogásza/csapata versenyjog és vállalatfelvásárlás kategóriában díj átadásával kapcsolatos felkérésüket köszönöm szépen, és megtisztelő, hogy az egyesületünket képviselhetem a rendezvényen. A felkérésüket a Magyar Versenyjogi Egyesület és tagjaink színvonalas szakmai munkájával kapcsolatos elismerésnek tartom, amelyet a versenyjogi ismeretek feldolgozásában, terjesztésében, illetve rendszeres versenyjogi szakmai konzultációkkal kapcsolatosan végzünk.

Miként vélekedik az Ön által képviselt díjkategória napjainkban betöltött szerepéről, illetve milyen fontos jövőbeli tendenciákra számít ezen a színtéren?

A versenyjog szerepe annak biztosítása, hogy a piaci verseny tisztességesen és hatékonyan működjön, és ezáltal hosszútávon védje a fogyasztói, végfelhasználói érdekeket. Ennek keretében a versenyjog átfogó piacszabályozási jog, melynek homlokterében a közjogi, illetve mind gyakrabban a magánjogi jogérvényesítés áll. A jövőbeli tendenciákat a digitális piacok súlyának növekedése és a versenyhatóságok ezen piacok szabályozásában játszott kiemelkedő jogérvényesítő szerepe fémjelzi. Idetartoznak a mesterséges intelligencia, az algoritmikus összejátszás és a big data antitröszt vonatkozásai, az innovációs és platform-hozzáférési versenykorlátozások letörése, a személyes adatok védelmének fogyasztói jólétben játszott központi jelentősége, illetve a versenyjog mellett az adatvédelmi és fogyasztóvédelmi jogszabályoknak való megfelelés biztosítása, melyet a magyar versenyhatóság is prioritásként kezel.

A Jogászdíj kiemelt célkitűzése, hogy elismerje a joghallgatók, illetve a fiatal pályakezdők eredményeit. Hogyan látja a felnövekvő jogászgeneráció helyzetét? Mennyivel lesz könnyebb/nehezebb dolguk érvényesülniük, mint a mostani rangidősöknek?

A fiatal kollégákkal, pályakezdőkkel szembeni elvárások növekedését tapasztalom. A középszer, az egyetemen megszerzett elméleti tudás és a kiváló diploma sem elengedők a munkáltatók által támasztott magas követelmények teljesítéséhez. Ezért az egyetemen kívül is a célirányosan kell készülni erre a hivatásra, mert a legjobbakat már hallgatóként kiválasztják. Több olyan prosperáló jogterületet látok, melyet a Jogászdíj kategóriái is lefednek, ám nincsen külön egyetemi katedrájuk, és alapképzés során sem oktatják azokat. Önképzés útján, az alapok elsajátításával akár pályakezdőként is meg lehet velük találni a „piaci rést”. A Jogászdíj és a hasonló versenyek, pályázatok különösen alkalmasak a pályakezdők és jövőbeli munkáltatók közötti „információs aszimmetria” csökkentésére, ezért minden arra érdemes fiatal kollégát csak bátorítani tudok a jövőbeni részvételre.

Kíváncsi, hogy kik lesznek idén az Év Jogászai? Vegyen részt a Wolters Kluwer Jogászdíj 2019 Díjátadón a Hilton Budapest City-ben! Tájékozódjon a jelöltekről, és foglaljon asztalt ide kattintva!


Kapcsolódó cikkek

2021. november 22.

Jogászképzés – Tehetséggondozás – Digitális jelen: Interjú Prof. Dr. Czine Ágnessel

Prof. Dr. Czine Ágnes, a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettese adta át idén az „Év joghallgató tehetsége” kategóriában a díjat – őt kérdeztük a technológia miatt átalakuló jogászképzéssel, az egyetemi mentorálás fontosságával kapcsolatban, és arról, hogy mire figyeljenek a joghallgatók már az egyetemi évek alatt a későbbi sikeres karrierjük érdekében.