Jogászdíj 2019 Red Carpet – Reflektorfényben a díj átadói IV.

A közelgő 2019-es Wolters Kluwer Jogászdíj Díjátadó felvezetéseként rövid interjúkat olvashatnak az elismeréseket átadó szakemberekkel. Ebben a részben a Versenyjog és vállalatfelvásárlás kategória díjátadója, Dr. Liber Ádám, a Magyar Versenyjogi Egyesület főtitkára válaszolt kérdéseinkre.

Miben látja a Jogászdíj mint „intézmény” valódi jelentőségét?

A Jogászdíjat kiváló lehetőségnek tartom, hogy szakmailag elismerésre kerüljön azon jogász csapatok és egyének teljesítménye, akik a háttérben dolgoznak, ám kivételes eredményeket tudnak felmutatni a saját területükön. Örülök neki, hogy nagy presztízsű szakmai kiadóként a Wolters Kluwer menedzseli ezt a küldetést.

Mit képvisel az Ön számára, hogy átadhatja az egyik kategória díját?

Az év jogásza/csapata versenyjog és vállalatfelvásárlás kategóriában díj átadásával kapcsolatos felkérésüket köszönöm szépen, és megtisztelő, hogy az egyesületünket képviselhetem a rendezvényen. A felkérésüket a Magyar Versenyjogi Egyesület és tagjaink színvonalas szakmai munkájával kapcsolatos elismerésnek tartom, amelyet a versenyjogi ismeretek feldolgozásában, terjesztésében, illetve rendszeres versenyjogi szakmai konzultációkkal kapcsolatosan végzünk.

Miként vélekedik az Ön által képviselt díjkategória napjainkban betöltött szerepéről, illetve milyen fontos jövőbeli tendenciákra számít ezen a színtéren?

A versenyjog szerepe annak biztosítása, hogy a piaci verseny tisztességesen és hatékonyan működjön, és ezáltal hosszútávon védje a fogyasztói, végfelhasználói érdekeket. Ennek keretében a versenyjog átfogó piacszabályozási jog, melynek homlokterében a közjogi, illetve mind gyakrabban a magánjogi jogérvényesítés áll. A jövőbeli tendenciákat a digitális piacok súlyának növekedése és a versenyhatóságok ezen piacok szabályozásában játszott kiemelkedő jogérvényesítő szerepe fémjelzi. Idetartoznak a mesterséges intelligencia, az algoritmikus összejátszás és a big data antitröszt vonatkozásai, az innovációs és platform-hozzáférési versenykorlátozások letörése, a személyes adatok védelmének fogyasztói jólétben játszott központi jelentősége, illetve a versenyjog mellett az adatvédelmi és fogyasztóvédelmi jogszabályoknak való megfelelés biztosítása, melyet a magyar versenyhatóság is prioritásként kezel.

A Jogászdíj kiemelt célkitűzése, hogy elismerje a joghallgatók, illetve a fiatal pályakezdők eredményeit. Hogyan látja a felnövekvő jogászgeneráció helyzetét? Mennyivel lesz könnyebb/nehezebb dolguk érvényesülniük, mint a mostani rangidősöknek?

A fiatal kollégákkal, pályakezdőkkel szembeni elvárások növekedését tapasztalom. A középszer, az egyetemen megszerzett elméleti tudás és a kiváló diploma sem elengedők a munkáltatók által támasztott magas követelmények teljesítéséhez. Ezért az egyetemen kívül is a célirányosan kell készülni erre a hivatásra, mert a legjobbakat már hallgatóként kiválasztják. Több olyan prosperáló jogterületet látok, melyet a Jogászdíj kategóriái is lefednek, ám nincsen külön egyetemi katedrájuk, és alapképzés során sem oktatják azokat. Önképzés útján, az alapok elsajátításával akár pályakezdőként is meg lehet velük találni a „piaci rést”. A Jogászdíj és a hasonló versenyek, pályázatok különösen alkalmasak a pályakezdők és jövőbeli munkáltatók közötti „információs aszimmetria” csökkentésére, ezért minden arra érdemes fiatal kollégát csak bátorítani tudok a jövőbeni részvételre.

Kíváncsi, hogy kik lesznek idén az Év Jogászai? Vegyen részt a Wolters Kluwer Jogászdíj 2019 Díjátadón a Hilton Budapest City-ben! Tájékozódjon a jelöltekről, és foglaljon asztalt ide kattintva!

Kapcsolódó cikkek:


20 millió forint eljárási bírság az RTL-nek
2020. július 1.

20 millió forint eljárási bírság az RTL-nek

A Gazdasági Versenyhivatal 20 millió forint eljárási bírságot szabott ki a Magyar RTL Televízió Zrt.-vel (M-RTL) szemben, mert a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel kapott határidő-hosszabbítás ellenére is akadályozta a tényállás feltárását és ezzel elhúzta az eljárást.

Haladékot kaptak az adózók a felkészülésre
2020. június 29.

Haladékot kaptak az adózók a felkészülésre

A NAV bizonyos esetekben szankciómentességet biztosít a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket nem, vagy nem megfelelően teljesítők részére a 2020. július 01. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban.

Hamradik országbeli állampolgár kiutasítása
2020. június 12.

Hamradik országbeli állampolgár kiutasítása

Ellentétes az uniós joggal, ha a huzamos tartózkodás jogával rendelkező harmadik országbeli állampolgárt pusztán a korábbi szabadságvesztésre ítélése miatt utasítják ki, anélkül, hogy az eset egyedi körülményeit mérlegelnék.