Jogszabályfigyelő 2017 – 7. hét

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. február 20.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben, mivel a 2017/21-24. számú Magyar Közlönyök anyagai között közérdeklődésre számot tartó újdonság nem szerepelt, a hamarosan kezdődő parlamenti ülésszakkal kapcsolatos információkat szeretnénk megosztani az olvasóinkkal.


E heti összeállításunkban az Országgyűlés munkaterve mellett az elkövetkezető néhány hét üléstervét tekintettük át és a napokban benyújtott büntetőeljárási jogszabálytervezettel, valamint a közigazgatási egyeztetés alatt álló nemzetközi magánjogi kódex tervezetével foglalkoztunk.

Tartalom:
A tavaszi parlamenti ülésszak munkarendje és a február-márciusi ülésterv
Parlament előtt az új büntetőeljárási törvény tervezete
Elkészült a nemzetközi magánjogi kódexre vonatkozó előterjesztés

A tavaszi parlamenti ülésszak munkarendje és a február-márciusi ülésterv
A tavaszi ülésszak 2017. február 20-án kezdődik és a 2017. június 13-áig tart a Parlament honlapján szereplő munkarendi javaslat értelmében. A részletes vitákra a plenáris ülések második hetében kerül sor a tervek szerint. Az ülés első hete hétfőtől csütörtökig tart, a második héten ellenben csak a hétfői nap üléseznek majd a képviselők a főszabály szerint.
Az interneten ugyancsak elérhető február-március havi ülésterv szerint már a tavaszi ülésszak legelején (február 20-22-ei plenáris ülésen) elfogadhatják a képviselők a közigazgatási ügyekhez kapcsolódó egyes illetékek, díjak megszüntetéséről szóló T/13091. számú javaslatot, valamint szavazhatnak a köztársasági elnök által visszaküldött közigazgatási rendtartási törvényről (T/12234/18. számú javaslat) is. Március elejére várható az egyszerűsített bejelentéssel végezhető építkezések körének a bővítéséről szóló törvénymódosítás (T/13849. számú javaslat) elfogadása. Március végén kerülhet sor nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítására (T/12969. javaslat)

Joganyag:
Módosítja
: –
Megjelent: www.parlament.hu
Hatályos:
Megjegyzés: munkarend és ülésterv

[htmlbox Változásfigyeltetés]

Parlament előtt az új büntetőeljárási törvény tervezete
T/13972. szám alatt vették tárgysorozatba az igazságügyi miniszter által benyújtott, a büntetőeljárásról szóló törvényjavaslatot. A 875 szakaszból álló tervezet a büntetőjogi reform utolsó elemeként kerül a parlament elé.
Az eljárások belátható időn belül történő befejezése, a bűncselekmények elkövetőinek következetes felelősségre vonása, a tisztességes eljárás követelményének az érvényesülése az új kódex megalkotásában alapvető fontossággal bír. A jelenlegi büntetőeljárási törvény ráadásul jelentős koherencia problémákkal küzd a számtalan módosítás következtében, amely ugyancsak egy új kódex elfogadása irányába mutat, amelynek tervezett hatálybalépési időpontja 2018. július 1-je.
A Parlament 2017. tavaszi ülésszakára vonatokozó törvényalkotási program szerint eredetileg márciusban került volna sor a kódex elfogadására, a márciusi üléstervben azonban egyelőre a javaslat nem szerepel.

Az előterjesztés itt érhető el.

Cikksorozatunkban bemutatjuk a 315 oldalnyi, összesen 879 szakaszból álló és 2018. július 1-jén hatályba lépő új törvény legfontosabb elemeit.

Joganyag: T/13972. számú törvényjavaslat
Módosítja:
Megjelent: www.parlament.hu
Hatályos:
Megjegyzés: átfogó eljárási szabályozás tervezete

Elkészült a nemzetközi magánjogi kódexre vonatkozó előterjesztés
Elkészült és jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt áll a nemzetközi magánjogi kódexre vonatkozó előterjesztés. A jelenleg hatályos szabályozás 1979-es elfogadása óta jelentősen átalakult Magyarország nemzetközi kapcsolatrendszere. Emiatt és az uniós joghoz való következetes alkalmazkodás érdekében szükségessé válik egy új kódex megalkotása – derül ki a tervezet általános indokolásából.

Bővebben itt olvashat erről:

Joganyag: Előterjesztés a nemzetközi magánjogi törvényről
Módosítja:
Megjelent: www.kormany.hu
Hatályos:
Megjegyzés: közigazgatási egyeztetés alatt álló törvénytervezet

 

 

Kapcsolódó cikkek:


AB: Alkotmányellenes a cégvezetők automatikus eltiltása
2018. október 16.

AB: Alkotmányellenes a cégvezetők automatikus eltiltása

Az Alkotmánybíróság arra a következtetésre jutott, hogy a cégtörvény 9./C §-a olyan vélelemmel él, amivel szemben a jogalkotó nem biztosított kimentési lehetőséget. Ez a célhoz mérten aránytalan korlátozás pedig sérti a jogbiztonság elvét és a vállalkozás szabadságát.

Ingatlan adásvétel: nem számít a felek szándéka, ha nincs róla írásbeli szerződés
2018. október 15.

Ingatlan adásvétel: nem számít a felek szándéka, ha nincs róla írásbeli szerződés

Az ingatlan adásvételére vonatkozó szerződés akkor tekinthető írásba foglaltnak, ha a kölcsönös és egybehangzó szerződéses jognyilatkozatát minden szerződő fél aláírta. Ha nincs olyan egy vagy több okirat, amely a vétel tárgyát képező ingatlan tulajdoni hányadára vonatkozóan a felek egybehangzó szerződéses jognyilatkozatát tartalmazza, a vevő érvényes szerződés hiányában tulajdonjogot a vitás tulajdoni hányadon nem szerezhet – a Kúria eseti döntése.

Munkahelyi baleset: mikor felelős a munkáltató?
2018. október 12.

Ha a kár a legkisebb mértékben is összefüggésben áll a munkaviszonnyal, a munkáltató felelőssége már megállapítható. A XV. Magyar Munkajogi Konferencián Dr. Tálné dr. Molnár Erika bíró, a Kúria kollégiumvezető-helyettese beszélt a joggyakorlat-elemzés tanulságairól.