Jogszabályfigyelő 2020 – 35. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2020/194–196. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a COVID-19 világjárvány miatti, 2020. szeptember elsejétől hatályos korlátozásokról olvashatnak.

 

Tartalom:

A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása

Legalább egy hónapos határzár szeptember elsejétől

Kontaktszemélyek járványügyi megfigyelése

Kapcsolt vállalkozások közötti üzleti utazás

A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása

Egyelőre egy hónapra visszaállította a teljes belső határon a határellenőrzést a Kormány. Az erről szóló rendelet 2020. szeptember elsején lépett hatályba és 2020. október elsején a hatályát veszti.

2020. szeptember elsejétől hatályát veszti az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet. 

Joganyag: 407/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról

Módosította:

Megjelent: MK 2020/195. (VIII. 30.)

Hatályos: 2020. 09. 01.

Megjegyzés: új jogszabály 

Legalább egy hónapos határzár szeptember elsejétől

2020. szeptember elsejétől Magyarország ismét lezárja a határait a koronavírus világjárvány belföldi terjedésének a megfékezése érdekében. Az erről szóló jogszabály hatálya a magáncélú utazásokra tejed ki, nem vonatkozik ugyanakkor azokra a személyekre, akik a Magyarországra való belépésük során hitelt érdemlően igazolja, hogy a megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen már átestek.

2020. szeptember elsejétől fő szabályként külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére (indokolt esetben az illetékes rendőri szerv e alól felmentést adhat), a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak (és családtagjaiknak) pedig 14 nap időtartamra kötelező házi karanténba/hatósági házi karanténba/kijelölt karaténba vonulniuk, a belépéskor lefolytatott egészségügyi vizsgálat eredménye és a személyi körülményeik függvényében. A kötelező karantén ideje csak két – 5 napon belül, egymás között 48 órás időtartam elteltével belföldön elkészített – negatív teszt bemutatásával rövidíthető le. A rendelet azonban úgy szól, hogy a karanténban elhelyezett személy kérelmére a járványügyi hatóság engedélyezheti a vizsgálatokon való részvételt a karantén alóli felmentés megadása érdekében.

A külföldi állampolgárok tekintetében a belépési tilalom alóli felmentést hatósági/bírósági eljárás, üzleti cél, munkavégzés, egészségügyi ellátás igénybevétele, oktatásban való részvétel, fuvarfeladat elvégzése, családi esemény, közeli hozzátartozó gondozása/ápolása, kiemelt jelentőségű nemzetközi sport-/kulturális/egyházi esemény vagy egyéb méltányolható ok indokolhatja.

Kivételt képeznek a katonai konvojok, a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazások, az ingázók, a humanitárius folyosón való átutazás, a sporteseményekre vonatkozó beutazások és a diplomáciai, valamint hivatalos utak.

A külföldről ingázók esetében legfeljebb 24 órára és a határtól maximum 30 km-re engedélyezett a karanténkötelezettség nélküli belépés. A külföldről visszatérő magyarok esetében is hasonló a helyzet, feltéve, hogy „az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül” élnek, valamint a „külföldi tartózkodásuk időtartama nem haladta meg a 24 órát, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.”

A tranzitforgalom a korábban már megszokott módon, csak az előre kijelölt útvonalon haladhat, a belépők pedig egészségügyi ellenőrzésen esnek át. Az átutazók az ország területét legfeljebb 24 órán belül kötelesek elhagyni. Az országos rendőrfőkapitány meghatározza és a rendőrség hivatalos honlapján közzéteszi a tranzitforgalom számára kijelölt határátkelőhelyeket, az átmenő forgalom útvonalát, a pihenőhelyeket, illetőleg az ország elhagyására rendelkezésre álló időkeretet.

Az ország elhagyását illetően korlátozás értelemszerűen nem lép életbe, „de a hazatérés után nagyon szigorú szabályok érvényesek” – hangzott el a miniszterelnökséget vezető miniszter 2020. augusztus 28-án tartott sajtótájékoztatóján, ahol kijelentette: „két színkód van, Magyarország zöld, minden más vörös”.

A külföldről hazatérők koronavírus-tesztje önköltséges, a kontaktkutatás miatt karanténba kerültek esetében azonban „továbbra is megtérítik a költségeket” – mondta a miniszter.

További szigorításokat úgy tűnik nem terveznek, az fenti előírások azonban legalább „egy hónapig mindenképpen hatályban lesznek” – olvasható az MTI sajtóközleményében, amely teljes terjedelmében itt érhető el.

2020. szeptember elsejével hatályát veszti a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet, a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti utazás körébe tartozó államokról szóló 23/2020. (VII. 12.) BM rendelet, valamint a járványügyi készültségi időszakban a korlátozott sávban történő határátlépés körébe tartozó államokról szóló 11/2020. (VII. 13.) KKM rendelet.

Joganyag: 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól

Módosította:

Megjelent: MK 2020/195. (VIII. 30.)

Hatályos: 2020. 09. 01.

Megjegyzés: új jogszabály 

 

Kontaktszemélyek járványügyi megfigyelése

A járványügyi hatóság az egészségügyi törvény szerinti, járványügyi megfigyelést elrendelő határozatában „a kontaktszemélyt mozgási szabadságában úgy is korlátozhatja, hogy meghatároz számára egy lakást, ahhoz tartozó bekerített helyet vagy egyéb, egészségügyi intézménynek nem minősülő helyet, amelyet a kontaktszemély a járványügyi megfigyelés időtartamára (COVID-19 vizsgálat kivételével) nem hagyhat el. Megszüntetik ugyanakkor a járványügyi megfigyelést 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, negatív PCR-tesz esetén. Az első vizsgálatot attól a naptól számított negyedik napon lehet megkezdeni, amikor a kontaktszemély a COVID-19 betegségben szenvedő személlyel érintkezett. 

Joganyag: 409/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet a COVID-19 betegséggel összefüggő járványügyi megfigyelés esetén alkalmazandó egyes szabályokról

Módosította:

Megjelent: MK 2020/195. (VIII. 30.)

Hatályos: 2020. 09. 01.

Megjegyzés: új jogszabály 

 

Kapcsolt vállalkozások közötti üzleti utazás

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet 9. § (1) bekezdése szerinti üzleti célú utazás keretében bármely állam területéről érkező személy beléphet Magyarország területére 2020. szeptember elsejét követően is. 

Joganyag: 33/2020. (VIII. 30.) BM rendelet a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti utazás körébe tartozó államokról

Módosította:

Megjelent: MK 2020/195. (VIII. 30.)

Hatályos: 2020. 09. 01.

Megjegyzés: új jogszabály


Kapcsolódó cikkek