Jogszabályfigyelő 2022 – 8. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2022/31–35. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban az ukrán helyzettel összefüggő menekültügyi szabályokról, a fizetésképtelenségi nyilvántartást érintő módosításról és az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági döntésről olvashatnak.

 

Tartalom:

 1. Az ukrán helyzettel összefüggő menekültügyi eljárások
 2. A fizetésképtelenségi nyilvántartás szabályainak módosítása
 3. Nem alaptörvény-ellenes az egészségügyi dolgozók csökkentett végkielégítése

  

Az ukrán helyzettel összefüggő menekültügyi eljárások

Az Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgárok, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok tekintetében a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 84. alcímét nem kell alkalmazni, továbbá a fenti személyeket Magyarországon ideiglenes védelemre jogosultakként kell elismerni az alábbiakban hivatkozott kormányrendelet értelmében.

 • Joganyag: 56/2022. (II. 24.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény menekültügyi eljárás átmeneti szabályainak eltérő alkalmazásáról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2022/35. (II. 24.)
 • Hatályos: 2022. 02. 24. napján 22 órától, 2022. 03. 10.
 • Megjegyzés: új jogszabály

  

A fizetésképtelenségi nyilvántartás szabályainak módosítása

A nyilvántartás és az elektronikus adatfeldolgozás fogalmát, valamint a nyilvántartásban történő adatszolgáltatás teljesítésének a szabályait érinti alapvetően az alábbiakban hivatkozott, a fizetésképtelenségi nyilvántartás létrehozásával kapcsolatos feladatokról szóló kormányrendeletet érintő módosítás. Az új előírások döntő többsége 2022. július 1-jén lép hatályba.

 

Nem alaptörvény-ellenes az egészségügyi dolgozók csökkentett végkielégítése

Az Alkotmánybíróság az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény csökkentett összegű végkielégítést előíró rendelkezései alaptörvény-ellenességének a megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszokat elutasította.

Az eljárás alapját képező indítvány tartalmáról szóló összefoglaló értelmében: „Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény értelmében az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonya egészségügyi szolgálati jogviszonnyá alakul át. A sérelmezett rendelkezés alapján, ha az egészségügyi szolgálati munkaszerződés határidőben nem kerül megkötésre, az érintett közalkalmazotti jogviszonya 2021. március 1-jével megszűnik. Ebben az esetben az érintett a szolgálati idő hosszától függően csökkentett összegű (1, 2 vagy 3 havi) végkielégítésre jogosult.”

A fenti hivatkozott rendelkezés ellen számos hasonló tartalmú indítvány érkezett az Alkotmánybírósághoz, amelyeket egy eljárásban bírált el a legfőbb bírói testület.

„Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy nem sérti a foglakozás és a munka szabad megválasztásához fűződő jogot az a szabályozás, amely az egészségügyi ágazatban bevezetett új jogviszony-típus közérdekből történő általánossá tétele érdekében az érintett dolgozók választásától teszi függővé az új jogviszony adta keretek között történő továbbfoglalkoztatást, és a munkavállaló erre vonatkozó elutasító döntése esetére a közalkalmazotti jogviszony megszűnését írja elő, még az egyéb jogcímeken szerezhető végkielégítésnél alacsonyabb mértékű, kizárólag az erre az esetre rendelt végkielégítés biztosítása mellett sem. Az Alkotmánybíróság kifejtette továbbá, hogy az eredetileg egységesen közalkalmazottként foglalkoztatott egészségügyi dolgozók ennek folytán fennállt egységes csoportja a jogviszonyuk átalakítására, ezen belül kiemelten a végkielégítésükre vonatkozó szabályozás alkotmányosságának megítélése szempontjából is megszűnt, az új jogviszonyba lépésre vonatkozó eltérő döntéseik és a törvény rendelkezése alapján már nem képeznek a szabályozás szempontjából összehasonlítható helyzetben lévő, homogén csoportot, következésképp az indítványozók által kifogásolt szabályozás nem eredményezett hátrányos megkülönböztetést.” – olvasható a döntésről kiadott sajtóközleményben, amely itt érhető el.

A döntés teljes szövege elolvasható az Alkotmánybíróság honlapján ezen a linken.

 • Joganyag: 3053/2022. (II. 11.) AB határozat
 • Módosította:
 • Megjelent: alkotmanybirosag.hu
 • Hatályos:
 • Megjegyzés: alaptörvény-ellenesség megállapítására irányuló alkotmányjogi panaszok elutasítása

Kapcsolódó cikkek

2022. február 21.

Jogszabályfigyelő 2022 – 7. hét

E heti összeállításunkban a koronavírussal összefüggő módosítások mellett az EJEB-hez benyújtandó kérelmek határidejének a változásáról is olvashatnak.