Jogszabályfigyelő 2023 – 8. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2023/25-28. számú Magyar Közlönyök és a legfrissebb Hivatalos Értesítő újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a válsághelyzet meghosszabbításáról és a reintegrációs eltávozás részletszabályairól olvashatnak.

 

Tartalom:

 1. A reintegrációs eltávozás végrehajtásának szabályai
 2. Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítása

 

A reintegrációs eltávozás végrehajtásának szabályai

A reintegrációs eltávozással összefüggő feladatok végrehajtásának szabályait állapítja meg a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának alábbiakban hivatkozott utasítása, amelyből kiemelünk néhány közérdeklődésre számot tartó rendelkezést.

Az eltávozás időtartamára nézve köteles az elítélt által megjelölt ingatlanban életvitelszerűen tartózkodó hozzátartozó előzetesen befogadó nyilatkozatot tenni, amelyet a bv. intézet részére meg kell küldeni. Az elítélt ezen felül köteles az eltávozás időtartamára nézve a folyamatos mobiltelefonos elérhetőségét biztosítani. Ugyanakkor az eltávozást engedélyező határozatban meghatározható az elítélt a reintegrációs eltávozás időtartama alatti tartózkodási helye, mozgásának területe is.

Az utasítás szabályozza ezen felül az eltávozás időtartama számításának a részletszabályait, rögzíti az eltávozás engedélyezését kizáró feltételt, továbbá az engedélyezési eljárással kapcsolatos egyéb előírásokat is (például elítélt meghallgatása, ingatlan, távfelügyeleti eszköz alkalmasságának felmérése, elítélt beszámolási kötelezettsége). 

 • Joganyag: 16/2023. (II. 24.) BVOP utasítása a reintegrációs eltávozás végrehajtásáról
 • Módosította:
 • Megjelent: HÉ 2023/10. (II. 24.)
 • Hatályos: 2023. 02. 25.
 • Megjegyzés: új közjogi szervezetszabályozó eszköz

 

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítása

Meghosszabbította a Kormány a tömeges bevándorlás okozta (2023. március 7-én lejáró) válsághelyzet hatályát 2023. szeptember 7-éig.

 • Joganyag: 41/2016. (III. 9.) Korm. rendelet a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendeléséről, valamint a válsághelyzet elrendelésével, fennállásával és megszüntetésével összefüggő szabályokról
 • Módosította: 46/2023. (II. 21.) Korm. rendelet
 • Megjelent: MK 2023/26. (II. 21.)
 • Hatályos: 2023. 03. 06.
 • Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás

 


Kapcsolódó cikkek

2023. február 13.

Jogszabályfigyelő 2023 – 6. hét

Alábbi cikkünkben a 2023/19-21. számú Magyar Közlönyök újdonságai és a legfrissebb joggyakorlati esetek közül válogattunk.