Kinek jár a rendkívüli SZJA visszatérítés?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új, rendkívüli elemmel bővült az igénybe vehető családtámogatási eszközök köre. A gyermeket nevelő szülőknek nyújt segítséget a 2021. évi személyi jövedelemadó visszatérítése. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről szóló 560/2021. (IX.30.) Korm.rendelet alapján minden gyermeket nevelő szülőnek, aki 2021. év bármely napján családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021. évi összevont adóalapba tartozó jövedelméből – azaz a magánszemély által az adóévben megszerzett összes önálló, nem önálló tevékenységből származó jövedelemből és egyéb jövedelemből – levont személyi jövedelemadó (SZJA). Családi kedvezményre jogosult többek között, aki gyermeke után családi pótlékra jogosult, a várandós nő, vagy a várandós nő közös háztartásban élő házastársa, a rokkantsági járadékban részesülő. Fontos, hogy az összevont adóalap utáni személyi jövedelemadónak az igénybe vett kedvezményekkel (pl. első házasok kedvezménye, családi kedvezmény, négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye) csökkentett összegét téríti vissza a NAV 2022. február 15-ig.

A visszatérítés a családi pótlékra jogosultaknak jár, azaz közös háztartásban gyermeküket nevelő mindkét szülőt megilleti, – ha mindketten jogosultak családi kedvezményre és rendelkeznek a visszatérítés alapját képező jövedelemmel – függetlenül attól, hogy házasságban, vagy élettársi viszonyban élnek. A visszatérítés a gyermekét egyedül nevelő szülőnek is jár. Az elvált, gyermeküket felváltva gondozó, 50-50 %-ban családi pótlékban részesülő szülők, akik ugyanilyen arányban érvényesítik a családi kedvezményt, mindketten teljes összegben jogosultak az adóvisszatérítésre.

szja visszatérítés

Különadózó jövedelmek – pl. ingatlan értékesítésből származó jövedelem, vagy osztalékból származó jövedelem – után viszont nem jár adó-visszatérítés.

A visszatérítés automatikus abban az esetben, amennyiben a munkáltató év közben levonja az SZJA-t, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekhó), vagy kisadózó vállalkozóként fizették utána a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata). Azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatai a NAV által nem ismertek (pl. katás magánszemély), 2021. december 31-ig elektronikusan vagy papír alapon nyilatkozhatnak a „VISSZADO” nyomtatványon.

Akik az összevont adóalapot, illetve az az után járó személyi jövedelemadót maguk állapítják meg, bevallásukban kérhetik az adó-visszatérítést (pl. egyéni vállalkozók, őstermelők, vagy akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az SZJA-t).

A visszatérítésnek azonban van felső határa. Az SZJA és ekho szerint adózó szülők külön-külön, legfeljebb 809 ezer Ft-ot kapnak vissza, a katás vállalkozóknak a 2021-es tételes adójuk egynegyedét téríti vissza az állam.

Az adóvisszatérítés segítséget jelenthet azon családoknak, akik október végéig élnek a hitelmoratóriummal, azonban azt követően elveszítik azt. A Kormány döntése alapján ugyanis 2021. novembertől 2022. június 30-ig rászorultsági alapon lehet már csak élni a hitelmoratóriummal (nyugdíjas, gyermeket váró, közfoglalkoztatott, vagy legalább 25%-os árbevétel csökkenést szenvedő vállalkozók kérhetik például). A hitelmoratórium idején felhalmozott kamat jelentősen növeli a hitel futamidejét, mivel a hitel törlesztő részlete nem nőhet meg. A hitelmoratórium igénybe vételével kapcsolatos legfőbb kockázatokról korábbi írásunkból tájékozódhatnak.
Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

A digitális állampolgárság külföldi mintái és alkotmányos pillérei

Az új digitális személyazonosítást szolgáló alkalmazás az Európai Parlament és a Tanács 910/2014/EU rendeletének (eIDAS rendelet) megfelelően kerül kialakításra. A norma azt szabályozza, hogy a bizalmi szolgáltatók hogyan nyújthatnak ügyfélazonosítási és az aláírás vitathatatlanságát biztosító szolgáltatásokat, valamint hogyan kell a működésüket szabályozni, illetve elismerni az EU összes tagállamában.

2023. december 5.

Komoly kötelezettségekkel járnak a cégek számára, de egyben lehetőségeket is rejtenek az új kiberbiztonsági szabályok

A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500-3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – emelte ki dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.