Korrekt magatartás és felelős ügyvállalás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Beszélgetés Medgyesi Mónika ügyvéddel az egyéni ügyvédi praxis kihívásairól, a tudás és tapasztalatszerzés fontosságáról.


2013 óta dolgozol egyéni ügyvédként. Nem vágytál nagy nemzetközi ügyvédi irodában maradni, jobb, hogy inkább a saját magad ura vagy?

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, de sokat is tettem azért, hogy piacvezető céges megbízói köröm legyen. Elsődlegesen cégjoggal, ingatlanjoggal, követeléskezeléssel, szerződések véleményezésével, munkajoggal, társasági joggal foglalkozom.

Praxisomat attól tartom igazán értékesnek, hogy nem feltétlenül az eseti megbízások adják ennek az irodának a gerincét, hanem az állandó céges megbízók. Büszke vagyok arra, hogy ilyen ügyeket képviselhetek.

A tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy egyéni ügyvédként teljesen más dolgozni, mint közösségben, nagy nemzetközi ügyvédi irodában, mert itt magára van utalva az ember. Ezzel ugyan saját maga osztja be az idejét, ennek azonban nem az előnyei domborodnak ki, főleg nem a praxis elején, hanem a hátrányai, hiszen szinte minden időt felemészt az iroda.

Ami a nemzetközi ügyvédi irodáknak létszámukból adódóan nagy előnyük, hogy hatalmas tudásbázissal és tapasztalattárral rendelkeznek. Ami viszont az egyedül praktizáló ügyvédek nagy előnye, hogy nemcsak egy jogterülethez értenek elmélyülten, hanem akár 4-5 jogterületet is magabiztosan tudnak kezelni.

Úgy gondolom, hogy az ügyvédjelölti időszak elején kell eldönteni, hogy milyen utat válasszunk. Hogy a nemzetközi ügyvédi iroda elvárásainak megfeleljen az ember az is egy létforma, de nagy kihívás egyéni ügyvédként megbízókat felelősséggel ellátni. Úgy vélem sokan elkövetik azt a hibát, hogy olyan jogterületre tartozó megbízást is elvállalnak, amelyen egyáltalán nincs tapasztalatuk.

A sok munka, kevés szabadidő nem sínyli meg a magánéleted?

Nehezen egyeztethető össze, de megoldható. Egy ügyvédi iroda vezetése tulajdonosi szemléletet követel, ennek gyakran áldozatul esik a munka utáni szabadidő. Ahhoz, hogy összeegyeztető legyen a kettő, kell egy magas fokú fogadókészség a magánélet, környezet, barátok, család, párkapcsolat részéről, ami ezt tolerálja.

Ügyvédvilág Kutatás

Az Ügyvédvilág szerkesztősége minőségfejlesztési céllal összeállított egy  kérdőívet, melynek kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe.
A kitöltők számára hozzáférhetővé tesszük A Polgári Törvénykönyv – A Ptké.-vel és az irányadó elvi iránymutatásokkal egységes szerkezetben című e-könyvet.
Kérjük, segítse munkánkat a kérdések megválaszolásával.

A kérdőívet ide kattintva éri el »

A tudásszeretetedet a szüleidtől örökölted?

Édesanyám gyógypedagógusként dolgozik, speciális nevelést igénylő gyerekekkel és idősekkel foglalkozik. Azt hiszem az ő tudásszomját és könyvszeretetét örököltem. Nagy élmény volt, amikor együtt tartottunk előadást a sajátos nevelést igénylő gyerekek képzéséről és ennek a jogi hátteréről. Ő is sokat dolgozik, a minta adott volt, és azt láttam nála, hogy a munka összeegyeztethető a családvállalással, gyermekneveléssel.

Az a készségfejlesztő munkafüzet, amit édesanyám írt (Medgyesi Zsuzsanna: Iskolába készülök – Fejlesztés másképpen), azt gondolom, hogy példaértékű, és azt is mutatja, hogy neki nemcsak az volt fontos, hogy megszerezze ezt a tudást, hanem tovább is adja, megossza mindenkivel, átültesse a gyakorlatba azokat a dolgokat, amiket ő megtanult.

Megfordult a fejedben a pályamódosítás?

A pályaválasztásom már általános iskolás koromban eldőlt és továbbra is az ügyvédi hivatást kívánom gyakorolni. A gazdasági környezet, a hivatással együtt járó felelősség és (az egyéb piaci szereplőket nem sújtó de) az ügyvédekre vonatkozó különös szabályok elgondolkodtatóak, de a hivatástudat miatt nem kérdéses, hogy nem jön szóba a pályamódosítás.

A szamárlétrát bejárva, mit tanácsolnál az ügyvédjelölteknek?

Rengeteg energiát, áldozatot követel ez a pálya és azt tanácsolom a jelölteknek, hogy az ügyvédjelölti időszakot megfelelő helyen töltse el mindenki. Ezalatt azt értem, hogy ha valaki soha nem akar ügyvédkedni, akkor ne tegye ki magát az ügyvédjelöltekkel szemben támasztott elvárásoknak. Viszont aki komolyan ügyvédkedni akar, akkor ne akarja megúszni ezt a jelölti időszakot, hanem menjen el a legkeményebb ügyvédi irodákhoz gyakornoknak, járja végig azt az utat, hogy: beadom az iratokat, beszélek az ügyintézőkkel, rohanok talárt bérelni az Ügyvédi Kamarába, stb., és meglesz ennek az eredménye. Szerezzen tapasztalatot és tudást, aki komolyan gondolja és elszánt, és ne kímélje magát.

A másik tanácsom, hogy az ügyvédjelölti időszakot egy ügyvédjelölt egyúttal arra is használja fel, hogy sajátítsa el azt, hogy önállóan és igen alaposan utánanéz mindennek. A későbbiekben ügyvédként sem a megbízó, sem – ha alkalmazottként dolgozik – a felettes ügyvéd nem lesz toleráns a felületes munkával, és az már nem a kísérletezés ideje. A jogszabályváltozások miatt a rutinra sem lehet támaszkodni, mindig frissíteni kell a tudást. A felkészültség, korrekt magatartás és felelős ügyvállalás a legfontosabb, ezekre lehet egy praxist építeni.

 

dr. Medgyesi Mónika

2008-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott. Ügyvédjelölti időszakát követően 2013-tól egyéni ügyvédként tevékenykedik. Szakterülete a társasági jog és cégjog, polgári peres eljárások, ingatlanjog, munkajog, követeléskezelés. Beszél angolul. Szabadidejét lovaglással, olvasással, úszással tölti.

Új értesítő szolgáltatás az Ügyvédvilág portálon

Díjmentes értesítő rendszerünk
segítségével gyorsan és egyszerűen tájékozódhat
az Önt érdeklő friss cikkekről


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

A közös végrendelet visszavonása

A házastársak közös végrendeletébe foglalt egyoldalú visszavonás tilalma a túlélő házastársa hagyatékát megöröklő házastársat is köti – a Kúria eseti döntése.