Kúria: jogszerű volt az adóhatósági átminősítés

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. december 12.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adóügyekben a jogokat rendelkezésszerűen kell gyakorolni, ezzel ellentétes adózói magatartás esetén a hatóság átminősítése jogszerű. Nem szolgálhat az adózó előnyére, hogy a szerződéses láncolatban egy ellenőrizhetetlen off-shore cég vett részt  – mondta ki határozatában a Kúria.


A magánszemély felperes cégei tulajdonában álló jogok és eszközök bevitelre kerültek egy olyan újonnan alapított cégbe, melyben a felperes 10%-os részesedéssel bír, a további 90%-os részesedés egy  Csatorna szigeteken bejegyzett off-shore cégé. Az új céget megvásárolta egy külföldi tulajdonban álló társaság, a befolyt vételár teljes összege ténylegesen a felpereshez és cégeihez került.

Az elsőfokú adóhatóság határozatában a  felperes terhére személyi jövedelemadó különbözetet állapított meg azzal az indokkal, hogy a cég értékesítése során a valós gazdasági esemény ténylegesen a felperes és a vevő között jött létre, az off-shore társaság bevonása a tulajdonosi körbe adóelkerülés céljából történt. A felperes üzletrész értékesítésből származó jövedelme adóköteles.  A másodfokú adóhatóság az elsőfokú határozatot helybenhagyta.

A felperes keresete folytán eljáró törvényszék az alperes határozatát az elsőfokú határozatra kiterjedően hatályon kívül helyezte és az elsőfokú hatóságot új eljárásra kötelezte. Kifejtette, hogy a beszerzett tanúvallomások és a rendelkezésre álló szerződések tartalmának teljes körű egybevetésére nem került sor, ezért a szerződések máskénti minősítése nem megalapozott.

Az alperes felülvizsgálati kérelmének elbírálása során a Kúria a törvényszék ítéletét hatályon kívül helyezte és a felperes keresetét elutasította. Kifejtette, hogy a jogerős ítélet a bizonyítékokat okszerűtlenül, a  logika szabályaival ellentétesen mérlegelte. Helyes az az adóhatósági álláspont, mely szerint az üzletrész adásvételére irányuló ügylet ténylegesen a felperes és a vevő között jött létre, az ellenérték a felpereshez folyt be, ezzel ő rendelkezett.

A szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket a valódi tartalmuk alapján kell megítélni. Az adójogviszonyban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni, az ezzel ellentétes adózói magatartás esetén a hatósági átminősítés jogszerű.

Nem szolgálhat a felperes előnyére, így nem róható az alperes terhére, hogy a szerződéses láncolatban egy ellenőrizhetetlen off-shore cég vett részt. Az, hogy az off-shore cégben a felperes gazdasági érdekeltségének fennállása közvetlenül nem bizonyított, a hatósági megállapítások jogszerűtlenségét nem támasztja alá.

Az Szja tv. 67.§ (1) bekezdésére figyelemmel a felperes személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége a teljes megszerzett jövedelem után fennáll. A járulékos költségek bizonyítása nem az adóhatóság, hanem a felperes feladata.

Kfv.VI.35.683/2012.

(forrás: Kúria)

Kapcsolódó cikkek:


Út az alakuló ülésig
2019. október 18.

Út az alakuló ülésig

Az önkormányzati választások befejeztével kialakultak az új képviselő-testületek, kiderültek az új polgármesterek. Cikkünkben most az eredmény megállapítása és az új testületalakuló ülése közti időszakot mutatjuk be részletesebben.

Az igazságszolgáltatás függetlensége
2019. október 16.

Az igazságszolgáltatás függetlensége

Az Igazságügyi Tanácsok Európai Hálózata (ENCJ) 2019-ben harmadik alkalommal készített nemzetközi felmérést a bírói függetlenségről az európai bírák és ügyvédek körében, amelyben elsősorban az elmúlt két év változásaira fókuszált. Az Országos Bírói Tanács korábban nem vett részt a felmérésben, azonban most először magyar bírák is kitölthették a kérdőívet.

III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia – Ahol mindenki győztes
2019. október 15.

Idén november 19-én a Wolters Kluwer Hungary Kft. a Magyar Versenyjogi Egyesülettel közösen immáron harmadik alkalommal rendezi meg versenyjogi tematikájú tanácskozását. A Hilton Budapest City Hotelbe ebben az évben is sok szeretettel várjuk a vállalati jogtanácsosokat, ügyvédeket, illetve a jogterülettel munkájuk során egyéb úton kapcsolatba kerülő szakembereket.

Kedvezményes lakásáfa és az ügyvédi letét
2019. október 14.

Kedvezményes lakásáfa és az ügyvédi letét

Amennyiben a lakóingatlan építéséhez kapcsolódó előlegfizetés és annak kézhezvétele 2020. január 1-jét követően történik, arra még a kedvezményes 5%-os áfakulcsot kell alkalmazni, kivéve akkor, ha az előleget ügyvédi letétbe helyezik.