Meghosszabbították a zuglói emberölés gyanúsítottjának letartóztatását

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. augusztus 23.
Címkék: , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) három hónappal – 2019. november 20-ig – meghosszabbította annak a férfinak a letartóztatását, akit a 2019. február 16-án Zuglóban elkövetett emberöléssel gyanúsítanak – közölte a Fővárosi Törvényszék.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt 2019. február 16-án egy XIV. kerületi üzlet parkolójában elvágta a sértett nyakát, aki belehalt a sérülésébe. A gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – emberölés bűntettének megállapítására lehet alkalmas.

A terhelt büntetett előéletű, többnyire erőszakos jellegű bűncselekmények miatt indultak vele szemben korábban büntetőeljárások, de sem ezek, sem az ellene kiszabott büntetések nem tartották vissza a gyanú szerinti bűncselekmény elkövetésétől. A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított őrizetbe vétele előtt már hosszabb ideje alkohol-, kábítószer- és gyógyszerfüggő életmódot folytatott, egzisztenciális körülményei tisztázatlanok, bejelentett munkahellyel, igazolt jövedelemmel nem rendelkezik. Mivel ismert tartózkodási helyén nem volt elérhető, felkutatása érdekében a nyomozó hatóság elfogatóparancsot bocsátott ki, elfogásakor pedig hamis adatokkal
próbálta igazolni magát.

A fentiekre tekintettel a bíróság helyt adott a Fővárosi Főügyészség indítványának és megállapította, hogy a gyanúsított esetében fennáll annak a veszélye, hogy kényszerintézkedés elrendelése nélkül szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el, valamint a hatóságok elől újból elrejtőzne, vagy megszökne.

Figyelemmel a gyanúsított terhére rótt bűncselekmények jellegére, kedvezőtlen személyi és családi körülményeire, valamint a büntetőeljárás előtt és alatt tanúsított magatartására az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a – védő által indítványozott – bűnügyi felügyelethez szükséges önkéntes jogkövetés nem várható el a terhelttől, így esetében a letartóztatás alkalmazása továbbra is szükséges. Ugyanezen okok miatt nincs lehetőség a védő által kérelmezett óvadék megállapítására sem.

A végzés nem végleges, mivel a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be.

Kapcsolódó cikkek:


A védőhöz való jog is korlátozható, ha az eljárás egésze fair
2019. augusztus 19.

A védőhöz való jog is korlátozható, ha az eljárás egésze fair

A barátnője megölésével gyanúsított belga kérelmezőt a rendőri őrizetben védő nélkül hallgatták ki. Előzetes letartóztatása alatt kirendelt védője a kilenc további kihallgatásról pedig távol maradt. Végül a kérelmezőt egy másik emberölés kísérletében is bűnösnek találták, jelenleg életfogytiglani büntetését tölti. Az ügyben az EJEB egyértelműsítette a védőhöz való jog tartalmát és a tisztességes eljárás vizsgálatának szempontjait.

Letartóztatják a késelő fiatalkorút
2019. augusztus 12.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a fiatalkorúnak a letartóztatását, akit több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítanak.