Négyszemközt a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia előadóival – Portré Dr. Csorba Gergelyről

Szerző: dr. Balogh Sándor
Dátum: 2019. november 12.
Címkék: , , , ,
Rovat: , ,
A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Csorba Gergely verseny-közgazdasági szakértővel, az Infrapont partnerével beszélgettünk.

III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Csorba Gergely verseny-közgazdasági szakértővel, az Infrapont partnerével beszélgettünk.

Miért pont a közgazdász hivatást, s azon belül miért éppen a jelenlegi fő munkakörét választotta?

Emlékeim szerint azért választottam az akkori Közgázt, mert a társadalmi rendszerek működéséről akartam tanulni. Aztán az egyetemen a piaci és stratégiai viselkedés modelljei érdekeltek leginkább, és ezzel kezdtem részletesebben foglalkozni. 2006 óta dolgozom közgazdasági tanácsadóként, főként versenyjogi területeken, először a Gazdasági Versenyhivatal vezető közgazdászaként, majd 2012 óta az Infrapont versenypolitikai területének vezetőjeként. Bármennyire is más a közszolgálati és a piaci szféra, a fő feladat ugyanaz: jogi és policy döntésekhez kell közgazdasági és stratégiai elemzéseket adni, ami számomra egy nagyon vonzó munkakör volt és szerencsére maradt is máig.

Miért vonzó az Ön számára a versenyszféra és a versenyjog területe?

A versenyjogban és a “verseny-közgazdaságtanban” egy viszonylag röviden megfogalmazott keretet kell kreatívan alkalmazni számos iparágra és problémára. Ez egyszerre jelent állandó szellemi kihívást és változatosságot, ami miatt ez a terület hosszútávon is vonzó tudott maradni számomra.

Ha ki kellene emelnie pályájából három sarokpontot, melyek lennének azok?

A fő sarokpontok számomra az új környezetek voltak, ahol mindig sikerült egy új csapat kiépítésében részt vennem, amelyben eredményesen tudtunk működni az akkori intézményi környezetben. Az első 2001-ben volt, amikor a Toulouse-i Egyetemen igazán megtaláltam a kutatási témámat. Utána itthon csatlakoztam a Közép-Európai Egyetem (CEU) PhD-programjához, ahol ez sikerült megvalósítani. A második, mind közül a legjelentősebb esemény, amikor a GVH elnöke, Nagy Zoltán bizalmat szavazott abban, hogy alakítsuk ki, hogyan lehet részletes közgazdasági elemzésekkel megalapozottabbá tenni a versenyhivatali döntéshozatalt, amely egy új fejlemény volt akkor. A harmadik pedig az Infraponthoz való csatlakozás és a részvétel a versenypolitikai tanácsadás piaci szolgáltatásként történő felfutásában, ahol pedig az ügyvédekkel és a nagyvállalatokkal kellett megtalálni a közös hangot, ez szerencsére elég sok sikerrel valósult meg.

Miben látja a Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia jelentőségét?

A konferencia meglátásom szerint jól koncentrál az éppen aktuális versenyjogi témák bemutatására, érdekes és hasznos tartalmakat kínál a széles hallgatóság számára, a versenyjogra nem specializált jogászoktól kezdve, egészen a hozzám hasonló érdeklődésű közgazdászokig.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét? Van-e valamilyen hobbija?

Nagyon szeretem a stratégiai társasjátékokat. Attól függően, hogy éppen mire van lehetőségem, falakat, sziklát vagy hegyeket mászok, maga a természet, ez a mozgásforma és az ezekhez társuló közösség kapcsol ki talán a legjobban.

Dr. Csorba Gergellyel személyesen is találkozhatnak, amennyiben 2019. november 19-én részt vesznek a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencián a Hilton Budapest City-ben! A rendezvény további előadóiról, az előadásokról, illetve a regisztrációról bővebb információkat találnak ide kattintva!

Kapcsolódó cikkek:


Műtárgykereskedők a Pmt. hatálya alatt
2020. július 9.

Műtárgykereskedők a Pmt. hatálya alatt

Feltehetően a COVID-19 járvány következtében kisebb figyelmet kapott, de az érintett kör számára mégis jelentős fejlemény: 2020. január 10-étől immáron a kulturális javak kereskedelmével foglalkozó szolgáltatókra is kiterjed a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény személyi hatálya.

Hatályba lépett az Építészeti Szerzői Jogi Nyilvántartásról szóló MvM rendelet
2020. július 6.

A július 4-én hatályba lépett rendelet a 2020. január 1. óta fennálló (és elektronikusan 2021. január 1-jétől használható) Építészeti Szerzői Jogi Nyilvántartás működését szabályozza. A rendelet részleteiről és azok jelentőségéről dr. Fenyőház András, a CERHAHEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda Construction csoportját vezető partner ad tájékoztatást.