Négyszemközt a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia előadóival – Portré Dr. Horváth M. Andrásról

Szerző: dr. Balogh Sándor
Dátum: 2019. október 24.
Címkék: , , , ,
Rovat: , ,
A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Horváth M. András LL.M PhD ügyvéddel, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda munkatársával beszélgettünk.

A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Horváth M. András LL.M PhD ügyvéddel, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda munkatársával beszélgettünk.

Miért pont a jogászi hivatást, s azon belül miért éppen a jelenlegi fő munkakörét választotta?

Azért mentem jogi egyetemre, mert már gyerekként bíró szerettem volna lenni, ha felnövök, és ez még tinédzserként is reális pályának tűnt. A külföldi munkatapasztalataim miatt lett belőlem mégis ügyvéd: az egyetem alatt egy hamburgi ügyvédi irodában voltam gyakornok, az egyetem után pedig egy londoni ügyvédi irodában, és úgy döntöttem inkább ezt a tevékenységet kívánom hosszútávon folytatni.

Miért vonzó az Ön számára a versenyjog területe?

Az egyetemi szakmai gyakorlatomat a Gazdasági Versenyhivatalban töltöttem és ott ért a felismerés, hogy a versenyjog a hétköznapi élet minden mozzanatát befolyásolja. Elvarázsolt a gondolat, hogy amikor az ember körbe néz egy szobában vagy irodában, mindenhol termékeket lát, melyek mögött összetett gazdasági folyamatok vannak és a versenyjog e folyamatok felett őrködik.

Ha ki kellene emelnie pályájából három sarokpontot, melyek lennének azok?

Az egyik mindenképpen a versenyjogi kártérítés témájában írt PhD disszertációm védése lenne. Büszke vagyok rá, hogy egy komoly szakmai munkát sikerült letenni az asztalra. Mély nyomokat hagyott bennem az első versenyjogi ügy, amin még ügyvédjelöltként dolgozhattam: egy erőfölényes ügyben védtük meg sikeresen ügyfelünket és rengeteget tanultam arról, hogyan kell felépíteni egy védekezést. A legutóbbi sarokpont az első olyan ügy, amiért ügyvédként az első lépéstől az utolsóig én feleltem: a fogyasztóvédelmi eset abból a szempontból volt tanulságos, hogy mikor kell, és hogyan lehet konstruktívan együttműködni a versenyhatósággal.

Miben látja a Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia jelentőségét?

A Versenyjogi Konferencia jelentőségét abban látom, hogy egy nagyívű rendezvény keretében, részletes előadások útján próbálja összefoglalni a legfontosabb versenyjogi fejleményeket. Átfogja a versenyjog széles spektrumát a fúzióktól kezdve a compliance-en és a kártérítésen keresztül a versenypolitika kérdéséig. A programot úgy állították össze, hogy mind jogtanácsosok, mind ügyvédek tanulhatnak belőle. Azoknak is tökéletes, akik csak érintőlegesen foglalkoznak versenyjoggal, de azoknak is, akik szakértőként keresnek új impulzusokat.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét? Van-e valamilyen hobbija?

A hosszútávfutáson kívül nincs szigorú értelemben vett hobbim. Az angol nyelvtudásomat a mozi gyakori látogatásával, a német nyelvtudásomat szépirodalom olvasásával próbálom karbantartani. Barátaim közreműködésének köszönhetően előszeretettel gyűjtögetek gasztro-élményeket is.

Dr. Horváth M. Andrással személyesen is találkozhatnak, amennyiben 2019. november 19-én részt vesznek a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencián a Hilton Budapest City-ben! A rendezvény további előadóiról, az előadásokról, illetve a regisztrációról bővebb információkat találnak ide kattintva!

Kapcsolódó cikkek:


Az áfa változásának hatása a szerződés teljesítésére
2020. május 28.

Az áfa változásának hatása a szerződés teljesítésére

A bírói gyakorlat alapján az áfa utólagos jogszabályváltozás következtében történő csökkenése miatt bírói szerződésmódosításnak nincs helye és jogalap nélküli gazdagodás címén sem lehet igényt érvényesíteni (BH2020. 39.).

A nyertes ajánlattevő is bírságolható
2020. május 21.

A nyertes ajánlattevő is bírságolható

Az EUB döntése értelmében az uniós jog elveinek megfelelően a közbeszerzési ajánlattevőre is kiszabható bírság a közbeszerzési szerződés jogellenes módosítása esetén.

Home office örökre?
2020. május 15.

Home office örökre?

A Twitter lehetővé teszi alkalmazottainak, hogy „örökre” home officeból dolgozzanak, ha akarnak.

Diszkriminatív álláshirdetés
2020. május 14.

Diszkriminatív álláshirdetés

Diszkriminatív az álláshirdetés, ha a munkáltató csak hölgyek jelentkezését várja, miközben a munkakört férfi alkalmazott is el tudná látni.