Négyszemközt a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia előadóival – Portré Dr. Horváth M. Andrásról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Horváth M. András LL.M PhD ügyvéddel, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda munkatársával beszélgettünk.

A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Horváth M. András LL.M PhD ügyvéddel, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda munkatársával beszélgettünk.

Miért pont a jogászi hivatást, s azon belül miért éppen a jelenlegi fő munkakörét választotta?

Azért mentem jogi egyetemre, mert már gyerekként bíró szerettem volna lenni, ha felnövök, és ez még tinédzserként is reális pályának tűnt. A külföldi munkatapasztalataim miatt lett belőlem mégis ügyvéd: az egyetem alatt egy hamburgi ügyvédi irodában voltam gyakornok, az egyetem után pedig egy londoni ügyvédi irodában, és úgy döntöttem inkább ezt a tevékenységet kívánom hosszútávon folytatni.

Miért vonzó az Ön számára a versenyjog területe?

Az egyetemi szakmai gyakorlatomat a Gazdasági Versenyhivatalban töltöttem és ott ért a felismerés, hogy a versenyjog a hétköznapi élet minden mozzanatát befolyásolja. Elvarázsolt a gondolat, hogy amikor az ember körbe néz egy szobában vagy irodában, mindenhol termékeket lát, melyek mögött összetett gazdasági folyamatok vannak és a versenyjog e folyamatok felett őrködik.

Ha ki kellene emelnie pályájából három sarokpontot, melyek lennének azok?

Az egyik mindenképpen a versenyjogi kártérítés témájában írt PhD disszertációm védése lenne. Büszke vagyok rá, hogy egy komoly szakmai munkát sikerült letenni az asztalra. Mély nyomokat hagyott bennem az első versenyjogi ügy, amin még ügyvédjelöltként dolgozhattam: egy erőfölényes ügyben védtük meg sikeresen ügyfelünket és rengeteget tanultam arról, hogyan kell felépíteni egy védekezést. A legutóbbi sarokpont az első olyan ügy, amiért ügyvédként az első lépéstől az utolsóig én feleltem: a fogyasztóvédelmi eset abból a szempontból volt tanulságos, hogy mikor kell, és hogyan lehet konstruktívan együttműködni a versenyhatósággal.

Miben látja a Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia jelentőségét?

A Versenyjogi Konferencia jelentőségét abban látom, hogy egy nagyívű rendezvény keretében, részletes előadások útján próbálja összefoglalni a legfontosabb versenyjogi fejleményeket. Átfogja a versenyjog széles spektrumát a fúzióktól kezdve a compliance-en és a kártérítésen keresztül a versenypolitika kérdéséig. A programot úgy állították össze, hogy mind jogtanácsosok, mind ügyvédek tanulhatnak belőle. Azoknak is tökéletes, akik csak érintőlegesen foglalkoznak versenyjoggal, de azoknak is, akik szakértőként keresnek új impulzusokat.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét? Van-e valamilyen hobbija?

A hosszútávfutáson kívül nincs szigorú értelemben vett hobbim. Az angol nyelvtudásomat a mozi gyakori látogatásával, a német nyelvtudásomat szépirodalom olvasásával próbálom karbantartani. Barátaim közreműködésének köszönhetően előszeretettel gyűjtögetek gasztro-élményeket is.

Dr. Horváth M. Andrással személyesen is találkozhatnak, amennyiben 2019. november 19-én részt vesznek a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencián a Hilton Budapest City-ben! A rendezvény további előadóiról, az előadásokról, illetve a regisztrációról bővebb információkat találnak ide kattintva!


Kapcsolódó cikkek

2022. május 19.

A szerkezetátalakítási terv bírósági jóváhagyásának feltételei

Korábban két cikkben is írtunk a szerkezetátalakításról, mint új jogintézményről. Az elsőben már érintőlegesen foglalkoztunk a szerkezetátalakítási terv bírósági jóváhagyásával, de érdemes kicsit részletesebben is megvizsgálni ennek feltételeit.