Négyszemközt a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia előadóival – Portré Dr. Papp Álmosról

Szerző: dr. Balogh Sándor
Dátum: 2019. november 14.
Címkék: , , , ,
Rovat: , ,
A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Papp Álmos ügyvéddel, a Bán, S. Szabó & Partners Ügyvédi Iroda munkatársával beszélgettünk.

A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Papp Álmos ügyvéddel, a Bán, S. Szabó & Partners Ügyvédi Iroda munkatársával beszélgettünk.

Miért pont a jogászi hivatást, s azon belül miért éppen a jelenlegi fő munkakörét választotta?

Majdhogynem véletlenül történt. A jog korábban különösebben még nem érdekelt, de magyarból és történelemből voltam igazán jó, így a humán felsőoktatási irány determinálódott. Színvonalasnak tűnt, emiatt az ELTE-ÁJTK felvételi előkészítőjére kezdtem járni az érettségi előtt, ahol nagyon jó benyomást tett rám az intézmény, a társaság és legnagyobb meglepetésemre a jog mint tudomány. Elsőre bejutottam.

Miért vonzó az Ön számára a versenyjog területe?

Az egyetem alatt fél évet töltöttem a hollandiai Utrechtben Tempus ösztöndíjasként, ahol versenyjogot is tanultam. Nagyon tetszett benne, hogy nagy jelentősége van az esetjognak, ami élettel töltötte meg az egyébként néha száraz jogszabályokat (pl. hol máshol van jogeset és jogelv egy feketeribizli likőrről elnevezve?). Az egyetem után azonnal a versenyjog irányába próbáltam specializálódni, de az akkor még nemcsak nálunk, de máshol is egzotikus, kevéssé ismert jogterületnek számított. Ez számomra csak még érdekesebbé tette, később pedig, amikor egyre fontosabb és “rettegettebb” jogterület lett, kiderült, hogy korábbi érdeklődésem nem csak hobbinak volt alkalmas.

Ha ki kellene emelnie pályájából három sarokpontot, melyek lennének azok?

Az első az, hogy a versenytörvény bizonyos – ha nem is kardinális, de mindenképpen jelentős – rendelkezései részben az én (hatóság felé tett) visszajelzéseim, illetve ügyeim kapcsán kerültek bele a jogszabályba. A második, hogy közelről láthattam, ahogy a Gazdasági Versenyhivatal egy uniós szinten elismert, magas szakmai színvonalú szervezetté növi ki magát. A harmadik, hogy a versenyjog révén alkalmam volt megismerni olyan kollegákat és akadémiai szakembereket, akikkel jó barátságba is kerültem, s akiktől mindig lehet tanulni.

Miben látja a Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia jelentőségét?

Egyértelműen a versenyjogi tudatosság, a “competition law awarness” terjesztésében. Ismert történet, hogy a GVH felkérésére végzett kutatás eredményei szerint a magyar KKV-k magas hányada a versenyjogot a sporttal társította. Nagy szükség van arra, hogy ez a még mindig jelenlévő hozzáállás megváltozzon, és a versenyjogi követelményekkel minél több vállalkozás legyen tisztában.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét? Van-e valamilyen hobbija?

Hobbijaim a futás, a mountain bike kerékpározás és néha (sajnos csak nagyon néha) a horgászat.

Dr. Papp Álmossal személyesen is találkozhatnak, amennyiben 2019. november 19-én részt vesznek a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencián a Hilton Budapest City-ben! A rendezvény további előadóiról, az előadásokról, illetve a regisztrációról bővebb információkat találnak ide kattintva!

Kapcsolódó cikkek:


Elektronikus hírközlő eszközök a cégek életében
2019. december 12.

Elektronikus hírközlő eszközök a cégek életében

A társasági jog nyitott az információs társadalom vívmányainak befogadására, ám a jogszabályi kereteket az érintetteknek kell megtölteniük tartalommal, az ő érdekük, hogy az ezekben rejlő lehetőségeket kihasználják.

Mi ellen véd a betegség? – avagy a keresőképtelen elbocsátása
2019. december 4.

Mi ellen véd a betegség? – avagy a keresőképtelen elbocsátása

Jóllehet évek óta nincs hatályban az a szabály, hogy a munkavállalónak nem lehet felmondani keresőképtelensége idején, ma is számos bizonytalanság látszik a gyakorlatban azzal, hogy a munkaviszony megszüntethetőségét hogyan befolyásolja a munkavállaló betegsége. Cikkünkben igyekszünk pontos iránymutatást adni e kérdésben, kitérve arra is, milyen esetben kerülhet veszélybe a megromlott egészségi állapotú dolgozó munkaviszonya.