Négyszemközt a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia előadóival – Portré Dr. Sükösd Péterről

Szerző: dr. Balogh Sándor
Dátum: 2019. október 29.
Címkék: , , , ,
Rovat: , ,
A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Sükösd Péter Versenyjogi csoportvezető ügyvéddel, a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda munkatársával beszélgettünk.

A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Sükösd Péter Versenyjogi csoportvezető ügyvéddel, a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda munkatársával beszélgettünk.

Miért pont a jogászi hivatást, s azon belül miért éppen a jelenlegi fő munkakörét választotta?

A jogászi hivatás választásában nagy szerepe volt édesapámnak, dr. Sükösd Ferencnek, aki a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Alkotmányjogi Tanszékének oktatója volt. Nagy hatással volt mind rám, mind az ikertestvéremre – aki egyébként szintén jogász lett – az a lelkesedés, szeretet és alázat, amivel a jogászi szakmához állt, és áll mind a mai napig. Ami az ügyvédi munkakör kiválasztását illeti, tekintettel arra, hogy mind a hatósági (közel 10 évig dolgoztam a Gazdasági Versenyhivatal, az Európai Bizottság Verseny Főigazgatósága, valamint az OECD Verseny Divíziója kötelékében), mind a jogtanácsosi (több mint 7 évig dolgoztam jogi és compliance-vezetőként a British American Tobacco-nál és a METRO Cash & Carry-nél) szerepben kipróbáltam már magam, elérkezettnek láttam az időt, hogy tapasztalataim ügyvédként hasznosítsam, tisztában vagyok ugyanis azzal, hogy mik a hatósági és üzleti oldal elvárásai.

Miért vonzó az Ön számára a versenyjog területe?

Egyrészt azért, mert az angliai egyetemi tanulmányaim alatt ez volt a fő szakirányom, másrészt, mert talán ez áll a legközelebb az üzleti élethez, melyből kifolyólag egy folyamatosan alakuló, fejlődő jogágról beszélünk.

Ha ki kellene emelnie pályájából három sarokpontot, melyek lennének azok?

A következőkre vagyok a leginkább büszke:

– Egyetemi tanulmányaim alatt kétszer is Köztársasági Ösztöndíjas lettem.

– A munkám során olyan versenyfelügyeleti eljárások vizsgálója lehettem, melyek az eljárás alá vont személye, az ügy típusa vagy az azzal járó sajtóvisszhang miatt újdonságnak számítottak akkoriban, és ezáltal alakították a versenyjogi jogalkalmazást.

– Végül, de nem utolsósorban, természetesen a jogtanácsosi pályafutásom megkoronázásaként értékelem a Wolters Kluwer Év Jogásza díjat, melyet 2018-ban kaptam meg „compliance” kategóriában.

Miben látja a Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia jelentőségét?

Elsősorban abban, hogy teljesen új szemszögből közelít meg hagyományos jogi témákat, amelyek ennek ellenére is abszolút relevánsak az üzleti élet szereplőinek.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét? Van-e valamilyen hobbija?

Ha szabadidőm engedi, festek, festményeimmel nemzetközi kiállításokon veszek részt.

Dr. Sükösd Péterrel személyesen is találkozhatnak, amennyiben 2019. november 19-én részt vesznek a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencián a Hilton Budapest City-ben! A rendezvény további előadóiról, az előadásokról, illetve a regisztrációról bővebb információkat találnak ide kattintva!

Kapcsolódó cikkek:


Az áfa változásának hatása a szerződés teljesítésére
2020. május 28.

Az áfa változásának hatása a szerződés teljesítésére

A bírói gyakorlat alapján az áfa utólagos jogszabályváltozás következtében történő csökkenése miatt bírói szerződésmódosításnak nincs helye és jogalap nélküli gazdagodás címén sem lehet igényt érvényesíteni (BH2020. 39.).

A nyertes ajánlattevő is bírságolható
2020. május 21.

A nyertes ajánlattevő is bírságolható

Az EUB döntése értelmében az uniós jog elveinek megfelelően a közbeszerzési ajánlattevőre is kiszabható bírság a közbeszerzési szerződés jogellenes módosítása esetén.

Home office örökre?
2020. május 15.

Home office örökre?

A Twitter lehetővé teszi alkalmazottainak, hogy „örökre” home officeból dolgozzanak, ha akarnak.

Diszkriminatív álláshirdetés
2020. május 14.

Diszkriminatív álláshirdetés

Diszkriminatív az álláshirdetés, ha a munkáltató csak hölgyek jelentkezését várja, miközben a munkakört férfi alkalmazott is el tudná látni.