Négyszemközt a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia előadóival – Portré Dr. Sükösd Péterről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Sükösd Péter Versenyjogi csoportvezető ügyvéddel, a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda munkatársával beszélgettünk.

A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Sükösd Péter Versenyjogi csoportvezető ügyvéddel, a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda munkatársával beszélgettünk.

Miért pont a jogászi hivatást, s azon belül miért éppen a jelenlegi fő munkakörét választotta?

A jogászi hivatás választásában nagy szerepe volt édesapámnak, dr. Sükösd Ferencnek, aki a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Alkotmányjogi Tanszékének oktatója volt. Nagy hatással volt mind rám, mind az ikertestvéremre – aki egyébként szintén jogász lett – az a lelkesedés, szeretet és alázat, amivel a jogászi szakmához állt, és áll mind a mai napig. Ami az ügyvédi munkakör kiválasztását illeti, tekintettel arra, hogy mind a hatósági (közel 10 évig dolgoztam a Gazdasági Versenyhivatal, az Európai Bizottság Verseny Főigazgatósága, valamint az OECD Verseny Divíziója kötelékében), mind a jogtanácsosi (több mint 7 évig dolgoztam jogi és compliance-vezetőként a British American Tobacco-nál és a METRO Cash & Carry-nél) szerepben kipróbáltam már magam, elérkezettnek láttam az időt, hogy tapasztalataim ügyvédként hasznosítsam, tisztában vagyok ugyanis azzal, hogy mik a hatósági és üzleti oldal elvárásai.

Miért vonzó az Ön számára a versenyjog területe?

Egyrészt azért, mert az angliai egyetemi tanulmányaim alatt ez volt a fő szakirányom, másrészt, mert talán ez áll a legközelebb az üzleti élethez, melyből kifolyólag egy folyamatosan alakuló, fejlődő jogágról beszélünk.

Ha ki kellene emelnie pályájából három sarokpontot, melyek lennének azok?

A következőkre vagyok a leginkább büszke:

– Egyetemi tanulmányaim alatt kétszer is Köztársasági Ösztöndíjas lettem.

– A munkám során olyan versenyfelügyeleti eljárások vizsgálója lehettem, melyek az eljárás alá vont személye, az ügy típusa vagy az azzal járó sajtóvisszhang miatt újdonságnak számítottak akkoriban, és ezáltal alakították a versenyjogi jogalkalmazást.

– Végül, de nem utolsósorban, természetesen a jogtanácsosi pályafutásom megkoronázásaként értékelem a Wolters Kluwer Év Jogásza díjat, melyet 2018-ban kaptam meg „compliance” kategóriában.

Miben látja a Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia jelentőségét?

Elsősorban abban, hogy teljesen új szemszögből közelít meg hagyományos jogi témákat, amelyek ennek ellenére is abszolút relevánsak az üzleti élet szereplőinek.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét? Van-e valamilyen hobbija?

Ha szabadidőm engedi, festek, festményeimmel nemzetközi kiállításokon veszek részt.

Dr. Sükösd Péterrel személyesen is találkozhatnak, amennyiben 2019. november 19-én részt vesznek a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencián a Hilton Budapest City-ben! A rendezvény további előadóiról, az előadásokról, illetve a regisztrációról bővebb információkat találnak ide kattintva!


Kapcsolódó cikkek

2023. december 4.

Jogsértő ügyféltájékoztatás miatt közel 15 milliós bírságot kapott az Extreme Digital-eMAG Kft.

Majdnem 15 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Extreme Digital-eMAG Kft.-re a pénzpiaci többes ügynöki tevékenységéhez kötődő jogsértések miatt. A társaság ügyféltájékoztatási tevékenysége számos ponton jogsértő volt, egyes nyilvántartásai is hiányosak voltak és nem igazolta megfelelő mennyiségű versengő hiteltermék elemzését – közölte az MNB.

2023. december 4.

Beperelte a Metát a spanyol médiaszövetség

Tisztességtelen verseny miatt indított pert a Meta technológiai nagyvállalat ellen a több mint nyolcvan spanyol sajtóorgánumot tömörítő AMI médiaszövetség.

2023. december 4.

A munkajogi audit szerepe a gyakorlatban

A munkajogi audit a gyakorlatban számos esetben bír relevanciával. A munkajogi megfelelés mellett az audit gyakran felértékelődik jogi személyek részesedésének átruházásakor, a menedzsment változása esetén vagy éppen bizonyos támogatási feltételeknek való megfelelés körében. Írásunkban ennek megfelelően a munkajogi átvilágítás főbb aspektusait tekintjük át.