Négyszemközt a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia házigazdájával – Portré Dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltánról

Szerző: dr. Balogh Sándor
Dátum: 2019. november 18.
Címkék: , , , ,
Rovat: , ,
Sorozatunk utolsó részében, a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény házigazdájával, Dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltánnal, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda irodavezető ügyvédjével, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnökével beszélgettünk. 

Sorozatunk utolsó részében, a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény házigazdájával, Dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltánnal, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda irodavezető ügyvédjével, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnökével beszélgettünk.

Miért pont a jogászi hivatást, s azon belül miért éppen a jelenlegi fő munkakörét választotta?

Mindig is humán beállítottságú diák voltam. A középiskolában is a magyar és történelem tárgyakat szerettem, ami erősen befolyásolta a pályaválasztásomat. Nagyapám és az egyik nagybátyám – akiket sajnos személyesen nem ismerhettem – ügyvédként praktizáltak. Ez is motivált a jogászi hivatás választásában, és nagyon örülök, hogy lehetőségem van folytatni ezt a családi hagyományt.

Miért vonzó az Ön számára a versenyjog területe?

Huszonnyolc éve foglalkozom versenyjoggal, amit egy rendkívül érdekes jogterületnek tartok. Különösen az izgalmas a számomra, hogy minden ügyben egy új piacot ismer meg az ember, és az esetek megoldása során a jogászoknak szorosan együtt kell működniük a közgazdászokkal, valamint az adott piac egyéb szakembereivel. Ez egy csapatmunka: a szakértők hatékony együttműködése kulcsfontosságú a versenyjogi problémák sikeres megoldása érdekében.

Ha ki kellene emelnie pályájából három sarokpontot, melyek lennének azok?

Nehéz kérdés, de talán elsőként az amerikai egyetemeken folytatott tanulmányaimat emelném ki, ahol először találkoztam a versenyjoggal. Ezenkívül a Gazdasági Versenyhivatal nemzetközi irodáján való pályakezdésemet, valamint a Baker McKenzie budapesti irodájához huszonöt éve történt csatlakozásomat szeretném itt megemlíteni, mivel ezek meghatározóak voltak a pályám alakulásában.

Miben látja a Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia jelentőségét?

Én ezt a konferenciát a versenyjog iránt érdeklődő elméleti és gyakorlati szakemberek olyan találkozójának tekintem, ahol mindig aktuális kérdésekről folyik egy szakmailag igényes és a mindennapi gyakorlat számára is hasznos párbeszéd. A programból látszik, hogy ez az idén sem lesz másképpen. Örülök, hogy a Wolters Kluwernek és a Magyar Versenyjogi Egyesületnek sikerült hagyományt teremtenie ezzel a rendezvénnyel.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét? Van-e valamilyen hobbija?

Sajnos kevés a szabadidőm, de azt igyekszem a családommal tölteni. Szeretünk utazni, kirándulni és családi filmeket nézni.

Dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltánnal személyesen is találkozhatnak, amennyiben 2019. november 19-én részt vesznek a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencián a Hilton Budapest City-ben! A rendezvény további előadóiról, az előadásokról, illetve a regisztrációról bővebb információkat találnak ide kattintva!

Kapcsolódó cikkek:


Hatályba lépett az Építészeti Szerzői Jogi Nyilvántartásról szóló MvM rendelet
2020. július 6.

A július 4-én hatályba lépett rendelet a 2020. január 1. óta fennálló (és elektronikusan 2021. január 1-jétől használható) Építészeti Szerzői Jogi Nyilvántartás működését szabályozza. A rendelet részleteiről és azok jelentőségéről dr. Fenyőház András, a CERHAHEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda Construction csoportját vezető partner ad tájékoztatást.