Négyszemközt a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia házigazdájával – Portré Dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltánról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sorozatunk utolsó részében, a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény házigazdájával, Dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltánnal, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda irodavezető ügyvédjével, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnökével beszélgettünk. 

Sorozatunk utolsó részében, a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény házigazdájával, Dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltánnal, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda irodavezető ügyvédjével, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnökével beszélgettünk.

Miért pont a jogászi hivatást, s azon belül miért éppen a jelenlegi fő munkakörét választotta?

Mindig is humán beállítottságú diák voltam. A középiskolában is a magyar és történelem tárgyakat szerettem, ami erősen befolyásolta a pályaválasztásomat. Nagyapám és az egyik nagybátyám – akiket sajnos személyesen nem ismerhettem – ügyvédként praktizáltak. Ez is motivált a jogászi hivatás választásában, és nagyon örülök, hogy lehetőségem van folytatni ezt a családi hagyományt.

Miért vonzó az Ön számára a versenyjog területe?

Huszonnyolc éve foglalkozom versenyjoggal, amit egy rendkívül érdekes jogterületnek tartok. Különösen az izgalmas a számomra, hogy minden ügyben egy új piacot ismer meg az ember, és az esetek megoldása során a jogászoknak szorosan együtt kell működniük a közgazdászokkal, valamint az adott piac egyéb szakembereivel. Ez egy csapatmunka: a szakértők hatékony együttműködése kulcsfontosságú a versenyjogi problémák sikeres megoldása érdekében.

Ha ki kellene emelnie pályájából három sarokpontot, melyek lennének azok?

Nehéz kérdés, de talán elsőként az amerikai egyetemeken folytatott tanulmányaimat emelném ki, ahol először találkoztam a versenyjoggal. Ezenkívül a Gazdasági Versenyhivatal nemzetközi irodáján való pályakezdésemet, valamint a Baker McKenzie budapesti irodájához huszonöt éve történt csatlakozásomat szeretném itt megemlíteni, mivel ezek meghatározóak voltak a pályám alakulásában.

Miben látja a Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia jelentőségét?

Én ezt a konferenciát a versenyjog iránt érdeklődő elméleti és gyakorlati szakemberek olyan találkozójának tekintem, ahol mindig aktuális kérdésekről folyik egy szakmailag igényes és a mindennapi gyakorlat számára is hasznos párbeszéd. A programból látszik, hogy ez az idén sem lesz másképpen. Örülök, hogy a Wolters Kluwernek és a Magyar Versenyjogi Egyesületnek sikerült hagyományt teremtenie ezzel a rendezvénnyel.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét? Van-e valamilyen hobbija?

Sajnos kevés a szabadidőm, de azt igyekszem a családommal tölteni. Szeretünk utazni, kirándulni és családi filmeket nézni.

Dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltánnal személyesen is találkozhatnak, amennyiben 2019. november 19-én részt vesznek a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencián a Hilton Budapest City-ben! A rendezvény további előadóiról, az előadásokról, illetve a regisztrációról bővebb információkat találnak ide kattintva!


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

A vendégmunkás törvény visszavonásának hatása a harmadik országbeliek foglalkoztatására

A vendégmunkások hazai foglalkoztatásáról szóló törvény 2023. november 1-jén lépett volna hatályba, azonban a Kormány még októberben úgy döntött, hogy a kihirdetett jogszabályt visszavonja és új törvényjavaslatot készít elő. Az érintetti kör mindenesetre továbbra is dolgozhat Magyarországon, foglalkoztatásukra pedig – ahogy eddig is – a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény (Harmtv.) szabályai vonatkoznak.