Szakma

Zártkertek ingyenes szerzése (ajándékozás, öröklés, elbirtoklás)

Szerző: dr. Náday Judit
Dátum: 2014. június 16.
Rovat:

A 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Földforgalmi törvény) nem könnyítette meg a zártkertek ajándékozását, illetve egyéb jogcímen történő ingyenes juttatását sem. A zártkertek az ingyenes ügyletek esetében is termőföldnek minősülnek, így érvényes rájuk mindaz a korlátozás, amit a jogalkotó a termőföldek szerzésére előír.

„Bizonyos sávon belül mindig igazam van” – 2. rész

Szerző: Szávuly Aranka
Dátum: 2014. június 13.
Rovat:

Dr. Szabados György igazságügyi orvosszakértőt, a Budapesti Orvosszakértői Intézet igazgatóját, egészségügyi szakjogászt a szakértői létről kérdeztük. Beszélgettünk arról is, miért készülnek olyan lassan a szakvélemények, és mi kell ahhoz, hogy valaki szakértő lehessen? Hogyan dolgozza fel egy orvosszakértő az őt ért traumákat és milyen belülről egy műhibaper? Nem utolsósorban: belterjes vagy nem belterjes a szakma?

Jogászbaki: az „ottfelejtett” nem vagyoni kár

Szerző: Ars Boni jogi folyóirat - Nagy Gergő
Dátum: 2014. június 11.
Rovat:

Sokat és sok helyen olvashattunk már a sérelemdíjról, mint új jogintézményről, és megjelenése nem mentes a vitáktól, s a következetlenségektől sem. Ez utóbbi iskolapéldája a természetvédelmi törvény polgári jogi felelősségről szóló szakasza, amelyet olvasva óhatatlanul felmerül a gyanú, hogy a jogalkotó továbbra sem áll a helyzet magaslatán. Az Ars Boni jogi folyóirat írása.

Prémiumosztásért prémiumítélet

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. június 11.
Rovat:

Rendkívüli felmondást megalapozó jelentős mértékű kötelezettségszegést jelent többletteljesítmény megkövetelése nélkül, a prémiumfeladatok utólagos értékelésével megállapított, jelentős összegű prémium kifizetésének engedélyezése – derül ki a Kúria honlapján ismertetett jogesetből.

A bíró választtatik, az ítélet kötelező

Szerző: dr. Nádas Gábor
Dátum: 2014. június 11.
Rovat:

Az alternatív vitarendezésnek több fajtája is van Magyarországon: ilyennek tekinthető a választott bírósági, valamint a közvetítői eljárás, de vannak, akik a különböző békéltető testületi fórumokat is idesorolják.

„Igazából mindig háttérember akartam lenni” – 2. rész

Szerző: Szávuly Aranka
Dátum: 2014. június 10.
Rovat:

Havas Henrik, mivel jogot végzett, újságíró helyett akár ügyvéd is lehetett volna. Miért nem azt választotta, és miért pont a jogot: kényszerpálya, vagy rajongás volt? Mit gondol a jogról, mint tudományról és mit konkrét jogszabályokról? A jog vagy a jó ízlés fontosabb? Harminc év után járhat-e kegyelem egy tömeggyilkosnak? Közben Rousseau neveléselmélete, A walesi bárdok és az etika formalizáltsága is szóba kerül. És még néhány olyan dolog is, amit eddig egyetlen interjújában sem árult el senkinek.

Ptk.-alapvetések a kálvini tanítások tükrében

Szerző: Ars Boni - Fazakas Zoltán József
Dátum: 2014. június 6.
Rovat:

A kálvini hatások az önkormányzati rendszerek, a választott testületeken alapuló képviseleti kormányzás területén köztudomásúak, ám a közjogi gondolkodáson túlmenően Kálvin az élet minden területén maradandó gondolatokkal járult hozzá erkölcsi és jogi gondolkodás fejlődéséhez. A szerző az Ars Boni jogi folyóiratban megjelent írásában arra keresi a választ, hogy az új Ptk. alapelvei mennyiben rokoníthatók Kálvin szociáletikai tanaival.