Szakma

Elnöki modellek vs. alkotmányjogi szépérzék – Interjú Kovács Virággal

Szerző: Ars Boni jogi folyóirat - Orbán Endre
Dátum: 2014. február 19.
Rovat:

Személyfüggő a köztársasági elnöki tisztség? Mennyiben tér el a magyar rendszer a parlamentáris demokrácia elméleti modelljétől? Miben változtatott az Alaptörvény és miben kellett volna változtatnia az elnöki tisztség vonatkozásában? Az Ars Boni jogi folyóiratban Kovács Virágot, a téma szakértőjét, az ELTE jogi karának oktatóját Orbán Endre kérdezte.

Társasházak jegyzői ellenjegyzéssel

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 19.
Rovat:

Egy új törvénymódosítás szerint a társasházak felügyeletét az illetékes jegyző látja el. Ha utóbbi a működés törvénytelenségét állapítja meg, felszólatja a társasházat e jogellenes állapot megszüntetésére. Ha ennek nem tesz eleget, a jegyző – a bírósági kötelezés érdekében – a határidő eredménytelen elteltétől számított 30 napon belül bírósághoz fordulhat.

Rágalmazás lehet a hálószobatitok kiteregetése

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 18.
Rovat:

A szexuális szokások, a nemi identitás és az ezek körébe tartozó tények az intim szféra részét képezik, s azoknak nagy nyilvánosság elé tárása a sértett személyiségi jogát, emberi méltóságát sérthetik, ezért alkalmas lehet a becsület csorbítására, s a rágalmazás vétségének megvalósítására – állapította meg a Kúria egy eseti döntésében.

“Akkor gyere vissza, amikor már halott vagy!” – I.

Szerző: Szávuly Aranka
Dátum: 2014. február 18.
Rovat:

A címben szereplő mondatot az afgán rendőrök mondták Kathrának, aki a férjétől elszenvedett bántalmazások miatt kért segítséget tőlük. Néhány hét múlva Kathra már halott volt. Férje és annak rokonai megverték és megégették. Kathra története csak egy Kim Motley ügyei közül. A korábbi szépségkirálynő most Kabulban él, ügyvédként dolgozik, és minden, emberi és női jogok sérelmével kapcsolatos ügyet ingyenesen képvisel. Gyakran kap fenyegetéseket, de ahogy mondja, az lenne meglepő, ha nem kapna, egyébként is „Afganisztán olyan, mint egy nagy, rossz szomszédság”.

Egyre kevesebb az egyéni gazdaság a mezőgazdaságban

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2014. február 17.
Rovat:

Az ezredforduló óta megfeleződött a hazai agráriumban érdekelt egyéni gazdaságok száma, amely 2013-ban immár a félmilliót sem érte el. A gazdasági szervezetek száma jó ideje 8 ezer körül ingadozik.. Infografika.

Gyermekvállalás egyedülállóként

Szerző: Dr. Illés Blanka
Dátum: 2014. február 17.
Rovat:

A jól ismert magyar filmes történet után, amikor a 30-as főhősnő elsétál a spermabankba apukát találni, sokan gondolták azt: miért ne? Ám hamar szembesültek a valósággal, egészséges fiatal nőként senki nem vehet részt Magyarországon reprodukciós eljárásban.

A dolgozó, a cég – és az üzleti titok megsértése

Szerző: dr. Kovács Szabolcs
Dátum: 2014. február 14.
Rovat:

Az új Ptk.  március 15-i hatályba lépésével módosulnak az Mt. személyiségi joggal kapcsolatos rendelkezései is. Ettől kezdődően közvetlenül kell alkalmazni a Ptk. személyiségi jogokkal kapcsolatos szabályait és az ehhez kapcsolódó szankciórendszert.

Bírósági intő: áfa-tévúton a NAV

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 14.
Rovat:

Sok hazai vállalkozás életét megkeserítő adózási anomália végére tehet pontot egy közelmúltban meghozott bírósági ítélet, amely kimondta: az év végi transzferár-korrekciók az év során lezajlott ügyletekhez kapcsolhatóak, ezért azokkal azonos áfa-kezelés alá esnek – mutat rá a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. A vezető adójogi és adóperes specialista szerint az ítélet jelentősége önmagán túlmutató, hiszen kiderült: a NAV álláspontjával szemben a bíróságok is azt a logikát követik, amely a hasonló ügyletek számviteli kezelésére vonatkozó törvénymódosításokban már megjelent. 

Ha az utazásszervező csődbe megy…

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 14.
Rovat:

A 90/314 irányelv 7. cikkét úgy kell értelmezni, hogy azzal ellentétes az a nemzeti szabályozás, amelynek részletszabályai nem eredményezik, hogy a fogyasztó az általa befizetett valamennyi összeg visszatérítésére és a hazaszállítására vonatkozóan hatékony biztosítékkal rendelkezzen az utazásszervező fizetésképtelensége esetén – az EU Bíróság döntése a szervezett utazási formák területéről.

Egyedi élettársi kapcsolatok, rögös utakon

Szerző: dr. Balogh Csilla Tünde
Dátum: 2014. február 11.
Rovat:

Az azonos neműek közötti bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó szabályok az utóbbi években komoly jelentőséget kaptak. A magyar szabályozás lehetővé teszi ennek létrehozását, ám egy kevésbé ismert joganyagról van szó az esetek csekély számára való tekintettel. Ebből kifolyólag kihívásnak tekintettük, amikor 2012 szeptemberében irodánk megbízást kapott egy azonos nemű pártól, akik a segítségünket kérték bejegyzett élettársi kapcsolatuk létrehozása ügyében. Mivel az egyik fél harmadik országbeli állampolgár, a vízuma érvényességi ideje behatárolta a rendelkezésünkre álló időt a szükséges előfeltételek megteremtésére.