Szakma

A dolgozó, a cég – és az üzleti titok megsértése

Szerző: dr. Kovács Szabolcs
Dátum: 2014. február 14.
Rovat:

Az új Ptk.  március 15-i hatályba lépésével módosulnak az Mt. személyiségi joggal kapcsolatos rendelkezései is. Ettől kezdődően közvetlenül kell alkalmazni a Ptk. személyiségi jogokkal kapcsolatos szabályait és az ehhez kapcsolódó szankciórendszert.

Bírósági intő: áfa-tévúton a NAV

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 14.
Rovat:

Sok hazai vállalkozás életét megkeserítő adózási anomália végére tehet pontot egy közelmúltban meghozott bírósági ítélet, amely kimondta: az év végi transzferár-korrekciók az év során lezajlott ügyletekhez kapcsolhatóak, ezért azokkal azonos áfa-kezelés alá esnek – mutat rá a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. A vezető adójogi és adóperes specialista szerint az ítélet jelentősége önmagán túlmutató, hiszen kiderült: a NAV álláspontjával szemben a bíróságok is azt a logikát követik, amely a hasonló ügyletek számviteli kezelésére vonatkozó törvénymódosításokban már megjelent. 

Ha az utazásszervező csődbe megy…

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 14.
Rovat:

A 90/314 irányelv 7. cikkét úgy kell értelmezni, hogy azzal ellentétes az a nemzeti szabályozás, amelynek részletszabályai nem eredményezik, hogy a fogyasztó az általa befizetett valamennyi összeg visszatérítésére és a hazaszállítására vonatkozóan hatékony biztosítékkal rendelkezzen az utazásszervező fizetésképtelensége esetén – az EU Bíróság döntése a szervezett utazási formák területéről.

Egyedi élettársi kapcsolatok, rögös utakon

Szerző: dr. Balogh Csilla Tünde
Dátum: 2014. február 11.
Rovat:

Az azonos neműek közötti bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó szabályok az utóbbi években komoly jelentőséget kaptak. A magyar szabályozás lehetővé teszi ennek létrehozását, ám egy kevésbé ismert joganyagról van szó az esetek csekély számára való tekintettel. Ebből kifolyólag kihívásnak tekintettük, amikor 2012 szeptemberében irodánk megbízást kapott egy azonos nemű pártól, akik a segítségünket kérték bejegyzett élettársi kapcsolatuk létrehozása ügyében. Mivel az egyik fél harmadik országbeli állampolgár, a vízuma érvényességi ideje behatárolta a rendelkezésünkre álló időt a szükséges előfeltételek megteremtésére.

A bíró sem tévedhetetlen – II. rész

Szerző: Szávuly Aranka
Dátum: 2014. február 11.
Rovat:

A polgári eljárás talán legérzékenyebb pontjaként is aposztrofált hatályon kívül helyezés ma Magyarországon a jogorvoslati kérelemmel érintett ítéletek körülbelül nyolc százalékát teszi ki. A cikk második részében a hatályon kívül helyezések emberi oldaláról lesz szó – mennyire viseli meg a bírókat, hogyan látják az ügyfelek? Dr. Molnár Ambrust, a Kúria Polgári Kollégiumának megbízott tanácselnökét kérdeztük.

Szigorúbban szabályozzák a pénzintézeteket

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 10.
Rovat:

Az uniós elvárások megvalósítása, a magyar pénzügyi szektor korábbinál áttekinthetőbb és logikusabb szabályozásának megteremtése a célja a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvénynek, amely 2014. január 1-jén lépett hatályba – derül ki a Deloitte sajtóközleményéből.

EU döntés a bolti kiskereskedelmi különadóról

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 9.
Rovat:

A Hervis-ügyben előzetes döntéshozatali kérelem alapján döntött az Európai Unió Bírósága, a végső döntést viszont – annak vizsgálatát, hogy a bolti kiskereskedelmi különadó hátrányosan érinti-e a más tagállamban székhellyel rendelkező társaságok kapcsolt vállalkozásait – a magyar bíróságokra bízta.

A szép új világ és az ő fizetőeszköze

Szerző: Ars Boni jogi folyóirat - Sándor Eszter Anita:
Dátum: 2014. február 7.
Rovat:

Miért nem pénz – jogi értelemben – a számítógépes játékok fizetőeszköze? Virtuális, vagy valódi egy számítógépes játékban elkövetett lopás büntetése? Lopott kard miatti gyilkos bosszú és további meglepő jogesetek olvashatók az Ars Boni jogi folyóiratban közölt, Sándor Eszter Anita különdíjas pályamunkájából készített összefoglaló II. részében.

A Kishatárforgalmi Egyezmény értelmezése

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 5.
Rovat:

Kishatárforgalmi engedély: a folyamatos három hónapos tartózkodást a határon való ki- és belépés megszakítja – a Kúria értelmezte a magyar-ukrán kishatárforgalmi egyezményt. Azt is kimondta, a tartózkodás minden egyes megszakítása után újabb 3 hónapos tartózkodási jog illeti meg a polgárt. A határ menti tagállam és a kishatárforgalmi engedély jogosultjának lakóhelye szerinti harmadik állam közti határ átlépése pedig minden esetben a tartózkodás megszakításának minősül.

Törvény a szervezeten belüli visszaélések ellen

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 4.
Rovat:

A szervezeten belüli visszaélések bejelentésének (whistleblowing) kereteit szabályozó törvény év eleji hatálybalépésével kikerültek a „szürke zónából” a már korábban kialakított vállalati bejelentési rendszerek és az újakra vonatkozóan is egyértelműbb a szabályozás – derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda legfrissebb összefoglalójából. Az ügyvédi iroda szakértői szerint a whistleblowing szabályozás sikere azon múlik, hogy a munkáltatók milyen tényleges tartalommal töltik meg a törvény adta lehetőségeket.