Szakma

Képviselőjelöltek kampánytámogatása

Szerző: Bodolai László
Dátum: 2013. augusztus 16.
Rovat:

A módosult választási jogszabályok alapján a képviselőjelöltek közvetlen állami támogatásban részesülnek. A támogatás rendelkezésre bocsátásának részletes szabályait tartalmazza egy NGM rendelettervezet.

Műhiba? A gyógyulási esély elvételét kell bizonyítani

Szerző: Ügvédvilág.hu
Dátum: 2013. augusztus 16.
Rovat:

Az egészségügyi intézménnyel szemben kárigényt érvényesítő félnek nem a biztos gyógyulás elmaradását, hanem a gyógyulás esélyének elvételét, csökkenését elegendő bizonyítania. A károsultnak azt kell igazolnia, hogy az egészségkárosodás a kórházi kezelés során, annak idején következett be, ezzel szemben az egészségügyi intézmény bizonyítási körébe tartozik, hogy megfelelő ellátás esetén is ugyanaz az eredmény következett volna be – állapította meg a Szegedi Ítélőtábla egy konkrét ügyben.

Augusztustól módosult számos adójogszabály

Szerző: Dr. Laki Gábor
Dátum: 2013. augusztus 15.
Rovat:

Változott a tranzakciós illeték, a bányajáradék, a távközlési adó mértéke, valamint egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség került bevezetésre a kamatjövedelmek tekintetében. Cikkünkben rövid áttekintést adunk a módosításokról.

Adatbáziskészítő szolgáltatás segíti a helyi jogszabályokkal való munkát

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 15.
Rovat:

Azoknál az önkormányzatoknál, intézményeknél és nagyvállalatoknál, ahol nagy mennyiségű saját rendeletek illetve egyéb joganyagok keletkeznek, jelentősen megkönnyítheti a napi munkafolyamatokat egy saját adatbázis-készítő használata. Sopron városa az elsők között volt, ahol az önkormányzat munkatársai alkalmazták a ComLex Kiadó Jogtár adatbázis-készítő szolgáltatását. A város aljegyzőjével, Sárvári Szabolccsal beszélgettünk.

A közös megegyezés munkáltatói gyakorlata

Szerző: dr. Kulisity Mária
Dátum: 2013. augusztus 14.
Rovat:

Gyakran előfordul, hogy a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést követően a munkavállaló a megállapodást megtámadja és bírósághoz fordul. Így széles körű esetjoga alakult ki annak, hogy a bíróságok a közös megegyezés megtámadása során, annak elbírálásakor, hogy történt-e kényszer, megtévesztés stb. mit vizsgálnak.

 

Bűncselekmény lett a tanúvallomás jogosulatlan megtagadása

Szerző: Simon Nikolett
Dátum: 2013. augusztus 14.
Rovat:

Az új Büntető Törvénykönyv hozta változások közül kizárólag az igazságszolgáltatás elleni bűncselekményeket emelem ki, azon belül is egy olyan új, eddig a büntető eljárásjogba tartozó jogintézményt, amely “tanúvallomás jogosulatlan megtagadása” elnevezéssel került be az új Btk.-ba.

Így működik a Kúria Önkormányzati Tanácsa

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2013. augusztus 13.
Rovat:

2012-től már nem az Alkotmánybíróság végzi az önkormányzati rendeletek normakontrollját, hanem a Kúria által életre hívott Önkormányzati Tanács. A háromtagú testület két bírája ősszel sajtóbeszélgetésen összegezte a tanács megalakulásának okait, céljait, eddigi munkájuk tapasztalatait, és egyben fogalmazott meg tanácsokat, javaslatokat a jogalkotók számára.

Kötelező biztosítani az ügyvédjelöltek fejlődését

Szerző: ügyvédvilág.hu
Dátum: 2013. augusztus 12.
Rovat:

A MÜK 2012. november 5-én tartott teljes ülésén alkotta meg az 1/2012. (XI. 5.), illetve a 2/2012. (XI. 5.) MÜK szabályzatot. A tárgyi feltételek biztosításáról szóló 1/2012. (XI. 5.) MÜK szabályzat 2013. március 31-én lépett hatályba, a jelöltek képzésével összefüggő 2/2012. (XI. 5.) MÜK szabályzat 2013. február 1-jétől – ténylegesen a hatálybalépést követő oktatási évtől, 2013. szeptember 1-jétől  – alkalmazandó.

Már nem bűncselekmény az alkalmi torrentezés

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2013. augusztus 12.
Rovat:

A NAV gyakorlata szerint ugyanakkor könnyen elérhető a büntethetőség határértékét jelentő 100 000 forintos kár okozása. Az új Büntető Törvénykönyvet a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények vonatkozásában sem árt megismerni.

Az apasági vélelem nemperes eljárásban is megdönthető lesz

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 9.
Rovat:

Az új Ptk. lehetőséget ad a gyermek születése előtt is megindítható apaság vélelmét megdöntő nemperes eljárásra. A vélelmezett apa, az anya és a gyermeket magáénak elismerni kívánó férfi konszenzusa esetén bizonyítás lefolytatására – az érintettek meghallgatásán túlmenően – nincs szükség.