Szakma

Életvégi döntések – a betegek önrendelkezési joga

Szerző: Dósa Ágnes
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

A betegjog egyik legvitatottabb területe az önrendelkezési jog, ami azt jelenti, hogy a beteg részt vesz az életét érintő döntéshozatalban, lehetősége van előzetesen nyilatkozni az esetleges életmentő, életfenntartó orvosi ellátások visszautasításáról.

Együttélés, házasság, család: mit véd a jog?

Szerző: Dr. Árva Zsuzsanna PhD
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

A 2011-es népszámlálás adatai alapján a legdinamikusabban terjedő párkapcsolati forma az együttélés, amelynek jogi rendezésére már korábban is lépések történtek például a Polgári törvénykönyvben vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetőségének a megteremtésével. Az együttélő párok azonban jogilag nem feltétlenül tekinthetők családnak még akkor sem, ha közös gyermekük születik, hiszen a család jogi és szociológia fogalma eltérhet egymástól.

A fizetés nélküli szabadság bejelentése

Szerző: dr. Menyhárt Anna
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

Jogesetünkben rámutatunk arra a lehetőségre, hogy az Mt. szerint a gyermek otthoni gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló egyoldalú nyilatkozattal bejelentheti, valamint közös megegyezéssel is kötheti munkáltatójával. Tudni kell, hogy ez a jogintézmény egyoldalú jogosultságként jelenik meg tehát a törvényben, mely alanyi jogon jár a munkavállalónak.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az egykori fogvatartott javára ítélt

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2013. július 9.
Rovat:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban 2013. július elején 12 ezer euró kártérítést és 2 ezer euró költséget ítélt meg egy egykori magyar fogvatartottnak, mert sérültek emberi jogai, amikor magyarországi büntetés-végrehajtási intézményekben emberhez nem méltó kis zárkákban kellett töltenie börtönbüntetése egy részét. 

Melyek a munkahelyi megfigyelés szabályai?

Szerző: dr. Orcsik Judit
Dátum: 2013. július 8.
Rovat:

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) a hivatal felállítása óta eltelt időben számos állampolgári bejelentés érkezett arra vonatkozóan, hogy vajon jogos-e a kifogásolt munkahelyi elektronikus megfigyelőrendszer használata. A hatóság a bejelentések számosságára tekintettel, 2013. január 30-án ajánlást bocsátott ki, melyben részletesen kifejtve, jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztva határozza meg a helyes gyakorlatot.

Augusztustól változik a Munka Törvénykönyve

Szerző: Dr. Horváth István
Dátum: 2013. július 5.
Rovat:

A tavalyi után ez a nyár is eseménydúsnak ígérkezik a munkaügyekkel foglalkozók számára. A huszonnyolc jogszabályt érintő klasszikus salátatörvény egyik “levele” módosítja Munka Törvénykönyvét, amely 2012. július 1-i életbelépése után most változik először. Az augusztus 1-től hatályos törvénymódosításhoz a kezdő “lökést” a távolléti díjat esetenként az alapbérnél alacsonyabb  összegben elszámoló szabályok megszüntetése adta. Az újdonságok köre azonban ennél bővebb, a törvény szövegét követve ismertetjük és elemezzük a változásokat.

A főzés „rám ragadt”

Szerző: dr. Pál Edith
Dátum: 2013. július 3.
Rovat:

Az egykori séfből lett gazdasági szakjogász, dr. Szilágyi László ügyvéd néhány éves gasztronómiai kitérővel kerülhetett csak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára. Ma sem bánja, sőt szívesen emlékszik azokra az évekre, főzni pedig a mai napig szeret. Igazi ezermester, akik pályafutását a MÁV jogi osztályán kezdte, végül a Szilágyi és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjeként lett „nyugdíjas”. Szabadidejében nem csak főz, de évtizedek óta gitározik, rendszeresen jár vidéki és fővárosi színházi előadásokra, biciklizik, utazik, kertészkedik, nagy természetjáró.

Miként büntethető a hajléktalanság?

Szerző: dr. Árva Zsuzsanna
Dátum: 2013. július 3.
Rovat:

A hajléktalanság, a koldulás és más, szociális helyzet miatt adódó cselekmények, élethelyzetek megoldása az állam és a helyi önkormányzatok számára állandó probléma. Az egyik, hagyományosnak tekinthető kezelési módszer a jogi eszközökkel történő tiltás, amelynek megszegése a hatékonyabb jogérvényesítés érdekében szankciót vont maga után. Ez a szankció lehet közigazgatási jogi, büntetőjogi vagy a kettő között álló szabálysértési jogi.

Darák: adatlapok kitöltésével gyorsulhat az ítélkezés

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 2.
Rovat:

Gyorsabbá, egyszerűbbé és ellenőrizhetőbbé válhat a hazai ítélkezés azon adatlapokkal, amelyek kitöltését szeptemberben két hónapra, egyelőre próbaként vezeti be a Kúria – mondta Darák Péter kedden Pécsen.