Szakma

A támogatott döntéshozatal szabályai

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 31.
Rovat:

Egy új jogszabály részletesen szabályozza az egyes ügyei intézésében, döntései meghozatalában belátási képességének kisebb mértékű csökkenése miatt segítségre szoruló nagykorú személy jogainak védelmét.

Miért nincs közös szülői felügyelet Magyarországon?

Szerző: Dr. Illés Blanka
Dátum: 2013. október 31.
Rovat:

Az új Ptk. Családjogi Könyvének javaslatából az elfogadás előtt kikerült az a szakasz, amely alapján a bíró egy gyermek-elhelyezési per esetén közös felügyeleti jogot ítélhetett volna a szülőknek. Miért? Erre elfogadható magyarázat nincs!

Frakcióalakítási jog: egy AB-határozat margójára

Szerző: Matits Kornél
Dátum: 2013. október 30.
Rovat:

Az Alkotmánybíróság új frakcióhatározatának egyes elméleti és gyakorlati vonatkozásait vizsgálja a szerző. Az írás az alkotmányjog eszközrendszerével dolgozik, csakis az alkotmányjog tudományának szemüvegén keresztül tekint a közélet eseményeire, azokat csupán olyan mértékben idézi fel, amennyire az segíti az Alkotmánybíróság frakcióhatározatának [10/2013. (IV. 25.) AB határozat] és az abban foglalt alkotmányjogi tételeknek a megértését.

Megrontás, szexuális visszaélés – hogy is van ez?

Szerző: Szabó András - Ars Boni jogi folyóirat
Dátum: 2013. október 29.
Rovat:

A nemrégiben hatályon kívül helyezett Büntető törvénykönyvünk, az 1978. évi IV. törvény a nemi erkölcs elleni deliktumok körében, a 201-202/A. §-ban definiálta és rendelte büntetni a megrontás bűncselekményét. A szabályozás első ránézésre könnyen érthetőnek, logikusnak is tűnhet – ha azonban a szakaszokat összehasonlítjuk, kitűnik belőlük egy furcsa ellentmondás. Erre szeretnék rávilágítani, kitérve arra is, hogy a júliusban hatályba lépett új Btk. hozott-e érdemi változást a kérdésben.

Havibér és órabér az új Mt-ben

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2013. október 29.
Rovat:

Időbérben megállapított munkabér esetén a munkavállaló a ledolgozott időegység alapján kapja díjazását. Más szabályok vonatkoznak azonban egy havibéres és egy órabéres munkavállalóra. Az utóbbi kategóriát érintően változott a szabályozás az új munka törvénykönyvével, ezeket aszabályokat emeljük ki.

A Kúria kimondta a termőföldvédelem elsőségét

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 28.
Rovat:

A termőföld védelme minden egyéb gazdasági érdeket megelőz. Az ingatlanügyi hatóság elsődleges feladata a termőföld mennyiségi és minőségi védelme – állapította meg a Kúria egy eseti döntésében.

Viva Verdi! – fehérek közt egy európai – 2. rész

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2013. október 25.
Rovat:

„A rendszerváltás után negyed századdal úgy tűnik, inkább visszafelé megyünk az időben, semmint előre. Mivel egyszerre vagyok magyar patrióta és elkötelezett európai polgár, valódi citoyenként azt szeretném, hogy a hazám egyszer igazi, a szó nemes értelmében európai ország legyen” – fogalmazza meg a közéleti és az egyéni szabadságjogok iránti mély polgári elkötelezettségét dr. Szlávnits László Eötvös-díjas ügyvéd. Elsőgenerációs értelmiségiként sokáig koncertzongoristának készül, ám szorgalma kevesebb a tehetségénél, így önként és időben vált: a székesfehérvári zenei szakiskolai érettségi után az ELTE jogi karán köt ki. (Az interjú második, befejező része.)