Szakma

Kikerülhető az adózás és a bankolás?

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2013. szeptember 10.
Rovat:

Az egyre terjedő PayPal fizetési mód látszólag alkalmas a mindennapos bankhasználat kikerülésére és a jövedelmek elrejtésére az adóhatóság elől. Közelről szemügyre véve a kép árnyaltabb, például gazdasági tevékenység álcázására a fizetési mód csak korlátozottan képes.

Négy új törvény készül az új Ptk-hoz

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 10.
Rovat:

Az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) kapcsolódó négy törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Külön törvény rendelkezik majd a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátairól, a gondnokoltak és az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásáról, valamint az egyes jogi személyek átalakulásáról, egyesüléséről és szétválásáról, emellett  az átmeneti rendelkezéseket tartalmazó javaslat rendezi, hogy mikortól kell alkalmazni az új Ptk. egyes rendelkezéseit.

Az ELTE-ről a Matulába

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2013. szeptember 9.
Rovat:

„Most értem az életemnek abba a szakaszába. hogy megvalósítsam az álmaim. A saját alapítású gimnázium is ezek közé tartozik” – mondja dr. Holló Dóra gazdasági ügyvéd, a Balázs és Holló Ügyvédi Iroda alapító társtulajdonosa. Nem véletlen „vallomásról” van szó, hiszen a több évtizedes sikeres jogi pálya ellenére az oktatás és a pedagógia a másik nagy szerelme. Harmadikos gimnazistaként még tanárnak készül, ám végül az ELTE jogi karán köt ki, ahol hamar kitűnik mulatozó évfolyamtársai közül: a bulizás helyett ő a tanulást választja, nem csoda, hogy szorgalmának is köszönhetően már másodévesen a Római jogi Tanszék demonstrátora, majd summa cum laude végez 1992-ben. Persze ehhez azért kiváló szellemi teljesítményt is nyújtani kell, ami neki természetes. Nem is lehet ez másként egy olyan embernél, aki leginkább a nyelvészekre és az informatikusokra jellemző matematikai logikával szemléli a világot, s így előbbiek mellett maga is a Mensa HungarIQa tagja. Nincs ebben semmi különös, legalábbis Holló Dóra szerint, mert, ahogy mondja, a magas IQ nem más, mint deviancia, akárcsak a balkezessége.

Álláskeresés és személyiségi jogok

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 6.
Rovat:

Az álláskeresők helyzete különösen érzékeny, gazdaságilag tipikusan kiszolgáltatottak. A munkajogi e-kommentárból szemezgetve nézzük meg, mit nem tehetnek meg a munkaközvetítők, a leendő munkáltatók a megfelelő munkaerő kiválasztása során.

Jogellenesen megszerzett bizonyítékok a bíróság előtt

Szerző: dr. Kulisity Mária
Dátum: 2013. szeptember 5.
Rovat:

Bemutatjuk a jogellenesen megszerzett bizonyítékok felhasználásának jogszabályi hátterét és a bírói gyakorlatot.  A titkos kép- és hangfelvételekkel kapcsolatosan két kérdéskört érintünk: a felvétel engedély nélküli elkészítését és a hozzájárulás nélküli bírósági felhasználását. Ezen túl foglalkozunk az új Ptk. hatálybalépésével bekövetkező változásokkal is.

Három év járt halált okozó testi sértésért

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 3.
Rovat:

Jogerősen 3 év, illetve 3 év 10 hónap börtönbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla arra a két férfira, akik 2010-ben Nádudvaron olyan súlyosan bántalmaztak egy férfit, hogy az belehalt sérüléseibe – közölte az intézmény sajtószóvivője.

Romkocsmák rendőrhatósági engedélyezése

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 3.
Rovat:

A belügyminiszter rendeletben szabályozza, milyen tényezőket kell vizsgálni a romkocsmák üzemeltetéséhez  szükséges rendőrhatósági eljárás során.

A biztosítási szerződések az új Ptk.-ban – II. rész

Szerző: Dr. Oroszlán Zsuzsa
Dátum: 2013. szeptember 2.
Rovat:

Terjedelmi okokból csak a biztosítási szerződések jogát vizsgálom, a részben szintén megújult kártérítési jogot nem. Ezt is inkább a jogkereső biztosítottak szempontjából teszem, figyelemmel a biztosítók és a biztosítottak között – jellemzően a biztosítók javára – fennálló gazdasági erőkülönbségre. Dr. Oroszlán Zsuzsa ügyvéd, biztosítási és kártérítési szakjogász írása a  az egyes biztosítási szerződésekről.