Szakma

Hány fénykép igazolja a gyorshajtást?

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 26.
Rovat:

Közlekedési szabályszegést hiteles mérőberendezéssel rögzítő egy darab fényképfelvétel is elegendő a szabálysértés megállapítására – mondta ki a Kúria egy felülvizsgálati eljárás során hozott döntésében.

Tranzakciós illeték: készpénzben is kérhető a munkabér?

Szerző: Dihen Lajosné
Dátum: 2013. július 26.
Rovat:

Augusztus 1-től emelkedik  a tranzakciós illeték. Hogyan érinti ez a bérkifizetéseket, drágábban jutnak-e hozzá fizetésükhöz a munkavállalók? Ki fizeti a munkabérek bankszámlára utalásának költségét?  Kit terhel a munkabér felvétel, a bankszámlanyitás, bankszámlavezetés és a bankkártya költsége? El lehet-e kerülni a tranzakciós illetéket? Lehetséges-e készpénzben kérni a munkabért? 
 

Meddig terjed a véleménnyilvánítás szabadsága?

Szerző: dr. Bodolai László
Dátum: 2013. július 25.
Rovat:

„A véleménynyilvánítás szabadságának témájában viszonylag hamar rátaláltunk a rendszerhibákra. Míg a szakma és a civil szervezetek többnyire a frissen hatályba lépett médiatörvény és a kialakult új médiarendszer veszélyeire koncentrált, mi elsősorban a véleménynyilvánítás szabadságát veszélyeztető jogalkotási és -alkalmazási kérdésekkel kezdtünk foglalkozni. A jelentősebb médiumok jogászaival közösen választottuk ki azokat a stratégiai jelentőségű ügyeket, melyekben a CivilMédia szakmai segítséget, néhány esetben pedig konkrét jogi képviseletet nyújtott” – mondta az Ügyvédvilágnak adott interjújában dr. Bodrogi Bea ügyvéd, a CivilMédia társalapítója. Szerinte a legfontosabb témák az újságírók, vagy épp a kommentelők ellen indult polgári és büntetőeljárások, a rendőrfotós kártérítéses perek, sajtó-helyreigazítási perek korlátai, nehézségei.

Hogy kerül a csizma az asztalra? – avagy a társasági jog a Ptk-ba

Szerző: dr. Kiss Anna
Dátum: 2013. július 24.
Rovat:

A társasági jog Polgári Törvénykönyvbe (Ptk.-ba) történő beillesztése megosztotta a jogászközvéleményt. Kétségtelen, ez a kodifikációs bizottságban is vitatott kérdés volt. A részletekről beszélgettünk dr. Kisfaludi András egyetemi tanárral, aki a kodifikációs bizottság tagjaként aktívan közreműködött a kódex megalkotásában.

A hét jogesete: közérdekű adat vagy üzleti titok?

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 18.
Rovat:

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, mely a felperes keresetének megfelelően kimondta, hogy a közfeladatot ellátó szerv hatósági szerződése teljes egészében közérdekű adatnak minősül, ha az állam tulajdonában álló frekvenciák hasznosítására kötötték, és a hasznosítás feltételeit, az ellenszolgáltatást a maga összességében határozza meg.

Augusztustól változik az alapbér és bérpótlék számítása

Szerző: Dr. Horváth István
Dátum: 2013. július 17.
Rovat:

A Munka törvénykönyve módosítása többek között átírta a meghatározott időszakra vonatkozó havi alapbérszámítást, a bérpótlék számítási alapját, a vasárnapi- és a munkaszüneti napi bérpótlék számításának módját és a távolléti díj számításának módszerét is. A változások 2013. augusztus 1-el lépnek hatályba.

Pár gondolat a munkahelyi kapcsolatokról

Szerző: Répáczki Rita
Dátum: 2013. július 17.
Rovat:

“A főnök felesége”. Elvileg nincs, gyakorlatilag azonban igenis létezik ilyen pozíció a munkahelyeken. Sőt az is előfordulhat, hogy a barátnőből kolléga lesz, vagy éppen a kollégák között alakul ki szerelmi viszony. Azaz nem ritka, hogy a munkahelyi és a magánéleti szerepek összefonódnak és egymásba gabalyodnak. Hogyan befolyásolja mindez a munkában nyújtott teljesítményt és a társas kapcsolatok alakulását?

Pénzmosás: százszorosára nő a felügyeleti bírság

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 16.
Rovat:

Az ügyvédeket és a Pmt. hatálya alá tartozó ügyfeleiket is érinti pénzmosás elleni törvény módosítása, ami július 1-jén lépett hatályba. A felügyeleti bírság kiszabható legmagasabb összege a százszorosára nő, ami különösen a pénzügyi szektort érinti érzékenyen.

Az ügyvédség túléli a diktatúrákat

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2013. július 15.
Rovat:

„Mivel a pécsi egyetem akkori kínálatából sem az orvosi kar, sem a tanárképző nem vonzott, annak ellenére a jogot választottam, hogy nem sok fogalmam volt róla” – avat be pályaválasztási pillanataiba az első generációs értelmiségi, dr. Nőt László büntetőügyvéd, aki immár harmadik ciklusát tölti a Tolna Megyei Ügyvédi Kamara élén. Védőként igazi specialista, hiszen már a ’70-es években többször sikerül felmentetnie olyanokat, akiknek a támadójukkal szembeni „aránytalan védekezését” csak az idén életbe lépő új Btk. alapján ítélhetik majd meg előfeltételek nélkül jogos védelemnek.

A pótszabadság és a betegszabadság elszámolása is változik

Szerző: Dr. Horváth István
Dátum: 2013. július 12.
Rovat:

A júniusban elfogadott 2013. évi CIII. törvény jelentősen módosítja a szabadságok kiadását is. Míg a változásokat összefoglaló cikkünk első részében elsősorban a munkaidőre koncentráltunk, ebben  a részben mindent megtudhatnak arról, hogyan változik augusztustól a szabadság szabályozása.