Szakma

Útmutató jogtalan adatkezelés elleni tiltakozáshoz

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. március 24.
Rovat:

Az adatkezelés nem egyszeri cselekmény, hanem folyamat; mindaddig, amíg az érintett által jogellenesnek ítélt adatkezelés fennáll, megilleti az a jog, hogy az adatkezelés ellen tiltakozzon. A keresetindítási határidő szempontjából annak van jelentősége, hogy az érintett e jogával a jogosulatlan adatkezelés alatt mely időpontban élt utoljára – állapította meg a Pécsi Ítélőtábla egy eseti döntésében.

A versenytilalmi megállapodás szabályai

Szerző: Dr. Jónás Tünde
Dátum: 2014. március 21.
Rovat:

Munkaviszonyból fakadó általános kötelezettség, hogy a munkavállaló nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekét sértené vagy veszélyeztetné, kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja. A munkavállalót ez a kötelezettség a munkaviszony fennállása alatt, és ellenérték nélkül terheli. A munkaviszony megszűnése után ez az általános magatartási követelmény csak abban az esetben marad fenn, ha a felek versenytilalmi megállapodást kötnek, és a verseny tilalmáért a munkáltató megfelelő ellenértéket fizet a munkavállalónak. A munkáltatónak akkor áll érdekében versenytilalmi megállapodást kötni, ha a munkavállaló a munkaviszony megszűnése után potenciális versenytársként léphet fel.

Bíróságok: jön az eljárási időtartam-kalkulátor

Szerző: Serfőző Melinda
Dátum: 2014. március 19.
Rovat:

A bírósági ügyintézés egyszerűsítése, átláthatóbbá és hatékonyabbá tétele a célja azoknak az elsősorban informatikai fejlesztéseknek, melyeket európai uniós pályázaton nyert összegből, majdnem 600 millió forintból valósít meg az OBH. Ezt a célt szolgálja többek között a várhatóan jövő évtől használható eljárási időtartam-kalkulátor és az elektronikus panaszügyintézés megvalósítása.

Lényeges változások a kft.-k életében

Szerző: dr. Lendvai Zsuzsanna
Dátum: 2014. március 19.
Rovat:

Emelkedett a törzstőke minimális összege, korábban bejegyezhető a társaság, szigorodtak a tagoknak történő kifizetések szabályai, nem lehet kizárni többé az üzletrész örökölhetőségét – a március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv jelentős változásokat hozott a kft.-k életében.

„Akkor gyere vissza, amikor már halott vagy!” – II.

Szerző: Szávuly Aranka
Dátum: 2014. március 19.
Rovat:

A címben szereplő mondatot az afgán rendőrök mondták Kathrának, aki a férjétől elszenvedett bántalmazások miatt kért segítséget tőlük. Néhány hét múlva Kathra már halott volt. Férje és annak rokonai megverték és megégették. Kathra története csak egy Kim Motley ügyei közül. A korábbi szépségkirálynő most Kabulban él, ügyvédként dolgozik, és minden, emberi és női jogok sérelmével kapcsolatos ügyet ingyenesen képvisel. Gyakran kap fenyegetéseket, de ahogy mondja, az lenne meglepő, ha nem kapna, egyébként is „Afganisztán olyan, mint egy nagy, rossz szomszédság”. Hogyan lehet egy szegénység, korrupció és háború sújtotta országban élni és praktizálni, amelyben a nők 90%-a szenvedett már el valamilyen sérelmet? Milyen az afgán igazságszolgáltatási rendszer és hogyan működik? Működik-e egyáltalán, amikor mindössze ezer ügyvéd van a harmincmilliós országban, vagy a mai napig fontosabb a törzsi bíráskodás?