Szakma

Nyári munka: az iskolaszövetkezetben nem jár szabadság

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2013. június 12.
Rovat:

Akár a jövő félévi tandíjra, akár egy nyári fesztivál ottalvós jegyére való megkeresése a cél, a „diákszövetkezeteken” keresztül széles választéka érhető el a nyári munkáknak. A jogalkotó ráadásul gáláns közteher-kedvezményekkel a foglalkoztatókat is érdekeltté teszi a diákmunkások alkalmazásában.

Az egyetemi oktató, aki legyőzte a “hamis Isaurát”

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2013. június 10.
Rovat:

Dr. Kertész Józseffel, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnökével a kamarai elnökségről, a jogszolgáltatási rendszerhibáról, az igazságosztó dédunokáról és a tenger szépségeiről beszélgettünk.

Sporttal a gyermekekért

Szerző: Adamik Zsolt
Dátum: 2013. június 10.
Rovat:

Az önkéntességnek, az érdek nélküli segítségnyújtásnak ezer arca van: van úgy, hogy néhány kilométer lefutásával, vagy pár szelet süteménnyel az ember többet segít, mint mások az életük során bármikor. A Bátor Tábor Alapítvány
a létrejötte óta eltelt 11 évben nem kevesebb, mint 1900 önkéntest foglalkoztatott a daganatos, és súlyosan beteg gyermekeknek és családjaiknak nyújtott gyógyterápiák során – az ügyvédi hivatás és a jótékonyság kapcsolatán túl arról is kérdeztük dr. Eörssy-Farkas Dominikát, hogy ők a Pintér Aurél Ügyvédi Irodán belül hogyan próbáltak meg részt vállalni a nemes ügyből.

Vékás Lajos: az új Ptk. hibái ellenére is sikertörténet

Szerző: dr. Kiss Anna
Dátum: 2013. június 9.
Rovat:

Az elfogadott törvény egyrészt túl szűkre szabta a család fogalmát, másrészt a szabad véleménynyilvánítás jogával kapcsolatos változtatások, valamint a gyűlöletbeszéd magánjogi szankcionálásának lehetősége is alkotmányossági aggályokat vet fel. A sérelemdíjra és a kötelesrészre vonatkozó szabályok pedig több szempontból is elgondolkodtatóak. A kodifikációs bizottságot vezető Vékás Lajos mégis elégedett, és az új Ptk. elfogadását mindenképpen sikertörténetnek nevezi.

“Jogtár és barátai”

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 9.
Rovat:

Idén 20 éves a Jogtár termékcsalád, ebből  az alkalomból beszélgettünk Tóth Gáborral, a CompLex Kiadó szerkesztőségi igazgatójával.

Egy úr, aki nevében hordozza az életét

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2013. június 8.
Rovat:

„Egy cseperedő kisfiú mindenütt ugyanolyan »csibész« tud lenni. Mi délutánonként az árvaház kerítésen másztunk át a szomszédos érseki palota kertjébe, ahol nagyokat fociztunk. Szép, gondozott park volt, szinte minden délutánunkat ott töltöttük. Amíg le nem buktunk” – meséli hányatottnak tűnő gyermekkorát idézve a 84 évesen is aktív gazdasági szakjogász, Mikófalvi Bertalan. Az ügyvédek rangos elismerését, az Eötvös-díjat elsők között, 1996-ban megkapta. Jegyző édesapját fiatalon elvesztő, különösen kedves, finom modorú férfi alig nyolcéves, amikor öt fiútestvére közül kettővel árvaházba kerül. Úgy emlékszik vissza az egri cisztereknél eltöltött gimnáziumi évekre, hogy „nem volt bennem különösebb szorongás”. Bár orvos szeretett volna lenni, a tanulmányhoz szükséges pénz hiánya, és a családi indíttatás a jogi pálya felé tereli figyelmét.

Megtalált hivatás és életpálya

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2013. június 7.
Rovat:

Interjú dr. S. Szabó Péter ügyvéddel a családról, politikáról, jótékonykodásról és a Balaton szépségeiről

Az ORTT elnökségének elvállalása rendkívül kockázatos döntés volt – I. rész

Szerző: Szávuly Aranka
Dátum: 2013. június 7.
Rovat:

Tengerjogászból lett adatvédelmi biztos, majd ORTT-elnök. Ma az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatója, ahol változatlanul az alkotmányosság és az alapjogok érvényesülését és érvényesítését tartja legfontosabb feladatának. Biztosi karrierről, médiamutyikról, alapjokokról beszélgettünk Majtényi Lászlóval.