Szakma

A színes konfettik világa

Szerző: dr. Pál Edith
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

Dr. Spielmann Éva 1994-ben az ELTE Jogi Karán diplomázott. Ügyvédjelölti időszakát a Déri & Lovrecz Ügyvédi Irodában töltötte. 1996 óta ügyvéd, 2000-ben alapította egyéni ügyvédi irodáját. Szakterülete a gazdasági jog. 2000-ben elvégezte a társasági szakjogász képzést. Szabadidejében utazik, színházba, koncertekre, ékszerkiállításokra jár. Autóban az Audi, ételben a japán konyha és édesanyja palacsintája a kedvence. Hobbija az asztrológia, a mandalafestés, ékszertervezés. Kedvenc ékszermárkája a Confetti.

„Jány Gusztáv mellé még halálában is jóérzéssel állhattam”

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

“X”-es gyerekként előbb tanulta ki a nyomdai betűszedést, mint hogy helyet foglalhasson a jognak asztalánál; ma pedig, negyven év sikeres ügyvédi múlttal a háta mögött, 69 évesen leginkább egynapos bécsi sétákkal frissíti lelkét bíró feleségével közösen: vonatra szállva siklanak át az idilli világba. Galli Istvánt a gimnázium után csupán az Egyetemi Nyomda szakmunkásképzőjéig engedi a káderpolitika, ám ő ezt inkább a sors ajándékának, semmint kudarcnak tartja, hiszen “máig szakemberként értek az imádott könyvekhez; bántott ugyan, hogy nem kezdhettem meg a jogi tanulmányaimat, de sértődöttség vagy tüske azóta sincs bennem”. Az egyetemi létből való politikai kitaszítás annak ellenére nem okozott számára valódi keserűséget, hogy már általános iskolásként elhatározta, ügyvéd lesz belőle. Jóllehet jogász egy sem akadt addig a családban, mindössze egyetlen minisztériumi tisztviselő nagybácsi akad, aki egyáltalán valamilyen módon is összehozható az államigazgatási gépezettel, a jogalkalmazással. Végül is négy év kitérővel 1966-ban felveszik az ELTE jogi karára, amit 1971-ben végez el.

A vállalkozó orvosok nagy kézikönyve

Szerző: Dr. Kiss Anna
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

A közelmúltban megjelenő egészségügyi jogi tárgyú meritum – A vállalkozó orvosok nagy kézikönyve – a korábbi kiadás átdolgozott és hatályosított változata. Olyan szakkönyv, mely mindenképpen hiánypótló; eligazít az egészségügyi jogszabályok rengetegében, és nemcsak a vállalkozó orvosoknak nyújt segítséget, hanem azoknak a jogászoknak is, akik az egészségügy területén tevékenykednek. A könyv áttekinthető szerkezete és magas szakmai színvonala miatt oktatási tankönyvnek is kiváló, de ezen túlmenően ajánljuk mindenkinek, hiszen az egészségügyi ellátásban betegként, illetve leendő betegként valamennyien érdekeltek vagyunk. A könyv ugyanis kitér a betegek jogaira, az orvosok felelősségére, a fogyasztóvédelemre, a biztosítási rendszerre, a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekre, az Egészségpénztárakra is.

„Az ügyvédségnél jobbat nem lehetett volna nekem kitalálni”

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2013. június 3.
Rovat:

Fia köszörülte ki a csorbát, melyet Zimnic János a család apai-dédapai örökségén ejtett: építészként gyermeke folytatja azt a reáltudományos hagyományt, amely sorból egyedül ő maga lóg ki. De nem a kamaszkori lázadás viszi a humán világ, azaz az ügyvédség felé.

Háztűznéző in(o)gó lábakon avagy: az én házam a mobilváram?

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2013. június 3.
Rovat:

Időszerű lenne a sokszor kényszerűségből egyre divatosabbá váló mobilházak pontos definiálása, következésképp újraszabályozása, hiszen olyan speciális eszközről van szó, amelyről azt sem lehet például teljes bizonyossággal eldönteni: ingóság-e vagy ingatlan, s egyáltalán kell-e rá építési engedély, avagy sem. Mivel a hatóságok is bizonytalanok, az ország sok részén milliós bírságokkal fenyegetik a tulajdonosokat, míg esetleg néhány kilométerrel arrébb rájuk se hederítenek.

A kihívások vonzásában

Szerző: dr. Pál Edith
Dátum: 2013. június 3.
Rovat:

Beszélgetés Gáll Szabolccsal, a Tesco-Global Áruházak Zrt. jogi igazgatójával

Való Világ 5 barométer – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elemzése

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 3.
Rovat:

A Való Világ 5. szériáját, valamint a TV2 által közvetített Összeesküvők című valóságshow-t kiemelt érdeklődés övezi. A Műsorfigyelő és -elemző főosztály a programokkal kapcsolatos vizsgálatait meg teljesebbé próbálja tenni az alábbiakban részletezett adatközlés segítségével, amely információforrásként szolgálhat a műsorszám leglényegesebb jellemvonásairól az érdeklődők számára. A rendszeres figyelés során a káros tartalmak jelenlétét, valamint a termékmegjelenítés alkalmazásával kapcsolatban kialakult gyakorlatot regisztráljuk.