Szakma

A hét jogesete: a Kúria, a NAV és a bizonyítás

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. december 18.
Rovat:

Az adólevonási jog alapjául szolgáló ügyletek, számlák vizsgálata során a bizonyítási kötelezettség az adóhatóságot terheli – foglalt állást határozatában a Kúria.

Számlázási kisokos ügyvédeknek (1. rész)

Szerző: dr. Antalóczy Emese
Dátum: 2013. december 16.
Rovat:

Egy ügyvéd szakmai sikerek mellett természetesen anyagi sikerekre is vágyik, hiszen mindannyian pénzből élünk. Ezért – főleg a kezdetekkor – örömteli pillanat amikor munkánk jól megérdemelt ellenértékét átvehetjük. De hogyan bizonylatoljunk? Milyen bizonylatot és milyen tartalommal kell ilyenkor átadni? Erre a kérdéskörre próbálok útmutatót adni, különös tekintettel a változó jogszabályi környezetre. Az útmutató ezen első részében a számlaadási kötelezettség és ennek teljesítése kerül előtérbe.

Kúria: jogszerű volt az adóhatósági átminősítés

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. december 12.
Rovat:

Adóügyekben a jogokat rendelkezésszerűen kell gyakorolni, ezzel ellentétes adózói magatartás esetén a hatóság átminősítése jogszerű. Nem szolgálhat az adózó előnyére, hogy a szerződéses láncolatban egy ellenőrizhetetlen off-shore cég vett részt  – mondta ki határozatában a Kúria.

Adatlapok útvesztőiben

Szerző: dr. Antalóczy Emese
Dátum: 2013. december 10.
Rovat:

Az ügyvédi iroda alapítása kapcsán átélt izgalmak nem értek véget az adószám kiváltásával, a rendszer újabb kihívások elé állított. Jogászként a jogszabályok értelmezése és alkalmazása a feladatom, ezért úgy tartottam, én egymagam is eleget tudok tenni a különböző bejelentési kötelezettségeknek, a hozzájuk tartozó adatlapok révén.
Szembesülve a különböző adatlapokkal, elsőre eltökéltségem meggondolatlanságnak tűnt, de végül is rájöttem: csak rutin kell hozzá.

Elektronikusan tartják nyilván az ingózálogot

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. december 10.
Rovat:

A 2014. március 15-én hatályba lépő új polgári törvénykönyvhöz számos részletszabályt kell megalkotni, ezek sorába tartozik a hitelbiztosítéki nyilvántartásé is. Az új hitelbiztosítéki nyilvántartásba nem a közjegyzők, hanem a zálogszerződés érintettjei, a zálogjogosult és a zálogkötelezett jegyzi be a zálogjogot – döntött a parlament.

Hurrá – sikerült a szakvizsga. Hogyan tovább?

Szerző: dr. Antalóczy Emese
Dátum: 2013. december 9.
Rovat:

Gyakorlati évek, vizsgadrukk, áttanult éjszakák, sok izgalom és végül: sikeres vizsgasorozat.
Mindezek után, kipihenve az izgalmakat, újabb válaszút előtt álltam: most aztán hogyan tovább? Merthogy az ügyvédi pálya a választott út az világos, de miként, az még tisztázandó.

Így változik a bérgarancia rendszer

Szerző: Dr. Bérces Kamilla
Dátum: 2013. december 6.
Rovat:

Az egyik legfontosabb változás 2014-től, hogy az állami foglalkoztatási szerv nem a gazdálkodó szervezetnek, hanem a nettó munkabért közvetlenül a munkavállalónak, a közterheket, valamint a munkabérből teljesítendő egyéb levonásokat pedig az állami adóhatóságnak, illetve a jogosultnak (pl. gyermektartásdíj esetén az elvált házastársnak) utalja át.