Szakma

Szigorú „bankóprés” az adósoknak

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. január 2.
Rovat:

A Ptk. tavaly júliustól hatályos módosítása alapján a vállalkozó már nem döntheti el szabadon, hogy késedelmesen fizető partnerének felszámol-e késedelmi kamatot vagy sem, ezt már mindenképp meg kell tennie. A magyar szabályozás túllépve az uniós irányelven, kötelezővé tette az ajánlást.

Rendelet szabályozza a fogyasztói csoportokat

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. január 2.
Rovat:

A fogyasztóvédelmi törvény legutóbbi módosítása megtiltja újabb fogyasztói csoportok létrehozását, egyúttal felhatalmazza a Kormányt a már meglévő ilyen csoportok rendeleti szabályozására. A Magyar Közlöny 223/2013.  számában megjelent a fogyasztói csoportokról szóló 530/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet 2014. január 1-jén lépett hatályba.

A többszöri késés felmondásra is okot adhat

Szerző: dr. Németh Janka
Dátum: 2014. január 2.
Rovat:

A munkavállaló legfőbb kötelezettsége, hogy munkavégzés céljából a munkáltató által megjelölt időben és helyen megjelenjen, ezzel szemben mégis a munkavállalói kötelezettségszegések egyik leggyakoribb formája a munkahelytől történő kisebb-nagyobb időtartamú igazolt vagy igazolatlan távolmaradás. Van-e elfogadható indoka annak, ha nem érünk be időben reggel a munkahelyünkre? Mi a következménye a hiányzásnak? Az alábbiakban bemutatjuk, milyen szabályok vonatkoznak a hiányzás bejelentésére, majd ismertetjük az igazolt és igazolatlan távolmaradás munkajogi szabályait.

EU Bíróság: iránytű a hazai munkajogi ítélkezéshez

Szerző: dr. Jónás Tünde
Dátum: 2013. december 30.
Rovat:

Érdemes figyelemmel kísérni az Európai Unió Bíróságának (Bíróság) előzetes döntéshozatali eljárás körében folytatott ítélkezési tevékenységét, mivel a tagállami bíróság, ha az előtte folyamatban lévő ügy tényállása és kérdése a Bíróság által korábban már értelmezett esettel azonos, vagy ahhoz jelenős mértékben hasonló, hivatkozhat a Bíróság döntésére. A nemzeti bíróság előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel akkor fordulhat a Bírósághoz, ha megítélése szerint az előtte folyamatban lévő ügy eldöntéséhez uniós jog értelmezése vagy érvényességének megítélése szükséges, mivel a magyar munkajogi rendelkezéseket (is) az uniós joggal összhangban kell értelmezni.

Sokaknak kedvez az új árfolyamgát

Szerző: dr. Orcsik Judit
Dátum: 2013. december 23.
Rovat:

A devizahitelesek megsegítése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2013. évi CLXXIII. törvény november 9-én lépett hatályba, és érdemben több helyen módosította az árfolyamgátra vonatkozó szabályokat, azonban természetesen nem jelenthetjük ki azt, hogy ezáltal minden devizahiteles problémája akár rövid vagy hosszú távon megoldódott volna.

Magyarországon is megjelentek az “expatok”

Szerző: dr. Németh Janka
Dátum: 2013. december 20.
Rovat:

A latin eredetű „expatriota”, röviden „expat” kifejezés azt értjük, amikor a hazai, ún. kiküldő munkáltató a vele már hosszabb ideje munkaviszonyban álló munkavállalóját ideiglenesen a cégcsoporthoz tartozó, de másik országban lévő ún. fogadó munkáltatóhoz küldi ki, annak érdekében, hogy a munkavállaló speciális tudását átadja, vagy a már meglévő szaktudását, kompetenciáját tovább növelje a fogadó államban. Az „expat” munkavállaló tehát külföldi kirendelésben lévő munkavállalót jelent.

A remény rabjai? Egy strasbourgi döntés elemzése – 1. rész

Szerző: Gönczi Gergely
Dátum: 2013. december 19.
Rovat:

Az elemzés középpontjául szolgáló ügynek [Vinter and Others v. The United Kingdom [GC], nos. 66069/09, 130/10 and 3896/10] még strasbourgi viszonylatban is igen hosszú és kalandos pertörténete van. Az Egyesült Királyság bíróságainak számos döntését követően a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (Bíróság) is két, egymással ellentétes döntést hozott.

Drónok harca

Szerző: Ars Boni jogi folyóirat, Rokob Balázs
Dátum: 2013. december 19.
Rovat:

2002. november 4-én egy Predator típusú pilóta nélküli repülőgép (UAV) szelte át a jemeni sivatagot. A Dzsibutiban található amerikai bázisról irányított drón küldetése – melyet Szaúd-Arábiában tartózkodó parancsnokok felügyeltek, – sikerrel végződött. Hellfire rakétája a főváros közelében autózó 6 ember életét oltotta ki, közöttük az Al-Kaida akkori jemeni vezető alakjáét, illetve egy amerikai állampolgárét is. Az Ars Boni jogi folyóirat alábbi írásában a harcászat ezen újkeletű jelenségének néhány nemzetközi jogi vonatkozásáról lesz szó.

Lehmann György: nem volt szabályos a Kúria döntése

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. december 19.
Rovat:

A fővárosi törvényszéken nemrég megszületett az első olyan ítélet egy devizahiteles perben, ahol a bíróság az egész szerződést megsemmisítette, mert úgy ítélte meg, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás miatt a szerződés tisztességtelennek minősül – mondta az ügyvédvilág.hu-nak dr. Léhmann György ügyvéd, aki jelenleg 700-800 devizahiteles perben képviseli a hitelfelvevő magánszemélyeket. Az ügyvéd szerint nem volt szabályos a Kúria jogegységi döntése, de amennyiben azt elfogadjuk az abban foglaltak többsége helytálló.