Szakma

Ellentétes az európai jogi szabályozással az áfa-levonási jog megtagadása

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 9.
Rovat:

Ellentétes az európai jogi szabályozással, ha a tagállami adóhatóság megtagadja az adóalanytól azt a jogot, hogy az általa fizetendő áfa összegéből levonja a részére teljesített termékértékesítés után általa fizetendő vagy megfizetett adó összegét. E megtagadás során nem lehet arra hivatkozni, hogy az értékesítési lánc részét képező korábbi ügylet az áfa-előírások szempontjából szabálytalan volt, illetve, hogy ezen adóalannyal szemben kifogásolható, hogy nem győződött meg a beszállítója által kibocsátott számlán szereplő termékek eredetéről, anélkül, hogy e hatóság jogilag megkövetelt módon bizonyítaná, hogy az adóalany tudott, vagy tudnia kellett volna e szabálytalanságról – állapította meg az Európai Unió Bírósága a Hardimpex és a magyar adóhatóság közötti ügyben, előzetes döntéshozatali eljárásban.

Közbeszerzés mackóval, hajnali munka hógolyóval

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2013. október 8.
Rovat:

Jogásznak tanult, újságíró lett, majd főszerkesztő, munkájában pedig éppen húsz éve ötvözi a két szakmát dr. Jablonszky László, a Wolters Kluwer Kft. kiadói igazgatója, aki az e napokban éppen 20 éves Jogtár alapító főszerkesztője. Kezdetektől részt vett a Jogtár, mint termék kigondolásában, összerakásában és menedzselésében. Sajátos humora, közvetlensége különleges embert rejt: irodai kanapéján állandó vendég – mi több, munkatárs egy mackó, melynek nevét firtatva a felelet: „a nyomdafesték tűrőképessége miatt kénytelen vagyok öncenzúrát gyakorolni, de ha elmesélem a történetét, akkor azért könnyen rá lehet jönni, hogy hívják”. A mackó tehát nem csak csendes társ, hiszen „sokszor magammal viszem például a közbeszerzési eljárásokra is”. A másik kanapéállatka egy báránybőrbe bújtatott farkas. „Vele jelzem, ki mire számíthat: az is üzenet, ha a bőr fenn van a farkas fején, s az is, ha nincs” – jelzi, valójában mennyire béketűrő főnök lehet.

Januártól halványul a svájci banktitok

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 4.
Rovat:

A parlament honlapján közzétett, új magyar-svájci adóegyezmény ratifikálásával lehetővé válik, hogy a hazai adóvizsgálatok során a magyar hatóságok hozzájussanak az adóalany svájci jövedelmeivel kapcsolatos információkhoz – hívja fel a figyelmet a MAZARS legfrissebb jelentése. A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint a jövő januárban hatályba lépő egyezmény intézményesíti az információk kiadásának folyamatát, de ez alapján Svájc nem köteles automatikus, tömeges vagy visszamenőleges adatszolgáltatásra.

A munkahelyi stressz munkaképtelenné tesz

Szerző: dr. Hanyu Henrietta
Dátum: 2013. október 4.
Rovat:

A munkahelyi stressz miatti egészségi problémák az utóbbi években emelkedő tendenciát mutatnak. A WHO előrejelzése szerint 2020-ra a depresszió lesz a munkaképtelenség második leggyakoribb oka. A kérdéssel több nyugat-európai országban már külön törvény foglalkozik és kiterjedt a bírói gyakorlata. Hazánkban a probléma kezelése még gyerekcipőben jár, jóllehet a jogszabályi keretek adottak hozzá.

Törvénybe iktathatják az ügyvédvilág reformját

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2013. október 4.
Rovat:

Remény van arra, hogy az ügyvédi kamara által néhány hónapja indított átfogó, a letétkezelést és a fegyelmi eljárásokat érintő reformok fontosabb passzusai, vagy legalább egy részük beépül a hivatásrendről szóló törvénybe, melyet várhatóan ősszel módosít a parlament.

Tízezer diák ismerkedett már a bíróságokkal

Szerző: Serfőző Melinda
Dátum: 2013. október 2.
Rovat:

Bővítené a Nyitott Bíróság elnevezésű programját az OBH, mivel a tapasztalatok kedvezőek: az épp egy éve indult rendhagyó tanórákon eddig tízezer diák vett részt, s ismerkedett a törvényszékek munkájával. A nyitás egyik célja, hogy a tizenévesek közelebbről is bepillanthassanak a bíróságok világába és megértsék: minden tettüknek következménye van, különösen, hogy nemrég módosult a büntethetőség alsó korhatára 14-ről 12 évre. Mostanáig több mint 400 előadás és bírósági látogatás valósult meg.