Szakma


2013. augusztus 22.

Panaszok és közérdekű bejelentések

Egy törvényjavaslat szerint a panasz olyan kérelem, amely egyéni jog- vagy érdeksérelem megszüntetésére irányul, és elintézése nem tartozik más eljárás hatálya alá.

2013. augusztus 21.

A sajtónak fokozottan kell ügyelnie a valóságra

Mivel a sajtó által közöltek széles körben válnak ismertté, ezért fokozottan ügyelnie kell a valóságnak megfelelő hírek megjelentetésére – mondta ki a Debreceni Ítélőtábla.

2013. augusztus 21.

A közös megegyezés tartalma

A közös megegyezés munkáltatói gyakorlata című cikk folytatásaként a közös megegyezéses megállapodás tartalmi elemit és az ehhez kapcsolódó bírói gyakorlatot mutatjuk be.

2013. augusztus 16.

Képviselőjelöltek kampánytámogatása

A módosult választási jogszabályok alapján a képviselőjelöltek közvetlen állami támogatásban részesülnek. A támogatás rendelkezésre bocsátásának részletes szabályait tartalmazza egy NGM rendelettervezet.

2013. augusztus 16.

Műhiba? A gyógyulási esély elvételét kell bizonyítani

Az egészségügyi intézménnyel szemben kárigényt érvényesítő félnek nem a biztos gyógyulás elmaradását, hanem a gyógyulás esélyének elvételét, csökkenését elegendő bizonyítania. A károsultnak azt kell igazolnia, hogy az egészségkárosodás a kórházi kezelés során, annak idején következett be, ezzel szemben az egészségügyi intézmény bizonyítási körébe tartozik, hogy megfelelő ellátás esetén is ugyanaz az eredmény következett volna be – állapította meg a Szegedi Ítélőtábla egy konkrét ügyben.

2013. augusztus 15.

Augusztustól módosult számos adójogszabály

Változott a tranzakciós illeték, a bányajáradék, a távközlési adó mértéke, valamint egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség került bevezetésre a kamatjövedelmek tekintetében. Cikkünkben rövid áttekintést adunk a módosításokról.

2013. augusztus 15.

Adatbáziskészítő szolgáltatás segíti a helyi jogszabályokkal való munkát

Azoknál az önkormányzatoknál, intézményeknél és nagyvállalatoknál, ahol nagy mennyiségű saját rendeletek illetve egyéb joganyagok keletkeznek, jelentősen megkönnyítheti a napi munkafolyamatokat egy saját adatbázis-készítő használata. Sopron városa az elsők között volt, ahol az önkormányzat munkatársai alkalmazták a ComLex Kiadó Jogtár adatbázis-készítő szolgáltatását. A város aljegyzőjével, Sárvári Szabolccsal beszélgettünk.

2013. augusztus 14.

A közös megegyezés munkáltatói gyakorlata

Gyakran előfordul, hogy a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést követően a munkavállaló a megállapodást megtámadja és bírósághoz fordul. Így széles körű esetjoga alakult ki annak, hogy a bíróságok a közös megegyezés megtámadása során, annak elbírálásakor, hogy történt-e kényszer, megtévesztés stb. mit vizsgálnak.

 

2013. augusztus 14.

Bűncselekmény lett a tanúvallomás jogosulatlan megtagadása

Az új Büntető Törvénykönyv hozta változások közül kizárólag az igazságszolgáltatás elleni bűncselekményeket emelem ki, azon belül is egy olyan új, eddig a büntető eljárásjogba tartozó jogintézményt, amely “tanúvallomás jogosulatlan megtagadása” elnevezéssel került be az új Btk.-ba.

2013. augusztus 13.

Így működik a Kúria Önkormányzati Tanácsa

2012-től már nem az Alkotmánybíróság végzi az önkormányzati rendeletek normakontrollját, hanem a Kúria által életre hívott Önkormányzati Tanács. A háromtagú testület két bírája ősszel sajtóbeszélgetésen összegezte a tanács megalakulásának okait, céljait, eddigi munkájuk tapasztalatait, és egyben fogalmazott meg tanácsokat, javaslatokat a jogalkotók számára.