Szakma


2013. június 26.

A pénzmosás elleni küzdelem és az ügyvédi munka

A gazdasági bűnözés és ezen belül a pénzmosás az a terület, ahol nemcsak az egyetemen, hanem különböző pénzügyi intézményekben is előadásokat tart, kutatómunkát végez és ügyvédként is a gazdasági bűncselekmények a szakterülete. Beszélgetés Gál István László ügyvéddel, gazdasági büntetőjogi és Európa-jogi szakjogásszal

2013. június 26.

Augusztusban már másként jár díjazás a szabadságra

Aki augusztusban megy szabadságra, már az új szabályok szerint kapja távolléti díját. Már megjelent a Magyar Közlönyben a munka törvénykönyvét módosító törvényjavaslat, amely 2013. augusztus 1-jétől a távolléti díj számítás szabályait is érinti. Az új rendelkezéseket a 2013. augusztus 1-jét követően esedékessé váló távolléti díjra kell alkalmazni.

2013. június 25.

Magyarországra csábítanák a ciprusi offshore-holdingokat

Egyelőre elmarad az orosz befektetők offshore holdingjainak pánikszerű menekülése Ciprusról. Ennek ellenére hazai adótanácsadó és ügyvédi irodák szeretnék elérni, hogy vonzó célpont lehessen Magyarország a holdingközpontok költözéséhez.

2013. június 24.

Hosszú pereskedés helyett mediáció

A mediáció legnagyobb előnye a peres eljárással szemben, hogy a vitás felek a megbízott mediátor közreműködésével a saját érdekeik és szükségleteik mentén olyan megállapodást tudnak kötni, ami egy nyertes-nyertes pozíciót tesz lehetővé szemben egy peres eljárással, ahol a pervesztes-pernyertes pozíció a jellemző – összegezte a közvetítői szerepkör lényegét a lapunknak adott interjújában dr. Toronyi Tímea ügyvéd, igazságügyi mediátor.

2013. június 24.

Itt az online bűnügyi térkép!

A lakosság mellett elsősorban az önkormányzatok érdeklődésére tarthat számot az a bűntérkép, melyet a múlt év végén hozott nyilvánosságra, és tett mindenki számára elérhetővé – folyamatosan frissülve – az Országos Rendőr-főkapitányság.

2013. június 20.

Mindent a munkaügyi perről

Összefoglaltuk mindazt, amit a munkaügyi perről tudni kell: mikor és hova kell fordulni, mennyi az illeték, az eljárás megindításának szabályai, tárgyalás menete, jogorvoslati lehetőségek, különbségek a korábbi és a jelenlegi szabályok között. 

2013. június 19.

A titoktartás elegáns lovagja

„Hole in one!” – ezt az elismerő címet kapja az, aki golflabdájával egy ütéssel betalál a zöld pázsitban megbúvó lyukba. Dr. Krasznai Andrásnak ez „csak” 1995. április 29-én, 16 óra 5 perckor adatott meg, ám Fortuna gondviselése szakmai pályafutását addig is óvta és végigkísérte.

2013. június 18.

Vagyonosodási vizsgálatok: nő a hatékonyság

Júliustól a revizorok gyakorlatilag azonnal megkapják a vizsgált személy banki adatait, ami nagyban gyorsítja a vagyonosodási vizsgálatokat. Pedig a NAV eddig sem tétlenkedett: tavaly kétszer annyi vizsgálatot vittek végig, mint egy évvel korábban. Mára elmondhatjuk: kialakult a vagyonosodási vizsgálatok gyakorlata, ami alapján elmondható, hogy a tagi kölcsönre ugranak a revizorok, és menyasszonytáncból származó bevételre hivatkozni nem érdemes.

2013. június 17.

Aktív bírságoló az adatvédelmi hatóság

Tavaly január 1-jétől új időszámítás indult az adatvédelem területén, amikor is megszűnt az adatvédelmi biztos (ombudsman) intézménye, és ezzel egyidejűleg megalakult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), amely 2012-ben nagy erőkkel kezdte meg működését.