Szakma

2013. június 6.

Az ORTT elnökségének elvállalása rendkívül kockázatos döntés volt – II. rész

Tengerjogászból lett adatvédelmi biztos, majd ORTT-elnök. Ma az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatója, ahol változatlanul az alkotmányosság és az alapjogok érvényesülését és érvényesítését tartja legfontosabb feladatának. Biztosi karrierről, médiamutyikról, alapjokokról beszélgettünk Majtényi Lászlóval.

2013. június 6.

Az igazságszolgáltatásban kevés a szabadságtisztelet

„A Hegedűs Gyula utcai irodában két kollégámmal dolgozunk, de külön praxisban. A harmadik szoba eredetileg a lányomé lett volna, de azt hiszem, abban egy ideig még nem ő lesz a főbérlő. Ügyészként kezdte a pályáját, egy ideje pedig büntetőbíró. Tudomásul kellett vennem, hogy ő inkább a biztos egzisztenciát, más személetmódot igénylő pályát választotta. Én más alkat vagyok, számomra a személyes szabadság minden tekintetben fontos, nem csak az emberi jogok vonatkozásában, hanem a munkahely szempontjából is” – mondja az Ügyvédvilágnak adott interjújában dr. ifj. Vég Tibor, aki szerint az „ifjabb” előnévtag ugyan anakronisztikusnak tűnhet, de fontos szerepe van az életében.

2013. június 5.

Kisadózás – ügyvédeknek is

2013 januárjától akár ügyvédek, közjegyzők is lehetnek kisadózók.
A kormány Munkavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan 2012. október 1-jén fogadta el az Országgyűlés a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényt, mely jelentős adókönnyítéseket tartalmaz. Az alábbiakban a kisadózókat érintő legfontosabb változásokat ismertetjük.

2013. június 4.

10 éves a Gobert&Partners Ügyvédi Iroda

2012. szeptember 20-án fennállásának 10 éves évfordulóját ünnepelte a Gobert&Partners Ügyvédi Iroda. A Stern Palotában megrendezett 150 fős állófogadáson az elegancia, a bőséges catering, élő zene, tánc, póker, kánkánt járó táncoslányok és a jó hangulat volt a jellemző, ami az iroda munkatársainak profi szervezői készségének volt köszönhető. Az est folyamán a partnerek és a meghívott vendégek jelenlétében Arne Gobert házigazda és irodavezető ügyvéd bejelentette, hogy mostantól az iroda neve BWSP (a budapesti, bukaresti, szófiai, prágai ügyvédi irodák után). A német-magyar-román-angol-bolgár-cseh együttműködésből 6 kultúra jött össze, hogy egy közös ügyvédi irodát működtessenek és szolgáltatásaikkal kiterjedjenek az egész Közép-Kelet-Európára.

2013. június 4.

A közösségi média és a jog – kirúghatnak-e lájkolásért?

Izgalmas ez a kapcsolat és kérdéskör, ­hiszen az elmúlt években viharos gyorsasággal fejlődtek az interneten a közösségi médiumok, és túlzás nélkül állítható, hogy ma már legalább egymilliárdnyian kapcsolódunk valamilyen formában valamelyik hálózatra.

 

2013. június 4.

Büntetni mindig könnyebb – I. rész

A szigorítást totálisan elhibázott iránynak tartja; magánbörtönöket, kiképzett bűnözőket, fokozódó erőszakot és a civil társadalomtól még távolabbi rendőrséget vizionál az új Büntető Törvénykönyv hosszú távú hatásaként Krémer Ferenc rendészetszociológus, főiskolai docens. Szerinte a bűnözők is felkészülnek az új rendszerre, amitől a jogos védelem kétélű fegyver lesz. Működik-e a már bevezetett három csapás? Létezik-e „cigánybűnözés”, valóban rasszista a magyar rendőrök többsége? Hogy érintik a korrupciós botrányok a rendőröket, és nem utolsósorban: tényleg rosszat jelent, ha javulnak a statisztikák?

2013. június 4.

Borban az igazság? – borjogról mindenkinek

dr. Prónay Bence borjog iránti érdeklődése a bor szeretetéből jött, fokozatosan kezdte vizsgálni ezt a szakterületet és szembesült annak mélységével, szépségével. Picit bennünket is beavat.

2013. június 4.

A jövedelemszerzés elvesz a tanulási időből

Dr. Fekete Tamás ügyvéddel, a Magyar Ügyvédi Kamara új főtitkárával a kamarai változásokról, a kamara előtt álló feladatokról, kamarai programokról és az ügyvédjelölti képzés időszerű kérdéseiről beszélgettünk.

2013. június 4.

Ügyvédi fizetések – 2. rész

Bármilyen meglepő, a leggyakoribb kérdés, amellyel szembesülünk, az ügyvédi fizetési trendek aktuális állására vonatkozik. Az ügyvédi fizetések felmérésére irányuló eredmények értelmezéséhez (amely karrier szakasz és munkáltató típus – ügyvédi iroda – alapján sorolja fel a fizetéseket) szolgál segítségül ezen rövid értekezés a különböző szakterületek aktuális trendjeiről, valamint, hogy hol várható növekedés.