Panaszok és közérdekű bejelentések 2021. II. félévében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ÁSZ-hoz 70 közérdekű bejelentés és panasz érkezett 2021 második félévében, amelyből 50 ügyet kivizsgáltak, a többit pedig a bejelentő hozzájárulása alapján továbbították az illetékes szerveknek.


A közérdekű bejelentések és panaszok (a továbbiakban együtt: bejelentések) kezelése során is fontos kiemelni, hogy az ÁSZ hatósági jogkör nélküli hivatali típusú audit szervezet, amelynek nincsenek nyomozati eszközei, illetve hatósági jogosítványai, így az ÁSZ nem állapít meg jogot vagy kötelezettséget és nem dönt el jogvitát. Az ÁSZ feladatát nem az egyedi ügyekben történő eljárás, hanem a törvény által, illetőleg az elnök által jóváhagyott ellenőrzési tervében meghatározott ellenőrzések végrehajtása képezi. Az ÁSZ törvényben meghatározott feladatkörét érintő bejelentések azonban nem maradnak kezeletlenül. Az ÁSZ tv. rendelkezésének megfelelően, az ÁSZ a hozzá érkezett jelzések, bejelentések alapján a tudomására jutott adatokat, tényeket a folyamatban lévő ellenőrzései keretében vagy ellenőrzéseinek tervezése során hasznosítja.

2021. II. felében 70 bejelentés érkezett az ÁSZ-hoz, ezek közül 50 tartozott az ÁSZ feladatkörébe, melyeket az ÁSZ a fenti törvényi előírás szerint kezelt.

A bejelentések közel fele önkormányzatokhoz kapcsolódott, mely az elmúlt időszakban az önkormányzatokat érintő számvevőszéki ellenőrzések számának dinamikus növekedésével magyarázható. 2021. I. félévében az ÁSZ az összes hazai önkormányzatot ellenőrizte, ezen felül 2021. II. félévében megközelítőleg további 3000 önkormányzati intézmény ellenőrzésére került sor. Az önkormányzatokat érintő bejelentéseken túl, az érintett időszakban állami tulajdonú gazdasági társaságok, központi költségvetési szervek, és pártok gazdálkodásával kapcsolatos bejelentések is érkeztek.

A beérkezett bejelentések közül 20 nem tartozott az ÁSZ feladatkörébe. Ezekben az esetekben – a bejelentő adatainak átadásához történő bejelentői hozzájárulás esetén – a bejelentést az eljárásra jogosult szervnek küldtük meg. Ezek jellemzően fogyasztóvédelmi, illetve törvényességi felügyeleti eljárást megalapozó bejelentések voltak.

(aszhirportal.hu)
Kapcsolódó cikkek

2023. március 17.

A személyes e-mail cím kezelése önmagában nem valósítja meg automatikusan a személyes adatok védelméhez fűződő személyiségi jog megsértését

Az érintett természetes személy teljes nevét tartalmazó, saját használatú e-mail címe személyes adatnak minősül. A személyes adat jogellenes kezelése önmagában, egyéb tényállási elem hiányában azonban nem valósítja meg automatikusan a személyes adatok védelméhez fűződő személyiségi jog megsértését – a Kúria eseti döntése.

2023. március 14.

Az eltűntnek nyilvánítás– Bpnp. IV.

Az alábbi cikk a bírósági polgári nemperes eljárásokról szóló törvényhez íródott kommentár eltűntnek nyilvánítási eljárást tárgyaló részletét ismerteti.