Segédletet készített az ÁSZ a közbeszerzés témakörében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország Alaptörvénye szerint a közpénzekkel gazdálkodó szervezeteknek a rájuk bízott közpénzekkel és nemzeti vagyonnal az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell gazdálkodniuk. Az Állami Számvevőszék küldetése a jól irányított állam működésének támogatásához való hozzájárulás, tanácsadó eszközeivel a közpénzek felhasználásának átláthatóbbá és eredményesebbé tétele, éppen ezért segédletet készített a közbeszerzések témakörében. A segédlet célja, hogy a kitöltő szervezetek értékeljék saját működésük szabályosságát, közbeszerzési gyakorlatukat.

Az ÁSZ a közpénzt használó és közvagyont kezelő szervezetek szabályozottságának, korrupció elleni védettségének, illetve átláthatóságának erősítése érdekében eszközrendszert biztosít (öntesztek, segédletek) a közszféra szervezetei számára. Az öntesztek/segédletek kidolgozásával és publikálásával lehetőség nyílik, hogy a kitöltő intézmények bármikor elvégezzék saját szervezetükön az önértékelést.

Az ÁSZ jelen közzétett segédletének célja, hogy a kitöltő szervezet értékelje saját szabályozását, közbeszerzési gyakorlatát, esetlegesen felfedezzen hiányosságokat, hibákat, melyek kijavításával fejleszteni tudja szabályszerű működését. A segédlettel a költségvetési szervek vezetőinek, gazdasági vezetőinek gazdálkodási és ellenőrzési feladatait támogatja.

A segédlet további célja, hogy a kitöltő szervezetek közbeszerzési kultúráját a szabad, tisztességes piaci verseny irányába mozdítsa el, ezáltal növelve a közpénzek felhasználásának hatékonyságát, gazdaságosságát és szabályosságát.

A  segédlet  részei:  közbeszerzések  vonatkozásában  az  I. rész az Integritási kockázatok  feltérképezésére tartalmaz néhány kérdést.    A II. rész a szabályozási háttér, a III. rész a tervezés, beszámolás, közzététel témakörben tartalmaz kérdéseket. A IV. részben pedig a segédlet a kitöltő szervezet által kiválasztott saját közbeszerzéseihez kapcsolódóan – kulcskontrollok szerint – eljárási szakaszokra bontva tartalmazza a kérdéseket.

A segédlet használata önkéntes és a kitöltő saját felhasználására készült, így azt az Állami Számvevőszék részére nem kell megküldeni.

A segédlet ide kattintva érhető el.

(aszhirportal.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

A digitális állampolgárság külföldi mintái és alkotmányos pillérei

Az új digitális személyazonosítást szolgáló alkalmazás az Európai Parlament és a Tanács 910/2014/EU rendeletének (eIDAS rendelet) megfelelően kerül kialakításra. A norma azt szabályozza, hogy a bizalmi szolgáltatók hogyan nyújthatnak ügyfélazonosítási és az aláírás vitathatatlanságát biztosító szolgáltatásokat, valamint hogyan kell a működésüket szabályozni, illetve elismerni az EU összes tagállamában.

2023. december 5.

Komoly kötelezettségekkel járnak a cégek számára, de egyben lehetőségeket is rejtenek az új kiberbiztonsági szabályok

A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500-3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – emelte ki dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.