Szigorodnak a járványügyi intézkedések Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November 2-ától, hétfőtől szigorodnak a járványügyi intézkedések a vendéglátók és a szórakozóhelyek vonatkozásában.

A csütörtök este kihirdetett 468/2020. (X. 29.) Korm. rendelet alapján végül változatlanul fennmarad az a szabály, hogy valamennyi üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során kötelező a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkinek orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. A vendéglátó üzlet vendégei a bevásárlóközpont területén továbbra is kivételt képeznek a szabály alól.

A szórakozóhelyekre vonatkozó szabályok

Kiegészülnek a 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet maszkviselésre vonatkozó szabályai, így kötelező lesz maszkot viselni a zenés, táncos rendezvény helyszínén. A rendelkezés értelmében az alkalmi vagy a rendszeres jellegű, nyilvános rendezvény helyszínén főszabályként mindenki köteles maszkot viselni. Ha azonban az alkalmi vagy a rendszeres jellegű, nyilvános rendezvény helyszínén ételt, illetve italt szolgálnak ki, akkor a nyilvános rendezvény étel, illetve ital kiszolgálására kialakított helyiségében, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni. Abban az esetben ha a rendezvényen élő zene van, akkor a fellépőnek sem kell a maszkot viselnie. Azt a személyt, aki a maszkot a rendezvény szervezője vagy a rendezvény helyszínének üzemeltetője, illetve a rendezvény szervezőjének vagy a rendezvény helyszínének üzemeltetőjének alkalmazottja vagy megbízottja felszólítására sem viseli a megfelelő módon, a rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínének üzemeltetője köteles kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a rendezvény helyszínét elhagyja.

A vendéglátó üzletekre, vendéglátó tevékenységre vonatkozó szabályok

A vendéglátó üzletben a munkavégzés során kötelező a maszkviselés, de főszabályként a szabályok kiterjednek a vendégekre is. A vendégek kizárólag a vendéglátó üzlet asztalánál ülve, vagy ha a vendéglátó üzletben az ott megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása nem csak asztalnál ülve történhet, akkor kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt mentesülnek a maszkviselés szabályai alól. Azt a személyt, aki a maszkot a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének alkalmazottja felszólítására sem viseli a megfelelő módon, az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a vendéglátó üzletet elhagyja.
Az olyan üzletben, amelyben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.

Ha
– az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott esemény helyszínén (pl.: színház, tánc-, zeneművészet),
– az irodák és az üzemi helyiségek kivételével a mozi területén,
– muzeális intézmény, nyilvános könyvtári ellátást biztosító intézmény, kép- és hangarchívum, közművelődési intézmény, közösségi színtér, integrált kulturális intézmény látogatók számára nyitva álló területén; közlevéltár nyilvános magánlevéltár külső személyek számára látogatható területén,
– sportrendezvény helyszínén
vendéglátó tevékenységet is folytatnak, a helyszín étel, illetve ital kiszolgálására kialakított területén vagy helyiségében, kizárólag az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.

A rendőrség, mint kereskedelmi hatóság

A Kormány a rendőrséget is kereskedelmi hatóságként jelöli ki az üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során, a bevásárlóközpont területén, a zenés, táncos rendezvény helyszínén, a vendéglátó üzletben, a mozi területén előírt maszkviselésre vonatkozó szabályok ellenőrzésének lefolytatására és a szabály megsértése esetén a jogkövetkezmények alkalmazására.
Ha a kereskedelmi hatóság az üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során, a zenés, táncos rendezvény helyszínén, a vendéglátó üzletben vagy a mozi területén előírt maszkviselésre vonatkozó szabályok ellenőrzése során azt észleli, hogy
– az üzemeltető nem gondoskodik arról, hogy a helyiségben tartózkodók a maszkot megfelelő módon viseljék,
– a zenés, táncos rendezvény szervezője vagy a rendezvény helyszínének üzemeltetője, illetve ezek alkalmazottja vagy megbízottja nem gondosodik arról, hogy az ott lévők a maszkot megfelelően használják, és a szabályok megsértőjét nem zárja ki, és nem gondoskodik arról, hogy e személy a rendezvény helyszínét elhagyja,
– vendéglátó üzlet üzemeltetője vagy annak alkalmazottja nem gondosodik arról, hogy az ott lévők a maszkot megfelelően használják, és a szabályok megsértőjét nem zárja ki a látogatásból, és nem gondoskodik arról, hogy e személy a vendéglátó üzletet elhagyja,
akkor a kereskedelmi hatóság figyelmeztetést alkalmaz, 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.
A kereskedelmi hatóság a bírság és a bezárás jogkövetkezményt együtt is kiszabhatja. Ha az üzemeltető a jogellenes helyzet felszámolása érdekében szükséges intézkedéseket nem tette meg, vagy azokat csak részben tette meg, a kereskedelmi hatóság a jogkövetkezmények alkalmazásánál az üzemeltető által tett, a jogszerű állapot helyreállítására irányuló intézkedéseket figyelembe veszi.

Meghosszabbodik a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása

A Kormány a 407/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletben szeptember 1-jétől ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a teljes belső határon. Ezek a rendelkezések az előzetes tervek szerint 2020. november 1-jével vesztették volna hatályukat. A Kormány ezt a határidőt egy hónappal, 2020. december 1-jéig meghosszabbította.

Olvassa továbbra is legfrissebb, az egészségügyi válsághelyzettel és az átmeneti időszakkal kapcsolatos cikkeinket a Koronavírus-infó fül alatt.

Kövesse Facebook oldalunkat, hogy a leghamarabb értesüljön a fontos változásokról!


Kapcsolódó cikkek

2020. október 28.

A mai nappal változnak a karanténszabályok

Kihirdették a Parlament által elfogadott új karanténszabályokat. A törvény az egészségügyi törvényben meghatározott három karanténfajta (járványügyi megfigyelés, járványügyi zárlat, hatósági házi karantén) elrendelésével, végrehajtásával kapcsolatos adminisztratív könnyítéseket, és a hatósági házi karantén megsértése miatt alkalmazható szankciókat tartalmazza.
2020. október 7.

Lázmérés az iskolában és a munkahelyen?

Az oktatási intézményekben október 1-jével elkezdődött a kötelező testhőmérséklet-mérés, amely minden diákot és tanárt érint. Ugyanakkor a lázmérés bármely más szervezet, így például egy munkáltató esetében is felmerülhet, hiszen alkalmas eszköz lehet a koronavírus egyik tünetének egyszerű és hatékony megállapítására.