Távmeghallgatás, tárgyalótermi kép- és hangrögzítés a bíróságokon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fenti címmel kétnapos nemzetközi konferenciát szervezett az OBH 2015. november 30-án és december 1-jén, mivel Magyarországon is szeretnék bevezetni az országos szintű tárgyalótermi kép- és hangrögzítést, valamint a távmeghallgatást.


A Távmeghallgatás, tárgyalótermi kép- és hangrögzítés a bíróságokon című rendezvényt a Magyar Igazságügyi Akadémián az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde és Pintér Sándor belügyminiszter nyitotta meg.

Handó Tünde kitért a közelmúlt úgynevezett e-fejlesztéseire: az elektronikus panaszra, a pertartam-kalkulátorra, az elektronikus fizetés lehetőségére és a „hírvivő” szolgáltatásokra. Az utóbb említett projekt annak érdekében jött létre, hogy a bíróságokat könnyen el lehessen érni, hogy mindenki gyorsan és kényelmesen tájékozódhasson bírósági ügyeinek állásáról. A Bírósági Tájékoztató Rendszer az állampolgárok és képviselőik számára a személyes azonosítást követően lehetővé teszi, hogy az ügyekkel kapcsolatban az őket érintő adatokat a neten a nap 24 órájában megtekinthetik. A kialakított rendszer segítségével láthatják, hogy az ügyben kitől, milyen iratok érkeztek. A Bírósági Figyelmeztető Rendszer segítségével a polgárok – előzetes regisztráció után – a folyamatban lévő ügyeikben minden olyan jogi eseményről SMS-ben vagy e-mail útján értesítést kapnak, amelyet az eljárási szabályok nem tiltanak.

Az említett projektekre az OBH méltán büszke, de a jövőben számos más feladat megvalósítására is törekedni kell. Ilyen cél a távmeghallgatás és a videókonferencia rendszerének a bevezetése. Ez a különböző helyszíneken lévő emberek között tértől és időtől függetlenül lehetőséget ad a személyes találkozásra.

Pintér Sándor szerint az informatikai fejlesztésé a jövő, a huszonegyedik században e nélkül nem működhet egy ország. Sajnos hazánknak van még mit tennie. Bár a távmeghallgatásra lehetőséget ad a Büntetőeljárási törvény (Be.), mégis csak ritkán élnek ezzel a lehetőséggel. Az utóbbi időben ezt a migrációs ügyekben tudták alkalmazni, és ez talán majd mintául szolgál más esetekben is. A földrajzi akadályok leküzdésére az informatikát lehet segítségül hívni – hangsúlyozta a belügyminiszter.

A megnyitók után a résztvevők megismerték az egyes európai megoldásokat, és betekintést nyertek az észt, a lengyel, a belga, az osztrák, a szlovén és a spanyol igazságszolgáltatás hétköznapjaiba.

Az első előadást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) munkatársa tartotta, aki a társaság video-kommunikációs platformjának felhasználási eseteiről, továbbá a kormányzat számára végzett fejlesztéseiről beszélt. Daimar Liiv az észt bíróságokon működő kép-és hangrögzítésről szóló jogszabályokat ismertette és a mindennapok joggyakorlatát. Belgiumot Balogh Katalin képviselte, aki egy szimuláció segítségével az AVIDICUS projektet mutatta be, így a résztvevők láthatták, hogyan működik a gyakorlatban a kétnyelvű videokonferencia a bírósági eljárásban.

Az OBH méltán büszke az eddigi bírósági e-projektekre, jövőbeni céljai közt pedig a távmeghallgatás és a videókonferencia rendszerének a bevezetése is szerepel

Mercedes Fernandez Ordónez a spanyol reformokról tartott előadásában a jogi környezetben megvalósuló technológiai újításokról beszélt. A szlovén előadó, Barbara Nerat hazájának büntetőeljárását ismertetve kitért az ottani kép- és hangrögzítésre, valamint a távmeghallgatás szabályaira. Lengyelországot két előadó képviselte. Marcin Sosiński a lengyel kép- és hangrögzítésről, Marcin Myczkowski pedig az elektronikus jegyzőkönyvek átiratáról tartott előadást. Az osztrák tapasztalatokat Peter Bauer mondta el.

A konferencián ismertették az OBH közeli tervét arra vonatkozóan, hogy rövid időn belül kiépítik a bíróságokon a távmeghallgatáshoz szükséges technikai hátteret, remélik továbbá, hogy a tárgyalótermi kép- és hangrögzítést lehetővé tevő alapfeltételek is rendelkezésre állnak majd.

Ezen a téren előrelépést jelent, hogy október 5-én megszületett az OBH elnöki ajánlása a civilisztikai eljárásokban alkalmazható távközlési hálózat útján lefolytatott távmeghallgatásról és távtolmácsolásról. Az ajánlás értelmében a távmeghallgatás folyamán az eljárás szereplői két vagy három, de akár több különböző helyiségben is tartózkodhatnak, ha jogszabály ezt lehetővé teszi. Így az is elképzelhető, hogy a bíró, a résztvevők és a tolmács egyidejűleg más-más helyiségben legyen, feltéve, hogy egyidejű, közvetlen összeköttetésük biztosítható. A távmeghallgatásban részt vevő személyeknek az erre a célra kialakított helyiségben kell tartózkodniuk és a meghallgatás ideje alatt jelen kell lenniük. A meghallgatás nyilvánossága abban a helyiségben valósul meg, ahol a bíró (bírósági titkár) e folyamat során jelen van. A távmeghallgató helyiségben a kamerát úgy kell elhelyezni, hogy a felvételen egyidejűleg látható legyen az erre kialakított, elkülönített helyiségben tartózkodó valamennyi személy. A kamera látószögét úgy kell beállítani, hogy a helyiségnek ne lehessen olyan pontja, amely azon kívül esik. A többi helyiségben egy-egy további kamera helyezhető el, ezt pedig a tárgyalóteremből lehet irányítani. Ezek a kamerák biztosítják, hogy a távmeghallgatási eljárási cselekményen felszólalókat és a tolmácsot közvetlenül figyelemmel kísérjék.


Kapcsolódó cikkek

2021. október 15.

Koronavírussal kapcsolatos ügyek az AB előtt

Az elmúlt időszakban nagy számban fordultak az indítványozók az Alkotmánybírósághoz a védettségi igazolványhoz fűződő jogosultságokkal, a természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány kiállításának feltételeivel, valamint az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásával kapcsolatban, jellemzően indítványminta alapján, azonos szöveggel benyújtott alkotmányjogi panasz indítványokkal.

2021. október 15.

Az ügyvédi irodák munkáját segíti a Wolters Kluwer

A Wolters Kluwer Hungary Kft. Magyarország vezető legaltech vállalata. A Jogtár® szolgáltatásukat több ezer jogász használja nap mint nap. A globális vállalat most új szoftvert tett elérhetővé a hazai ügyvédek számára, ezzel segítve munkájukat.